De content draait dus helemaal om Pigsy die nog voor het avontuur van Enslaved, waarin hij Trip en Monkey helpt, al een eigen avontuur beleefde. Hij is namelijk een erg eenzame dikkerd, wiens leven dag na dag hetzelfde is. Op een dag staat Pigsy zoals gewoonlijk buiten te balen, totdat hij iemand denkt te zien staan. Als hij erop af rent blijkt dit gewoon een berg rommel te zijn die op een mens lijkt en op dat moment krijgt Pigsy een idee. Hij gaat een eigen vriendinnetje bouwen met onderdelen die hij op het Titanenkerkhof verzamelt.

Wat direct opvalt, is dat het beginfilmpje niet in de stijl van Enslaved is gemaakt. Het past wel in het plaatje, maar is een getekend filmpje wat er overigens erg goed uit ziet. Ieder filmpje in Pigsy’s Perfect 10 is in deze stijl, maar de gedeelten die je speelt zijn netjes in de oude stijl van Enslaved gemaakt. Dat betekent dus een ware kleurexplosie op je scherm, verbluffende achtergronden en soepele animaties ondanks dat je hele avontuur zich op een robotkerkhof plaatsvindt.

Het Titanenkerkhof is dus wel kleurrijk, maar het is ook een hele gevaarlijke plek, want het zwermt er letterlijk van de robots. Deze robots kennen we al uit het originele verhaal maar voor de goede orde nog even een opsomming van een paar verschillende varianten. Er staan op diverse plekken turrets, die op alles wat beweegt beginnen te schieten (inclusief dikkertjes), er lopen robots rond die bewapend zijn én robots die erg snel zijn maar geen wapens hebben.

Enslaved: Odyssey to the West Screenshot 163090 Enslaved: Odyssey to the West Screenshot 163092 Enslaved: Odyssey to the West Screenshot 163094

Een nieuw beeld op de game
Pigsy krijgt gelukkig een beetje hulp. Deze hulp komt in de vorm van een klein vliegend en uiterst schattig robotje, genaamd Truffles. Hoe toepasselijk kan de naam zijn? Hij zal je steeds voorgaan op je pad en je laten zien wat je te wachten staat. Ook zorgt hij regelmatig voor een glimlach op je gezicht door zijn grappige gezichtsuitdrukkingen.

Pigsy zelf is namelijk niet de lenigste door alle overtollige kilo’s die hij meesjouwt en hij kan dus niet zomaar even tussen een groep robots gaan staan. Hij is ook niet de sterkste en wederom door zijn dikke lichaam ook niet de snelste. Je zult dus erg voorzichtig te werk moeten gaan, want als je gezien wordt heb je een flink probleem. Dit zorgt ervoor dat deze content een compleet nieuw beeld op Enslaved werpt, want sluipwerk is een groot deel van het spel. In plaats van je tegenstanders tot schroot om te toveren met een stok zoals Monkey dit zo goed kan, ga jij ze nu voorzichtig te lijf met je sluipschuttersgeweer Lola.

Enslaved: Odyssey to the West Screenshot 163102 Enslaved: Odyssey to the West Screenshot 163100 Enslaved: Odyssey to the West Screenshot 163098

Nieuwe snufjes
Lola is niet het enige wapen dat je hebt, want verderop in het avontuur krijg je nog wat snufjes zoals een hologram die robots afleidt, ideaal om langs streng bewaakte plekken te sluipen, en mijnen die je kunt gebruiken om groepen robots uit te schakelen. Verder heb je vanaf het begin ook direct een lens, waarmee je interessante dingen op je scherm kunt laten oplichten, wat het onder andere makkelijker maakt om de weg te vinden.

Dingen die je moet verzamelen zoals pin-up posters zijn namelijk oranje, geel of blauw, terwijl interactieve objecten wit oplichten of een icoon krijgen. Deze laatste dingen zijn vaak punten waar je Pigsy’s robotarm kunt gebruiken als grappling hook om op hogere plekken te komen en zul je veel aantreffen in het spel. Al deze opties maken de gameplay wat minder plat en een plezier om te spelen.

Enslaved: Odyssey to the West Screenshot 163126 Enslaved: Odyssey to the West Screenshot 163124 Enslaved: Odyssey to the West Screenshot 163154

Wel wat nadelen
De speelstijl en het nieuwe avontuur zijn niet het enige dat Pigsy’s Perfect 10 je biedt, want ook is het door de aanschaf van deze content mogelijk om het hele spel in 3D te spelen. Tenminste, als je een 3D-televisie of een speciale bril hebt. Dat is natuurlijk een aangename toevoeging voor iedereen met zo'n tv.

Ondanks de wapens en de mogelijkheden die de content je biedt zitten er ook wat nadelen aan. Zo is het avontuur redelijk kort en ben je er met enkele uurtjes wel doorheen. Daarnaast zul je regelmatig doodgaan want als je gezien wordt, kun je een vijand wel tijdelijk stunnen, maar meestal is het hier al te laat voor en zul je een pak rammel van een stel robots krijgen en bij de vorige checkpoint moeten herstarten. Dit kan op den duur een beetje frustrerend worden, maar bederft het spelen zeker niet.

Gigantisch vet, maar wel kort
Pigsy’s avontuur is, net zoals het originele verhaal, erg leuk in elkaar gezet. Met een gezonde dosis humor en verbluffende graphics weet deze content je voor een mooie prijs weer een paar uur bezig te houden. Dit komt niet direct doordat de speelduur van de content zo lang is, want dat is simpelweg niet zo, maar des te meer doordat je het originele verhaal in 3D nog eens helemaal kunt beleven. De speelstijl van Pigsy’s Perfect 10 is even wennen, maar als je eenmaal overweg kunt met het dikkertje kun je genieten van één van de vetste contentpakketten die in 2010 uit is gekomen. En dat voor maar 800 Microsoft Points of 9,99 euro!