Helaas is er meteen al iets mis met deze game. Je begint namelijk met het seizoen van 2010. En dat is erg jammer. Want aangezien het nu 2011 is, lijkt het voor de hand te liggen dat je tegelijk met het nieuwe seizoen - dat op 20 maart in Qatar begint – aan de slag kunt. Dit was immers ook het geval bij het voorgaande deel, maar blijkbaar heeft Capcom besloten om de gegevens uit 2010 te gebruiken. Wél kunnen we binnenkort een update met daarbij de nodige data voor seizoen 2011 ontvangen, maar dat is voor velen wellicht al te laat.

MotoGP 10/11 Screenshot 166762 MotoGP 10/11 Screenshot 166760 MotoGP 10/11 Screenshot 166758

Carrière maken
Enfin, laat het maar snel over het spel zelf gaan. Wat biedt MotoGP 10/11 allemaal? Je hebt eerst de Championship modus, waar je gelijk met de MotoGP klasse aan de slag kunt en bekende coureurs als Valentino Rossi en Jorge Lorenzo kunt uitkiezen. Hier kun je een simpel seizoen rijden zonder al dat ‘uitgebreide gedoe’. Dat ‘gedoe’ krijg je wel bij de Career modus, waarin je je eigen team kunt opzetten en jezelf kunt presenteren als het aanstormend talent in de motorracewereld.

Bij het opzetten van een team heb je uiteraard meer mensen dan alleen jezelf nodig. Zo heb je zeker behoefte aan een PR-manager, die ervoor zorgt dat jij sponsors krijgt. Daarnaast heb je ook techneuten nodig die regelen dat je motorvoertuig steeds verbeterd wordt. Maar dat is niet het enige. Als jij een Pietje Precies bent kun je natuurlijk ook je eigen motor tunen. Zo kun je de rem, het stuur en nog vele andere onderdelen aanpassen. Het is wat jij het prettigst vindt.

Een goed punt bij dit spel is dat het allemaal niet zo uitgebreid hoeft. Door de vrij grote verscheidenheid aan moeilijkheidsgraden maakt het in principe niet uit of je een beginneling of een ervaren MotoGP gamer bent. En zoveel verschil is er eigenlijk ook weer niet met wat je doet. Je begint beiden namelijk altijd aan de 125cc klasse. Als je daarmee klaar bent, kun je aan de slag met de Moto2 klasse en vervolgens doorgaan met de bekende MotoGP klasse. Het vergt veel tijd, maar als liefhebber vind je dat zeker niet erg.

MotoGP 10/11 Screenshot 166756 MotoGP 10/11 Screenshot 166754 MotoGP 10/11 Screenshot 166752

Eentonigheid en de goede besturing
Dat je zo’n lange weg moet afleggen om met je eigen motorcoureur de MotoGP klasse te bereiken is helemaal niet zo erg als je maar niet elke keer dezelfde race moet afleggen. Afwisseling is fijn bij dit soort spellen, maar jammer genoeg is dit niet het geval bij MotoGP 10/11. Je bent ongeveer twee uur per seizoen bezig en in die twee uur doe je eigenlijk niets anders dan racen. Oké, tien procent van de tijd besteed je aan het werven van sponsors en dergelijke. Maar een kritiekpunt is dat Capcom wellicht wat leukere dingen had kunnen toevoegen, denk bijvoorbeeld aan speciale uitdagingen.

Het bedrijf heeft daar wél op gelet bij het racen zelf. Je krijgt tijdens een wedstrijd bijvoorbeeld de opdracht om een bepaalde snelheid aan te houden of en stuk parcours foutloos af te leggen. Het is niet bijzonder uitdagend, maar het houdt je wakker. Dus zo erg is het ook weer niet. Dankzij de prima besturing (waar je overigens erg aan moet wennen, maar dat komt later nog aan bod) blijf je goed opletten. Als je te laat voor een bocht remt is het afgelopen met je. Dankzij de speciale remlijnen, die je onder andere kent uit Forza Motorsport, kun je goed zien wanneer je moet remmen. Het besturen van een motor gaat heel anders dan een auto, en dus zullen heel veel gamers in het begin moeite hebben met die besturing. Denk dan niet meteen dat het spel voor geen meter speelt, want na een uur ga je van de besturing houden.

MotoGP 10/11 Screenshot 166750 MotoGP 10/11 Screenshot 166748 MotoGP 10/11 Screenshot 166746

Samen racen in de singleplayer
Naast de gebruikelijke multiplayer modus, waarin je gewoon een potje kunt racen tegen anderen, is er ook plaats voor een co-op modus. En dat is nieuw in deze franchise. Deze kun je doen in de Career modus, waar je vriend of vriendin simpel aan kan sluiten bij je team. Het fijne aan deze mogelijkheid is vooral dat je ook tegelijk kunt stoppen. Dus als je verder wil met je carrière, terwijl je de eerste twee uurtjes samen met een vriend hebt gereden, dan kan dat gewoon. Een simpele, maar oh zo goede vondst van Capcom. Het bedrijf verdient hiermee een schouderklopje.

Zo lelijk als de heks in het sprookjesbos
Maar waar Capcom absoluut in heeft gefaald, is het grafische aspect van het spel. Het geluid daarentegen is prima, maar ook weer niet van een bijzonder hoog niveau. Het achtergrondmuziekje kun je wellicht irritant vinden, en mocht dat zo zijn dan kun je hem altijd uitzetten. Maar je kunt de graphics niet uitzetten, helaas. Het is lelijk, niet mooi, bagger. Het zijn allemaal woorden die direct slaan op de graphics van het spel. De animaties zijn niet Xbox 360 en PlayStation 3 waardig, de omgevingen zijn ook zomaar neergezet alsof je nog op de PlayStation 2 zit te spelen. En ga zo maar door. Het erge is: bij zulke games is het juist dé kans om grafisch gezien iets neer te zetten. Je hebt geen last van honderden monsters die op je afkomen, je hebt één parcours en een aantal motoren. Dat kan het systeem toch makkelijk aan die haarfijne voertuigen, gebouwen en publiek mooi in beeld te brengen? Kijk maar naar Gran Turismo en Forza Motorsport. Het is erg jammer dat Capcom hieraan niet veel meer aandacht heeft besteed.

Een niet zo mooie, maar toch prima racegame
Ondanks de ondermaatse graphics moet gezegd worden dat MotoGP 10/11 een prima racegame is. Het is misschien niet de leukste racegame aller tijden, maar Capcom lijkt in ieder geval de smaak te pakken hebben met deze game. Grote kritiekpunten zijn de graphics, het missen van seizoen 2011 in de winkelversie en de eentonigheid van het spel, maar de pluspunten zijn belangrijker. Een prima besturing, geen onnodige hatseflats en een leuke toevoeging van de co-op modus in de singleplayer. Prima is het toverwoord.