ilomilo Review

Ilomilo is de nieuwste game van SouthEnd Interactive voor Xbox Live Arcade waarin je niks anders doet dan puzzelen. Maar dat is het niet alleen volgens de ontwikkelaar. Het spel is namelijk zó schattig dat je er verliefd op wordt. De lieflijke personages, muziek en vormgeving moeten je raken. Nog meer dan je eigen knuffelberen die op je bed liggen, of inmiddels zelfs ónder je bed als je je daarvoor te oud voelt. Wellicht bewijst ilomilo dat liefde op het eerste gezicht wel degelijk bestaat.

ilomilo Screenshot 163353 ilomilo Screenshot 163352 ilomilo Screenshot 163351

Koesiekoesiekoesie
Het moet gezegd worden, ilomilo is inderdaad liefde op het eerste gezicht. Nadat je het spel hebt gedownload en opgestart kom je in een menu terecht waar een bijzonder schattig muziekje wordt afgespeeld. Even geniet je van het vrolijke deuntje, maar al snel zul je je gaan richten op het spel zelf. Ilomilo bestaat uit een singleplayer en multiplayer. Bij dat laatste kun je met iemand samen spelen. Daarnaast zijn er ranglijsten en de mogelijkheid om extra content te downloaden. Op het moment van schrijven is er nog geen content verschenen, maar dat zal ongetwijfeld snel komen.

Eenmaal aan de singleplayer begonnen, volg je het verhaal van de twee beste vrienden Ilo en Milo. Deze twee maten gaan elke dag met elkaar picknicken om hun dagen zo vrolijk mogelijk te beleven. Klinkt doodnormaal, maar het rare is dat iedere dag de route naar het vaste plekje in het park verandert. Dat is voor Ilo en Milo bijzonder vervelend, want de route naar ‘de plek’ is al bijzonder moeilijk. Maar het is niet anders. Gelukkig krijgen ze hulp van buitenaf - van jou.

ilomilo Screenshot 163350 ilomilo Screenshot 163349 ilomilo Screenshot 163348

Puzzelen en nog eens puzzelen
In feite is ilomilo een hele simpele puzzelgame. Je moet ervoor zorgen dat Ilo en Milo weer bij elkaar komen. Natuurlijk gaat dat niet eenvoudig, aangezien er behoorlijk wat obstakels zijn. Je kunt ze beiden besturen, dus teamwork is een vereiste. De eerste levels zijn tamelijk makkelijk, maar dat is juist het fijne aan puzzelgames. Zo kun je langzamerhand steeds beter worden in het oplossen van de puzzels. Onderweg krijg je trouwens hulp van de modefanaat Sebastian.

Een level is opgebouwd uit een aantal kubussen, waarover je als Ilo en Milo kunt lopen. Deze kubussen zijn niet allemaal met elkaar verbonden, maar enkele daarvan kun je oppakken en meenemen. Zo kun je toch de wegen met elkaar verbinden, waardoor je uiteindelijk bij je maatje terecht kunt komen. Naarmate je verder in het spel komt, krijg je nog meer hindernissen dan alleen opengebroken paden. Zo moet je langs een irritant monster zien te komen die de weg wil blokkeren of je moet een kubus als valluik zien te gebruiken. In ilomilo is er geen zwaartekracht, dus je kunt ook ondersteboven gaan lopen.

Het spel wordt op den duur dus veel moeilijker, en dat is juist het meest uitdagende aan ilomilo. Zonder dat het té moeilijk wordt, blijf je proberen om die verdomd pittige puzzels op te lossen. Je moet en zal je maat bereiken, maar de perfecte combinatie van kubussen verschuiven, valluiken gebruiken en de zwaartekracht omzeilen is moeilijk te vinden. En daarnaast moet je ook nog zoveel mogelijk punten, safaks (een soort knuffels) en grammofoonplaten verzamelen. Het verzamelen van dit soort objecten zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld concept art of kleding voor je avatar kunt verdienen.

ilomilo Screenshot 163347 ilomilo Screenshot 163346 ilomilo Screenshot 163537

Samen puzzelen
Je zult niet de hele tijd bezig zijn met de singleplayer. Het spel biedt, zoals gezegd een multiplayer modus. Maar een groot minpunt is dat er geen online co-op modus aanwezig is. Juist dit soort spellen lenen zich uitstekend voor online co-op, maar ontwikkelaar SouthEnd Interactive heeft daar blijkbaar geen tijd voor gehad. Het is dus een gemis, maar gelukkig is er nog wel een gewone co-op modus die je thuis met een vriend op de bank kunt spelen. Het is niet bijzonder uitdagend, maar voor even is het leuk om te doen. Hopelijk komen er in de toekomst wat meer uitdagende levels voor de multiplayer.

Schattigheid ten top
De stijl die ilomilo heeft lijkt op het eerste gezicht op LittleBigPlanet, maar dat is eigenlijk hetzelfde als je appels met peren vergelijkt. Het spel is qua schattigheid namelijk uniek in z’n genre, want de combinatie van graphics en geluid raakt je hart. Om er verliefd op te worden. Vrolijke muziek als deze kan vaak irritant zijn, maar in dit spel is daar helemaal geen sprake van. Daarnaast zul je genieten van de grafische vormgeving die ilomilo biedt. Je zult je zeker goed voelen als je ilomilo aan het spelen bent.

Een geslaagde puzzelgame
Ilomilo is net als liefde op het eerste gezicht. Je weet eigenlijk meteen al genoeg. Het spel is bijzonder leuk en ook nog eens uitdagend. Met de 49 levels die ilomilo biedt ben je zeker weten lang bezig. Het prijskaartje van 800 Microsoft Points mag geen obstakel zijn. En mocht je twijfelen, download dan maar snel de demo. De combinatie van schattigheid, vrolijke muziek, uitdaging en een leuke stijl zorgt ervoor dat ilomilo een topgame onder de Xbox Live Arcade titels is.