Misschien komt de naam Game Party je bekend voor. De franchise heeft namelijk in het verleden al drie verschillende games afgeleverd voor de Wii. Het sloeg aan bij de consument, maar bij de gamepers was het geen lievelingetje. Op z’n zachtst gezegd was het spel namelijk niet goed en dus zie je wellicht de bui al hangen voor Game Party: In Motion. Al moet je een ontwikkelaar uiteraard een tweede kans geven, of zelfs een vierde kans, zoals het geval is bij de Game Party franchise.

Game Party: In Motion Screenshot 162244 Game Party: In Motion Screenshot 162243 Game Party: In Motion Screenshot 162242

Lekker darten en airhockey spelen
In een simpel menu, dat overigens erg goed werkt, kun je eenvoudig nakijken wat je allemaal kunt doen. Het spel telt maar liefst zestien spelletjes, die enorm van elkaar verschillen. Deze spelletjes zijn verdeeld in drie categorieën: de precisie-, buiten- en actiecategorie. Zo kun je bij de precisie categorie proberen de bal in het net te gooien of je kunt de ‘Root Beer Tapper’ spelen. Daar zie je een aantal klanten binnenlopen die heel graag een biertje willen hebben, maar ze hebben wel haast. Je moet ze voorzien van bier en dus snel te werk gaan. Klinkt simpel, maar er zijn maar liefst drie bars waarover je de beschikking hebt. Niet de makkelijkste klus.

Maar je hebt ook nog de andere twee categorieën, waarin je bijvoorbeeld lekker kunt squashen (met twee rackets), airhockey spelen of hoefijzer gooien. Dit zijn uiteraard typische spellen – en dan vooral de laatste twee - die je zeker zult spelen als je ze tegenkomt in het echte leven. Denk maar aan bijvoorbeeld de kermis. Om de drie categorieën meer samenhang te geven, heeft Warner een toernooi modus aan het spel toegevoegd waarin je je stinkende best moet doen om de koning aller spelletjes te worden. Dit kan uiteraard ook met z’n tweeën, maar dat komt later nog aan bod.

Game Party: In Motion Screenshot 162241 Game Party: In Motion Screenshot 162240 Game Party: In Motion Screenshot 162239

Als het niet werkt, dan…
Toegegeven moet worden dat deze simpele minigames op papier wel heel erg leuk kunnen zijn. Het geeft je misschien zelfs een nostalgisch gevoel, want wie zit er anno 2010 eigenlijk nog met z’n ouders te sjoelen? Misschien speel je dit soort spelletjes nog met je vrienden voordat je gaat stappen, maar zomaar midden op de middag doe je het niet. Dat maakt Game Party: In Motion best aantrekkelijk, maar dan moet het wel werken.

En dat is nou juist het probleem bij deze game. Een systeem als de Kinect leent zich uitstekend voor dit soort games, maar de ontwikkelaar moet wel goed weten waar hij mee bezig is, wat hier duidelijk niet het geval is. Bij Game Party: In Motion is namelijk sprake van een heel grote onnauwkeurigheid, waardoor ongeveer de helft van de spellen bijna onmogelijk te spelen is. Nooit eerder is het zo moeilijk geweest om een basketbal in het netje te gooien, en dat ligt eerder aan het spel dan aan jezelf. Tevens reageert het spel erg traag, dus je bewegingen lopen niet synchroon met de bewegingen van je avatar. Hierdoor raak je al snel geïrriteerd en krijg je de neiging om de console uit te zetten.

Lachen in de multiplayer
Het ligt voor de hand dat als het in de singleplayer niet werkt, het ook niet in de multiplayer goed functioneert. Game Party: In Motion is daar geen uitzondering op. Je kunt alle spellen met je maat spelen. Het kan even voor wat gelach zorgen, omdat het er hier nóg slechter aan toe gaat. De sensor haalt jou en je medespeler behoorlijk vaak door elkaar. Tevens moet er met dit spel regelmatig gepauzeerd worden omdat Kinect één van jullie óf zelfs beiden is kwijtgeraakt. Na een kwartier of een half uur spelen is de neiging groot om aan je maat te vragen of het niet tijd is voor een game met een multiplayer die wél goed is.

Met je avatar gefrustreerd raken
Zoals eerder werd gezegd, speel je de minigames samen met je avatar. Uiteraard is het leuk om met je eigen gemaakte poppetje lekker te gaan biljarten of darten. Op de spelletjes die zich buiten afspelen na, speel je ze met je avatar in een spelletjeshal met alle andere avatars. Het is een aangename omgeving en geeft je gelukkig wel de indruk dat je in zo’n hal zit. Met de bijpassende geluidseffecten zit je goed, maar helaas zijn dat niet de belangrijkste factoren voor het maken van een goed spel.


Verzoek: niet kopen
Kinect kampt helaas met de problemen die de Wii ook heeft; er worden games uitgebracht die totaal niet werken. Hopelijk zal dat bij het nieuwe apparaat van Microsoft niet zo vaak het geval zijn, maar Game Party: In Motion is een enorm goed voorbeeld van hoe het niet moet. Je kunt wel mooi in een paar zinnen uitleggen waarom je het spel niet moet kopen, maar één zin is heilig: het werkt totaal niet. We verzoeken je dan ook om dit spel lekker in de winkels te laten liggen.