De game begint ook diep in dromenland. Jij bent een bekend racer, je geniet van een leuk feestje bij een zwembad en de luxe spat er vanaf. Dit feestje is jouw verjaardagsfeestje en daar horen cadeautjes bij. Gelukkig heb jij een schat van een vriendin die jou zomaar een splinternieuwe Ferrari geeft. Net op het moment dat je de weg op wilt rijden crasht je droom doordat de vrouw die in je droom nog je vriendin was tegen je schreeuwt. Doordat jij hebt zitten dromen komt zij te laat op haar afspraak. Om je fout goed te maken moet jij er maar voor zorgen dat zij toch nog op tijd op haar bestemming arriveert. Gassen dus!

Test Drive Unlimited 2 Screenshot 165584 Test Drive Unlimited 2 Screenshot 165582 Test Drive Unlimited 2 Screenshot 165586

Een rijke stinkerd
Eenmaal op bestemming krijg je meteen de kans om jouw droom te verwezenlijken. Je krijgt een plekje in het racetoernooi en luxe en rijkdom liggen in het verschiet. Wil je met de populaire mensen meekomen dan kun je er echter niet bijlopen ruikend naar armoede. Het is tijd voor een make-over. Je kunt je eigen personage tot in de puntjes aanpassen. Je kunt even bij de kapper naar binnen voor een leuker kapsel en er zijn ook genoeg winkels waar je een betere outfit kunt vinden. Natuurlijk heb je ook onderdak nodig en een auto om mee te racen. Alles is aan te passen en bevalt het je niet dan kun je alles gewoon weer veranderen.

Alles kost wel geld. Zonder geld kun je niets kopen en dus niets aanpassen. Als jij je droomuiterlijk wilt behalen, dan zul je dus geld moeten verdienen. Dit kan op heel veel manieren. Je kunt tegen mensen racen, een mooie auto bezorgen zonder schade toe te brengen, online kun je andere mensen uitdagen en je kunt foto’s maken van bepaalde locaties. Hier stopt het nog lang niet, de manieren om een extra zakcentje te verdienen zijn er in overvloed en voor je het weet heb je dan ook een behoorlijk bedrag op je rekening staan. Dit gaat echter wel heel snel, na een paar uur hoef je je voor de rest van de game niet meer druk te maken om geld.

Test Drive Unlimited 2 Screenshot 165197 Test Drive Unlimited 2 Screenshot 164926 Test Drive Unlimited 2 Screenshot 163052

Een middelmatige game voor ieder soort racer
Toch zijn de meest luxueuze waren niet genoeg om in een toernooi mee te mogen doen. Voor je achter je droombaan aan mag gaan, moet je net als iedereen eerst een rijbewijs halen. Je hebt verschillende rijbewijzen. Eentje om gewoon te cruisen en lekker brutaal over de weg te crossen, eentje om off-road door de modder te mogen scheuren en eentje om perfect op het asfalt je weg te vinden. Test Drive Unlimited 2 biedt dus voor iedere raceliefhebber wat.

Toch is het zo dat, als je weet dat je alleen maar wat plezier wilt hebben op de weg een Need for Speed: Hot Pursuit veel beter bij je past. Als je al helemaal klaar zit om een modderbad te nemen dan vermaak je je een stuk beter met de DiRT games. En wie streeft naar perfectie zal veel beter zijn ei kwijt kunnen in Gran Turismo 5 dan in deze game. Het is heel leuk dat alle mogelijkheden in de game zitten, maar ze zijn apart genomen niet goed genoeg uitwerkt om zich te kunnen meten met gelijkwaardige games uit het genre. In plaats van een geweldige racegame krijg je drie middelmatige racegames in één.

Het racen voelt over het algemeen ook niet echt prettig in Test Drive Unlimited 2. De besturing voelt wat stijf aan waardoor de auto’s niet lekker te besturen zijn. Ook de weglegging is niet ideaal. In het begin vlieg je constant uit de bocht ook al rijd je als een oud vrouwtje. Later in de game worden de auto’s waarin je rijdt wel beter en die verbetering voel je ook in de besturing. Maar toch blijft ook dan het ultieme racegevoel uit. Het lijkt een beetje of ontwikkelaar Eden Games vergeten is dat Test Drive Unlimited 2 een racegame is.

Test Drive Unlimited 2 Screenshot 163064 Test Drive Unlimited 2 Screenshot 163042 Test Drive Unlimited 2 Screenshot 163060

M.O.O.R.
De ontwikkelaar heeft zich duidelijk meer geconcentreerd op het online gedeelte van de game. Test Drive Unlimited 2 is namelijk wat je noemt een Massively Open Online Racing game. De game is ook wel offline te spelen, maar voor de ultieme belevenis zul je toch je console op het internet aan moeten sluiten. Andere spelers rijden dan in dezelfde wereld als jij en je hoeft maar met je koplampen te knipperen om samen te spelen.

Een goede communicatie is hierbij wel een vereiste en helaas ontbreekt het daar nog wel eens aan online. Dit kun je oplossen door met je vrienden een club te beginnen en dan als club tegen andere clubs te racen. Zo kun je met je vrienden goed communiceren en loopt niet alles in de war. In diezelfde club kun je ook met de leden een feestje houden. Een beetje rondlopen en elkaars auto’s bekijken. En misschien vraagt iemand je wel mee voor een ritje in zijn nieuwe wagen.

De online kant van Test Drive Unlimited 2 is een stuk beter uitgewerkt dan het racen. Er zijn ontzettend veel opties om je bezig te houden, zonder dat je ook maar in een auto zit. In dat opzicht is de ontwikkelaar zeker geslaagd, maar het blijf toch een racegame en het is jammer dat die kant van de game niet even goed is uitgediept als het online gedeelte.

Test Drive Unlimited 2 Screenshot 163056 Test Drive Unlimited 2 Screenshot 162994 Test Drive Unlimited 2 Screenshot 163026

Wisselvallige details
Wanneer je rondrijdt in het zonovergoten Ibiza, en later Hawaï, zul je je verbazen over de details die er in de game zitten. De eilanden zijn nagemaakt met echte satellietfoto’s en als je genoeg deze game speelt, kun je straks de weg op je duimpje mocht je ooit in het echt op deze locaties komen. De details zie je ook goed terug in de grote verscheidenheid aan huisjes langs de weg en de begroeiing in de omgeving. Als je tijdens het rijden tijd hebt om omhoog te kijken dan zie je zelfs vogels rondvliegen.

Het is echt leuk dat Eden Games op deze details heeft gelet, maar net als met het racen is het ondermaats afgewerkt. Als je van een afstandje alles bekijkt, ziet heel de game er werkelijk prachtig uit, maar ga je wat beter kijken dan valt dit best tegen. De flora lijkt van karton, de vogels lijken op slecht gevouwen vliegtuigjes en de personages zijn gewoon lachwekkend. Hier moet bij gezegd worden dat de auto’s er wel fantastisch uitzien, hoe je ze ook bekijkt.

Ook de dichtheid van bepaalde voorwerpen is niet altijd zoals het hoort. Zo rijd je het ene moment zonder problemen over een verkeersbord heen en wordt je het andere moment in een flits tot stilstand gebracht door een bloemenperkje. Het is allemaal heel onduidelijk waar je nu wel of niet doorheen kunt rijden. Sommige struiken rijd je doorheen alsof het niets is en andere struiken lijken van gewapend beton. Het klopt gewoon niet. Ben je met volle vaart tegen een tuinhekje tot stilstand gekomen, rijd je gewoon weer weg. Je ziet wel wat krasjes, maar je merkt niets aan de besturing van de auto.

Test Drive Unlimited 2 Screenshot 163010 Test Drive Unlimited 2 Screenshot 162982 Test Drive Unlimited 2 Screenshot 160692

Van de regen in de drup
In Test Drive Unlimited 2 zit een dag- en nachtsysteem en een dynamisch weersysteem. Zodra het gaat regenen merk je dat ook meteen aan de besturing. Die besturing was al niet helemaal in orde, maar zodra het regent, wordt het al helemaal een nachtmerrie. En over nachtmerries gesproken, je wordt niet blij van de interface die gebruikt is in de game. Deze was in het eerste deel ook al rampzalig en die is helaas niet verbeterd in dit vervolg.

Een ander kritiekpunt waar we niet omheen kunnen is het geluid. De auto’s brommen zoals het hoort, maar het weet nergens boven het gemiddelde uit te steken. Dan kun je wel de radio aanzetten, maar dat klinkt beter dan het daadwerkelijk is. De opties qua muziek zijn maar erg beperkt en het zijn ook nog eens niet de beste opties. Je valt er zo bij in slaap. Dan heb je ook nog de ingesproken stemmen die perfect illustreren hoe het niet moet. Ze zijn ronduit slecht te noemen.

Lekker verder dromen
De droom van Eden Games om de beste racegame te maken die er is, is niet in vervulling gegaan. De ontwikkelaar moet juist eens flink wakker worden geschud, want Test Drive Unlimited 2 vertoont duidelijk nog wat mankementen. Online is er ontzettend veel te beleven en het is goed dat Eden Games hier dan ook de nadruk op legt. Kijk je echter naar het racen, waar het toch om draait in een racegame, dan merk je als snel dat dat nog een stuk beter kan. Het is dan ook jammer dat de ontwikkelaar niet evenveel tijd in het racen heeft gestopt als hij heeft gedaan met het online gedeelte van Test Drive Unlimited 2.