Mickey is een held, de wereld waarin hij zich begeeft is van Disney en dat betekent altijd volop genieten en je ogen uitkijken van al dat moois dat voorbij komt. Dit gebeurt dan ook meteen zodra je Epic Mickey opstart, want wauw wat oogt die game briljant! De bekende tovenaar Merlijn is een mooi werkje aan het schilderen, maar helaas knoeit Mickey verf waardoor er van alles fout gaat. Door deze stomme stunt mag hij het probleem gaan oplossen. Met een verfkwast en een verfverdunner begint jouw avontuur.

Epic Mickey is een avonturengame, in een jasje dat we op de Wii nog niet eerder hebben gezien, maar toch hebben we alles al wel daadwerkelijk eerder gezien. We hebben het hier niet over de grafische kracht en pracht van de game, maar qua gameplay elementen. Epic Mickey is vrij lineair en wat je de hele tijd doet is vrij simpel: springen, vechten en met je Wiimote zwiepen. Dit klinkt vrij eenvoudig en saai, maar is dat het ook?

Epic Mickey Screenshot 123178 Epic Mickey Screenshot 123173 Epic Mickey Screenshot 123175

Verven met je Wiimote
Mickey's verfkwast en verdunner zijn essentieel in deze game. De hele game zul je aan de slag moeten hiermee, want wat je doet om verder te komen is continu in je omgeving objecten verven of juist uitwissen. Dit is vrij leuk gedaan. Stel je staat op de grond en je moet naar een hoger gelegen gebied, dan zie je vaak slechts een klein stukje zichtbaar en dan weet je dat je moet bijkleuren. Zodra je dit doet, wordt het hele stuk zichtbaar en kun je verder lopen of springen.

De soepelheid waarmee dit gaat en hoe mooi het eruit ziet als zo’n stukje gekleurd wordt, is fantastisch. Epic Mickey zit vol met puzzels en ook daar heb je je verfkunsten voor nodig. Zo zal je bijvoorbeeld tandwielen die stilstaan weer aan de praat moeten krijgen, dan is het een kwestie van een likje verf en hoppakee, alles is weer als nieuw. Daarnaast gebruik je verf tegen de vijanden. In Epic Mickey heb je te maken met creatieve vechtpartijen in zoverre dat je ervoor kunt kiezen om vijanden groen te verven. Zodra je dit doet, zijn je vijanden opeens je vijanden niet meer, maar heb je ze als het ware bekeerd en gaan ze jou helpen.

En een andere optie is om de kwaadaardige Mickey uit te hangen en eens flink met je Wiimote te zwiepen, dan sla je je vijanden gewoon kapot. Toch moet wel gezegd worden dat het vechtsysteem alles behalve uitdagend is. Het verven is een kwestie van één keer mikken met je Wiimote, een lik verf geven en je bent klaar. Ook schudden met de Wiimote kan elk klein kind. Helaas blijft het hier de hele tijd bij.

Epic Mickey Screenshot 153444 Epic Mickey Screenshot 153439 Epic Mickey Screenshot 130615

Mickey met zijwieltjes
Het ziet dus leuk uit, maar het is zo simpel als een muizenval opzetten. Het enige wat dan wel weer leuk is, is dat je te maken krijgt met eindbazen en Epic Mickey alternatieve eindes kent. Je doet er zo’n twaalf uur over om de game uit te spelen, maar hoe je gespeeld hebt of je lieve Mickey was of stoute Mickey, bepaalt het slot van de game.

Behalve vechten ben je een groot deel van het spel puzzels aan het oplossen. Puzzels zijn leuk, ook voor volwassen, mits ze goed zijn uitgewerkt. Voor volwassenen betekent dit dat een puzzel uitdagend moet zijn, niet te voor de hand liggend en vooral niet teveel aanwijzingen geven. Dat is nu net het punt waar deze game volledig de plank misslaat en dat is echt ontzettend jammer! De hele game lang zul je te horen krijgen wat er loos is en wat je moet doen. Dus stel er zit een deur op slot, dan wordt jou precies duidelijk gemaakt wat je volgende muizenstapjes zijn en hoe dit probleem opgelost moet worden.

Epic Mickey Screenshot 153435 Epic Mickey Screenshot 153434 Epic Mickey Screenshot 153436

Voor de kleine gamer
Ja muizenstapjes, het is niet als een Prince of Persia game waarin je in een paar seconden een take ziet met de obstakels waar je langs moet komen en daarna zorgen dat je het hele stuk herinnert en ook nog daadwerkelijk voor elkaar krijgt. Nee, in Epic Mickey krijg je gewoon stapje voor stapje, en iedere keer weer, uitgelegd wat je moet doen. Kortom, Epic Mickey richt zich op de kleine gamers! Daar is opzich niets mis mee, want alles werkt gewoon.

Je komt echter wel van een koude kermis thuis als je ontzettend hebt uitgekeken naar deze game en een hardcore gamer bent, want dan wordt het spelen zo makkelijk gemaakt dat het haast met een blinddoek op kan. Hoewel, dit laatste gaat net niet helemaal op wegens een camerastandpunt dat je nog behoorlijk vaak de das om doet en zeker beter uitgewerkt had moeten worden.

Mickey’s kracht zit grotendeels in de grafische kracht en een stukje nostalgie en herkenning. Als je denkt dat Super Mario Galaxy 2 er goed uitziet, zullen we je niet tegenspreken, maar minstens zo goed ziet deze game eruit. Dat betekent dat een game niet per se van Nintendo’s hand hoeft te komen om toch tot een prestatie van formaat te komen op de Wii. Een pluim daarvoor! Ten tweede herken je dingen uit het Disney universum, wat altijd leuk is.

Hoewel het grootste deel van de game gewoon spelen is in 3D, zul je tussentijds trouwens ook korte stukken in 2D hebben waarbij Mickey in een filmdoek springt. Deze momenten zorgen voor een glimlach op je gezicht en dat is puur genieten. Net zoals dat het genieten is als je oude bekenden tegenkomt, als bijvoorbeeld Goofy. Wat dat betreft is het ook echt wel te zien dat er flink wat energie in Epic Mickey is gestoken.

Niet zoals vroeger
Maar helaas, om het helemaal in de thematiek van deze game te houden: Epic Mickey komt zelf niet zonder verfspatters uit de verf! De game is te eentonig, te herhalend en te simpel om je echt vast te grijpen en niet meer los te laten. Hoewel je meteen wordt omgeblazen door de kleurrijke en prachtig vormgegeven werelden wordt het al snel duidelijk dat Epic Mickey dankzij teveel aanwijzingen met name gericht is op de jongere gamers en de casual gamer. Voor die mensen is deze game absoluut een aanrader, maar voor hardcore gamers die erg lang uitgekeken hebben naar deze game geldt maar één ding. Zij zullen achterblijven met de vraag: is dit alles? Episch zoals Mickey Mania in het verleden eerder was, is deze game niet. Sorry muis, je bent nog steeds lief en schattig, maar niet elk gamer hartje zal anno 2010 harder van je gaan kloppen.