Kinect heeft ondertussen al bewezen dat het goed mogelijk is om zonder een controller te gamen. We weten echter nog niet of racegames goed kunnen werken met het apparaat en daarom brengt Microsoft Game Studios Kinect Joy Ride uit als één van de launchgames van Kinect. Het is ook meteen duidelijk wat men wou bereiken met dit spel. Op het doosje van Kinect Joy Ride staan namelijk enkele families die duidelijk de tijd van hun leven beleven. Gaat het hier om valse reclame of is Kinect Joy Ride echt zo leuk?

Wispelturige besturing
Kinect Joy Ride is opgedeeld in zeven verschillende game modi. In de standaard modus, genaamd ‘Race’, is het de bedoeling om simpelweg als eerste over de finish te scheuren. Dit klinkt eenvoudiger dan het in werkelijkheid is aangezien de besturing af en toe te wensen overlaat. Om je wagen te besturen moet je je handen voor je uitsteken en doen alsof je een stuur vasthoudt. Zo draai je mee met bochten en probeer je alles tot een goed einde te brengen. Dit werkt niet altijd even vlot, je wagentje reageert dan ook niet altijd even snel waardoor je meermaals kennis zult maken met de railingen van de bocht. Oefening baart kunst en dus zul je na verloop van tijd wennen aan deze vertraging, maar echt wenselijk is het uiteraard niet.

Kinect Joy Ride Screenshot 153008 Kinect Joy Ride Screenshot 153000 Kinect Joy Ride Screenshot 152995

Stunten met de wagen
Alle wagens rijden automatisch even snel en je hoeft dan ook geen gaspedaal in te drukken om te rijden. Dit werkt goed maar het zorgt ervoor dat je je niet erg verbonden voelt met het spel. Gelukkig is er de functie om je wagen een snelheidsboost te geven. Dit doe je door je armen naar achteren te bewegen om ze vervolgens snel weer naar voor te brengen. Deze functie werkt erg goed en zal je zeker naar de overwinning helpen wanneer je er slim gebruik van maakt.

Een andere functie waar je gebruik van moet maken, zijn de trucjes die je kunt uitvoeren wanneer je in de lucht zweeft na een grote sprong. Door met je lichaam naar een bepaalde richting te buigen, kun je grappige trucjes uitvoeren. Dit heeft geen echte functie tijdens de race, maar het geeft je wel heel wat extra aanbidders. Aan het einde van elke race krijg je heel wat nieuwe fans en wanneer je genoeg van deze volgelingen hebt, krijg je nieuwe maps en wagens ter beschikking.

De wagens mogen dan wel even snel zijn, toch is het leuk om geregeld eens een nieuwe wagen te kiezen. Trotse eigenaars van een nieuwe wagen, kunnen deze van een nieuwe kleur voorzien door een voorwerp dat jouw favoriete kleur draagt, voor de Kinect sensor te houden. De functie voegt in principe niets toe, maar het is best leuk om verschillende voorwerpen uit je huiskamer voor de camera te houden.

Kinect Joy Ride Screenshot 145311 Kinect Joy Ride Screenshot 114774 Kinect Joy Ride Screenshot 114775

Magische vleugels
De diepgang van Kinect Joy Ride is dan ook vooral terug te vinden in de verschillende gamemodi. Deze zijn bijna allemaal totaal verschillend en brengen andere uitdagingen met zich mee. Eén van de leukste modes is Stunt, waarbij je in een halfpipe moet rijden om zoveel mogelijk punten moet scoren door trucjes uit te voeren. Ook de Hindernisrace modus is erg amusant. Hier rijd je op een rechte baan zodat je een enorme snelheid kunt halen, vervolgens moet je heel wat hindernissen ontwijken om een nieuwe snelste tijd neer te zetten.

De 'Trucs' modus is dan weer schandalig slecht. Hier krijgt je auto op magische wijze een paar vleugels en vlieg je vrolijk door de lucht. Vervolgens moet je, om een onbekende reden, verschillende poses nabootsen met je lichaam. Dit heeft niets met het geheel van het spel te maken en het voelt gewoon aan als een verstoten minigame van bijvoorbeeld Kinect Adventures. Het is maar goed dat dit de enige modus is die van mindere kwaliteit is.

Kinect Joy Ride Screenshot 152994 Kinect Joy Ride Screenshot 145309 Kinect Joy Ride Screenshot 153003

Voor de hele familie
De grafische kwaliteit en de audio zijn dan weer niet van het hoogste niveau. Dat is uiteraard ook niet zo erg aangezien het hier om een vrolijk familiespelletje gaat. Zowel grootouders als neefjes en nichtjes kunnen na enkele oefenbeurten zonder moeite al in de top drie belanden van een race. De kracht van Kinect Joy Ride ligt dan ook in de multiplayer. Hierbij bedoelen we niet de Xbox Live multiplayer, maar de gezellige wedstrijden die je thuis in je huiskamer met vrienden en familie kunt houden. Je moet dus opletten dat je niet verslagen wordt door je kleine zusje, want dat zal je de rest van je leven blijven achtervolgen. Gelukkig bevat elke map wel enkele afkortingen waar je gebruik van kunt maken.

Garantie op plezier
Kinect Joy Ride is een erg vermakelijke game waar zowel jong als oud van kan genieten. De besturing verloopt niet altijd soepel en dat kan soms voor enkele botsingen zorgen. Het spel heeft wel genoeg game modi ter beschikking om je heel wat uurtjes zoet te houden. In je eentje ga je wel niet veel plezier beleven aan deze racegame, maar wanneer er vrienden op bezoek zijn, is Kinect Joy Ride een garantie op plezier. Deze game is dan ook zeker niet bedoeld voor de hardcore gamer.