Doritos Crash Course is een gratis Xbox Live Arcade spel, gesponsord door het chipsmerk Doritos. Dit bedrijf zorgt tijdens deze kerstperiode voor extra speelplezier door twee gratis games beschikbaar te stellen via Xbox Live. Een leuke verrassing en bovendien een unicum. In deze game staat jouw avatar centraal, iets dat we, ondanks dat de avatars alweer een tijd bestaan, niet vaak zien. Het is dus de hoogste tijd om je avatar naar jouw wens aan te passen en te gaan knallen op de courses van Doritos.

Het evenement
Het Doritos evenementen waaraan je deelneemt, vinden plaats in Amerika, Europa en Japan. Elk continent kent uit vijf verschillende courses. Amerika is het makkelijkst qua moeilijkheidsgraad en dat bouwt zich zo op met Europa en Japan dat over de meest uitdagende levels beschikt. De aller moeilijkste baan is de vierde course van Japan. Bij het spelen van deze baan kan ook een achievement worden behaald, door onder een bepaalde tijd te komen. Bovendien is dit de enige course waarbij deze uitdaging wordt aangeboden.

Doritos Crash Course Screenshot 162930 Doritos Crash Course Screenshot 162929 Doritos Crash Course Screenshot 162928

Wipeout!
Als je bekend bent met het programma Wipeout, dan weet je ongeveer wat deze game inhoud. Het gaat erom dat je een parcours aflegt voorzien van vele hindernissen. Als je van de baan valt, dan donder je in het water en klim je weer omhoog om vervolgens opnieuw de uitdaging aan te gaan. Bij deze game is dit concept hetzelfde, maar is het parcours veel extremer dan bij Wipeout. Zo kom je dingen tegen als lopende banden, hamers van kussens, trampolines, luchtblazers, touwen, kettingen en wordt je belaagd door kanonnen die waterballonnen afschieten. Bovendien vindt dit alles soms ook plaats op extreme hoogte.

Eigen stijl
De gameplay van Doritos Crash Course doet je in het begin denken aan een platformspel zoals bijvoorbeeld 'Splosionman, maar dan in een sportief jasje gestoken. Toch kom je e na veel spelen achter dat dit meer een sportspel is, waarbij het behalen en verbreken van tijden van anderen een geweldige uitdaging is. Dit spel werkt verslavend en het is duidelijk dat de makers een unieke eigen stijl hebben ontwikkeld qua gameplay voor sportspellen.

Wel is het jammer dat de game maar drie continenten bevat en daarom zo is uitgespeeld. Ook werkt de game soms de illusie dat je een sprong juist timed, wat dan niet zo blijkt te zijn, waardoor je toch plots in het water beland. Tevens is de muziek soms wel extreem vrolijk en kan op momenten irriteren. Maar als we naar het geheel kijken, verziekt dit de game niet en moeten we ook in acht nemen dat deze game gratis te downloaden is.

Doritos Crash Course Screenshot 162927 Doritos Crash Course Screenshot 162926 Doritos Crash Course Screenshot 162930

Moonwalken
Op grafisch gebied slaat de game de plank ook niet mis. Zeer duidelijke, expressieve kleuren en vrolijke achtergronden zorgen voor een compleet beeld in het Doritos evenement. De manier waarop jouw avatar het parcours doorkruist is mooi om te zien en alles verloopt zeer soepel. Als je een bepaalde course hebt voltooid, zal jouw avatar een overwinningsdansje doen, wat erg goed is gedaan. Zo zal jouw avatar gaan breakdancen of zal hij even laten zien ook goed uit de voeten te kunnen met een aantal wereldberoemde Michael Jackson danspasjes, eindigend op de tenen.

Tijden verslaan
Naast de singleplayer modus bevat de game ook nog mogelijkheden om het online tegen elkaar op te nemen om elkaars tijden te verslaan. De tegenstander is zichtbaar als een soort vliegende kip, zodat je weet of je voor staat of zojuist bent ingehaald. Dit is spannend en bovendien goed gedaan, zeker als je met je tegenstander in een Xbox Live party zit en hiermee tijdens de race communiceert, want dan is het lachen geblazen.

Conclusie
Doritos Crash Course is een uiterst geslaagde Xbox Live Arcade game, waarmee je veel plezier zult beleven. De verslavende gameplay en de uitdagingen die erin zitten, zorgen ervoor dat je terugkomt voor een nieuw potje. Oké, de game is niet erg lang, maar vooral tijdens deze koude winterdagen is dit een game die voor veel plezier zorgt. Het mag zelfs worden gezegd dat dit een van de beste Xbox Live Arcade games is en nog gratis ook. Waar wacht je nog op, de courses van Doritos wachten op je!