SEGA is één van de oude rotten uit de game-industrie en het bedrijf heeft ook heel wat consoles uitgebracht. Eén hiervan is de Dreamcast, een console die in 1999 verscheen. Maar enkele jaren later gooide SEGA de handdoek in de ring en sindsdien werkt het bedrijf enkel nog aan games. De levensduur van de Dreamcast was kort, maar tijdens deze periode verschenen er toch heel wat goede games op de console. SEGA heeft vier klassieke games gebundeld in de Dreamcast Collection en wij zochten uit of de oude spellen ook in 2011 nog wat te bieden hebben.

Sonic Adventure
Vorig jaar had SEGA Sonic Adventure al uitgebracht op de Xbox Live Marketplace, maar het spel is ook in deze verzameling terug te vinden. Het spel kreeg toen van ons een vier en dat was te wijten aan het zwakke stemmenwerk en de immer irritante camerastandpunten die je steeds parten spelen. Uit de hele Dreamcast Collection is dit zonder twijfel het meest veelzijdige spel. Naast een stevige portie leuke minigames krijg je ook platform- en race-elementen voorgeschoteld. Velen zullen met flink wat nostalgische gevoelens met Sonic aan de slag gaan, maar wanneer deze gevoelens wegebben, zul je beseffen dat het spel niet zo goed oud is geworden.

Dreamcast Collection Screenshot 164032 Dreamcast Collection Screenshot 164031 Dreamcast Collection Screenshot 164030

Crazy Taxi
Crazy Taxi is dan weer het schoolvoorbeeld van hoe een spel wel netjes oud wordt. Het spel verscheen eerst in de arcadehallen en heeft sindsdien een berg consoles bezocht. Heel wat mensen zullen het spel misschien al in huis hebben aangezien het al een tijdje op de Xbox Live Marketplace staat. Crazy Taxi zet je achter het stuur van een taxi en geeft je een tijdslimiet. Binnen deze limiet moet je zoveel mogelijk mensen oppikken en op hun plaats van bestemming afzetten. Als je dit naar behoren doet krijg je telkens wat extra seconden erbij.

Tijdens het rijden kun je bepaalde stunts doen die je extra punten opleveren. Springen van een afgrond, net niet botsen, rijden op het voetpad en nog veel meer. Het is eigenlijk vreemd dat je nog klanten kunt vinden met dit rijgedrag. Het concept van de game is erg eenvoudig en behoudt het arcadegevoel. De graphics zijn sterk verouderd, maar de gameplay kon onmogelijk beter werken. Ditmaal heeft SEGA wel enkele aanpassingen gemaakt tegenover het origineel waardoor je het spel in breedbeeld kunt spelen en naar een nieuwe soundtrack kunt luisteren. Tot slot zijn er ook nog negen minigames die voor een hogere herspeelbaarheidgraad zorgen.

Dreamcast Collection Screenshot 164026 Dreamcast Collection Screenshot 164025 Dreamcast Collection Screenshot 164024

Space Channel 5: Part 2
Space Channel 5: Part 2 is nooit uitgebracht voor de Dreamcast in Europa. Het spel verscheen hier al wel voor de PlayStation 2 en maakt nu zijn intrede op de Xbox 360. Je kruipt in de huid van Ulala, een reportster uit de toekomst. Plots vallen de Rhythm Rogues de Aarde aan en ontvoeren ze duizenden mensen. Ulala trekt erop uit met enkele vrienden om de Rhythm Rogues tegen te houden. Wat volgt is een avontuur waarbij je wel erg hard moet letten op de beat. Het valt eigenlijk goed te vergelijken met het klassieke kinderspel Simon.

Je tegenstanders doen enkele danspasjes en jij moet deze zien na te bootsen. Naast de juiste knoppen onthouden, moet ook de snelheid goed zijn. Het klinkt eenvoudiger dan het is, want als je enkele milliseconden ernaast zit, ben je een leven kwijt. Je kunt nooit echt kiezen waar je naartoe gaat, elk level bestaat namelijk uit een interactief filmpje waarbij het dansen centraal staat. De muziek is niet slecht en alles wordt bijgestaan met gekke bewegingen en kleurrijke achtergronden. Space Channel 5: Part 2 is dan ook een zeer apart spelletje dat eerder de jongere gamers zal aanspreken.

Dreamcast Collection Screenshot 164035 Dreamcast Collection Screenshot 164029 Dreamcast Collection Screenshot 164027

SEGA Bass Fishing
Het vierde en laatste spel, SEGA Bass Fishing, is dan weer perfect voor alle leeftijden. Het spel kent verschillende game modi maar het is telkens de bedoeling om een bepaald aantal kilo vis in je boot te krijgen binnen de tijdslimiet. Voordat je begint krijg je de keuze uit een ruim aanbod lokaas, dat je telkens op een andere wijze moet gebruiken. Vervolgens gooi je je lijntje uit in de hoop dat er een vis in de haak zal bijten. Het gevecht met de vis in kwestie is het belangrijkste deel van het spel en komt in de buurt van het echte werk. Je moet steeds opletten dat je lijn niet breekt en dus moet je inschatten wanneer je de vis in kwestie binnenhaalt.

Het is een erg amusant spel dat je een hele tijd kunt spelen, maar toch ontbreekt er iets. De besturing loopt niet altijd even vlot en dat heeft alles te maken met het feit dat de originele Dreamcast versie verpakt werd met een speciaal ontworpen controller, die de vorm had van een vismolen. Het is dan ook jammer dat SEGA niet wat meer aandacht heeft besteed aan de besturing.

Een mooie verzameling
De Dreamcast Collection is een mooie verzameling geworden die verkrijgbaar is voor de prijs van 29,98 euro. De meeste mensen zullen deze verzameling in huis halen vanwege Sonic Adventure of Crazy Taxi maar de twee andere games zijn zeker niet te onderschatten. Niet elk spel is op een mooie manier oud geworden en vooral het camerawerk in Sonic Adventure zal voor heel wat frustratie zorgen. Het is ook erg jammer dat SEGA bij de meeste spellen geen enkele poging heeft gedaan om wat gameplay elementen toe te voegen. Toch weet de Dreamcast Collection wat leuks te bieden en brengt het verleden weer wat tot leven.