Harmonix kennen wij onder anderen van de eerste twee Guitar Hero games en daarna de Rock Band games. Met het uitbrengen van Kinect voor de Xbox 360 wil de ontwikkelaar zich ook daarop gaan richten en brengt daarom een dansgame uit. Volgens Harmonix is een dansspel op z’n best als je geen dansmat of een dergelijke controller hoeft te gebruiken. Dankzij Kinect kan er eindelijk dus een échte dansgame uitkomen, namelijk Dance Central.

Dance Central Screenshot 158994 Dance Central Screenshot 159004 Dance Central Screenshot 158999

So You Think You Can Dance op de Xbox 360
Je krijgt inderdaad het gevoel dat je bij Dance Central echt aan het dansen bent. Bij de voorgaande dansgames, waar je op een mat moest staan of een andere accessoire gebruikte, voelde het bewegen in de ritme van de muziek toch wat beperkt aan. Al meteen bij het opstarten van Dance Central merk je dat dit hier anders is.

Met een heel fijn menu kun je door de mogelijkheden ‘scrollen’, maar het spel biedt niet heel veel. Er zijn maar drie modi te vinden in Dance Central. Met de Dance Battle modus kun je het opnemen tegen een vriend of vriendin, waar je om de beurt mee mag dansen. Degene die als tweede mag heeft meer voordeel, aangezien hij of zij alvast kan kijken wat voor dansmoves je moet uitvoeren.

Maar voordat je je vrienden gaat uitdagen kun je beter eerst de Break It Down modus doen, waar je stapsgewijs alle danspasjes leert. En dat maakt van Dance Central juist een heel sterk spel. De meeste mensen kunnen namelijk niet zo heel erg goed dansen – ze dansen als een lantaarnpaal, eerlijk gezegd – en in een game als Dance Central ben je nergens als je ziet wat voor danspasjes je moet doen. Gelukkig is de Break It Down modus je reddende engel. Het spel heeft heel veel geduld met je en dus zal de computer het niet opgeven als je voor de twaalfde keer probeert die ene danspas goed uit te voeren.

Dance Central Screenshot 159003 Dance Central Screenshot 159002 Dance Central Screenshot 159001

Dansen op Poker Face
Wanneer je klaar bent met oefenen kun je eindelijk aan de slag met de modus Perform It! Daar kun je een liedje uitkiezen, variërend van "Poker Face" van Lady Gaga tot "Push It" van Salt’N’Pepa. Elk nummer heeft zijn eigen dansmoves (er zitten maar liefst 650 authentieke dansbewegingen in het spel) en dus zul je de Break It Down modus vaak gebruiken, maar dat is niet zo’n enorme last. Je kunt erg trots op jezelf zijn als je namelijk uitblinkt bij een bepaald nummer. Wie wil nou niet aan zijn vriendin laten zien dat zij de perfecte jongen heeft uitgekozen, aangezien hij subliem mee kan dansen met "Drop it Like it’s Hot" van Snoop Dogg en Pharrell Williams?

Het feit dat het allemaal gewoon werkt, is ook een groot pluspunt. Er waren wat twijfels bij de functionaliteit van de Kinect, maar bij Dance Central heb je meteen in de gaten dat de camera álle bewegingen registreert. Zo hoef je niet te proberen om met bepaalde trucjes toch die enorme moeilijke bewegingen uit te voeren, want Kinect heeft dat gelijk door. Op deze manier zul je toch altijd je best moeten doen bij Dance Central. En dat maakt het spel juist erg uitdagend.

Dance Central Screenshot 158993 Dance Central Screenshot 158995 Dance Central Screenshot 159000

Spelen tot je erbij neervalt
Net als bij de Guitar Hero en Rock Band franchises blijf je het spel spelen. Het halen van die ene topscore geeft je een bijzonder goed gevoel. Ook bij Dance Central kun je vijf sterren halen, mits je minimaal de negentig procent score haalt. Mensen met een groot doorzettingsvermogen zullen dan ook erg vaak proberen om telkens de topscore te verbeteren. Daarom is het niet verwonderlijk als je binnen drie maanden talloze filmpjes van trotse dansende gamers op Youtube ziet, alleen omdat zij Cascada op honderd procent op het niveau hard hebben gehaald.

Je moet niet denken dat het spel enkel voor de diehard gamers is, want ook spelen met je vrienden is een gegarandeerd succes. Het is jammer dat je niet met z’n tweeën het spel tegelijkertijd kunnen spelen, maar dan nog blijft het erg leuk. Tijdens een liedje zijn er twee rondes waarin je moet bewijzen dat jij beter bent dan je vriend of vriendin. Tussen de rondes door is er een freestyle ronde, waar je de vrijheid krijgt om de gekste danspasjes te tonen. De Kinect camera neemt dit op en maakt er foto’s van, wat voor hilarische beelden zorgt. Naast de uitdaging zit er vooral veel plezier in de multiplayer modus, waar je regelmatig je tegenstander zult uitlachen omdat hij bijvoorbeeld heel verleidelijk met zijn kont staat te schudden.

Niet te uitgebreid
Het is een beetje jammer dat Dance Central niet heel veel modi biedt. De Workout modus die door Harmonix is toegevoegd, biedt helaas niet meer dan een simpel metertje dat bijhoudt hoeveel calorieën je verbrandt. Daarnaast heb je weinig andere extra dingen, daardoor zul je enkel het spel spelen als je een topscore wilt halen of een leuk feestje wilt bouwen. Een ander minpunt is het missen van een online multiplayer. Juist dit soort spellen zijn geschikt voor online multiplayer, want samen dansen met een Japanner kan voor heel erg leuke en grappige dingen zorgen.

Beste Kinect launchgame
Ondanks die (kleine) minpunten kan Dance Central zonder enige twijfel de beste Kinect launchgame genoemd worden. Het werkt, het zorgt voor hilarische feestjes en het aanbod van liedjes is erg goed samengesteld door ontwikkelaar Harmonix. Eindelijk is er een dansgame die je zonder controller of een dansmat kunt spelen, wat ervoor zorgt dat je à la de dansers uit het televisieprogramma So You Think You Can Dance kunt dansen. Of je je na het spelen van dit spel kunt opgeven voor dat programma? Dat is niet zeker. Maar dat je dankzij dit spel niet meer danst als een houten plank zegt genoeg. Dus mocht je Kinect halen, koop dan alsjeblieft Dance Central erbij. Succes gegarandeerd.