Vechtgames als een EA Sports MMA of UFC Undisputed 2010 kennen we wel. Maar dit zijn games waarbij je relaxed op je bank zit met een controller in je handen. Met Fighters Uncaged moet je daarentegen die luie gewoonte gedag zeggen: meubels aan de kant, Kinect aansluiten, adrenaline voelen en gaan..euh..slaan met die banaan!

Trainen voor illegale gevechten
Fighters Uncaged neemt je mee naar de illegalen wereld van het vechten, klappen uitdelen en schoppen! Om precies wegwijs te worden met Kinect en om uit te vogelen wat nu precies de bedoeling is van het spel, is het handig om de training van de game als eerste te doorlopen. In een paar handelingen leer je wat je doen moet. Zo kun je recht vooruit stoten, een elleboog stoot geven en ook zijn er een paar van die mogelijkheden wat betreft het trappen. Helaas valt hier al meteen op hoe weinig mogelijkheden de game kent. Veel aanvalstechnieken zijn er niet en de training is dan ook zo klaar.

Fighters Uncaged Screenshot 161521 Fighters Uncaged Screenshot 161519 Fighters Uncaged Screenshot 161517

Hoofdmodus: Vechten
Hierna start je met de hoofdmodus Vechten. Behalve deze hoofdmodus heeft Fighters Uncaged niets te bieden. Al met al zijn de modi: Vechten, Trainen, Opties, Andere Speler en Voortgang. Tegen een andere speler vechten is offline en niet online, dus waar je je plezier vandaan moet halen is echt de hoofdmodus Vechten.

In deze modus begin je een toernooi en aan jou de taak om steeds een divisie hoger te komen. Wat heel erg jammer is, is dat het aan enige diepgang ontbreekt, want je volgt totaal geen verhaal. In de betere games ben je bijvoorbeeld een broekie die onderaan de ladder begint en in een tof verhaal wordt meegenomen om het steeds hogerop te zoeken. Die diepgang moet je er maar bij verzinnen, want Fighters Uncaged heeft niets anders te bieden dan een paar simpele gevechten.

Je begint in de derde divise en daar moet je zes tegenstanders K.O. slaan. Hier neemt het spel zichzelf duidelijk niet serieus, want je krijgt te maken met simpele tegenstanders en voordat je begint krijg je even één regel tekst te zien met hoe je ze moet verslaan. Zo moet je de een bijvoorbeeld eerst ontwijken, om vervolgens erop in te slaan. Of een ander moet je juist treffen met korte stoten. Op zich is het grappig dat elke tegenstander zijn eigen aanpak vergt, maar verder dan dit gaat het dan ook weer niet.

Fighters Uncaged Screenshot 161515 Fighters Uncaged Screenshot 161514 Fighters Uncaged Screenshot 161513

De onnauwkeurigheid van Kinect
De spannende vraag is: hoe nauwkeurig en goed werkt Kinect in de gevechten zelf? Je hebt de training doorlopen en pakt dit in de praktijk ook uit zoals je wilt? Helaas, helaas, geheel vlekkeloos loopt het allemaal niet. Het wil met regelmaat gebeuren dat je bedacht hebt wat voor aanval je wilt opzetten en dat Kinect een hele andere beweging registreert en daardoor dus een hele andere aanval inzet. Dit is lelijk, want zoiets wil je niet! Dus als jij laag schopt en de bedoeling hebt je tegenstander te vloeren en je been wordt heel ergens anders geplaatst, zet je wel even vraagtekens bij het spel.

Tot dusver zijn de kritieken wereldwijd dan ook enorm slecht en wordt de game nog net niet de hel ingestuurd als mislukkeling. Maar zó slecht is het spel ook weer niet. Voor het overgrote deel doet je personage wel de bewegingen die je geeft, mits je nauwkeurig je aanvallen plaatst. Het is niet één en al troep wat Fighters Uncaged aflevert, maar het is wel jammer dat het geen schoonheidsprijs verdient en dat moeten we dan ook gewoon aankaarten. Wat dat betreft had de game nog verder ontwikkeld moeten worden voordat het op de markt zou verschijnen.

Fighters Uncaged Screenshot 161512`Fighters Uncaged Screenshot 161511 Fighters Uncaged Screenshot 161510

Intensief je lichaam trainen!
Toch is Fighters Uncaged wel leuk om lichamelijk actief te zijn. Want je zult heel wat moeite moeten doen om je tegenstanders in elkaar te slaan. Je moet stoten uitdelen met links en rechts, schoppen met links en recht, regelmatig een knietje optillen en uiteraard ook ontwijken wat je doet door op tijd naar achteren te leunen. Buikspieren aanspannen dus! Je hoeft niet bang te zijn dat je bewegingen niet op tijd genoeg maakt zoals dit ontwijken, want het goede van de game is wel dat in op je TV-scherm op tijd wordt aangegeven wat je doen moet. Dit klinkt misschien saai, maar het is de eerste niet casual game voor Kinect, dus die 'handleiding' is wel even fijn!

Onrealistisch
In de gameplay zelf heeft Fighters Uncaged nog een opvallend pluspunt én een opvallend minpunt. Om met de deur in huis te vallen: je kunt niet lopen in het spel! En dat is raar, want daarmee is Fighters Uncaged alles behalve realistisch. Je tegenstander staat altijd recht voor je neus , dus opzij stappen naar links of naar rechts is er niet bij. Daar wordt de plank dan ook goed misgeslagen, aangezien je zoiets iets in het echt wel doet. Bovendien weten we door bijvoorbeeld een Kinect Adventures dat het geen probleem is om zoiets in een game te stoppen.

Fighters Uncaged Screenshot 161518 Fighters Uncaged Screenshot 161517 Fighters Uncaged Screenshot 161519

Wel uitdagend
Wat betreft het positieve aspect aan de game: Fighters Uncaged biedt uitdaging. Zoals gezegd, begin je in de derde divisie en wat je moet doen is het verdienen van Kronen. Dit begint bij 360 maar dit loopt elke keer op, want in de tweede divisie moet je er al 540 bij elkaar verdienen. Je verdient Kronen door je tegenstand uit te schakelen en daar wordt de tijd bij opgeteld die nog over is als ook je levensbalk die nog over is. De bedoeling is dat je bij elke tegenstander meer dan 6000 punten behaalt. De uitdaging zit hem in het feit dat alleen winnen niet genoeg is. Je kunt dus zes wedstrijden op rij winnen, zonder 360 kronen bij elkaar te krijgen, waardoor je wedstrijden opnieuw zult moeten spelen. Je zult er wat voor over moeten hebben dus om rondes verder te komen.

Snel klaar en geen replaywaarde
Helaas is het wel zo dat als je een beetje goed je best doet je binnen een paar uur spelen de game dan ook wel uitgespeeld hebt. Maar dat ligt er een beetje aan hoe goed en intensief je het speelt. In principe kun je in divisie drie zes tegenstanders binnen uur wel aan. Maar haal je niet alle Kronen, moet je dus wedstrijden opnieuw spelen. Bovendien moet je gezond zijn en een uithoudingsvermogen hebben om wedstrijden opnieuw op te pakken, anders duurt het langer. Het aardige is dat hoe verder je komt, hoe meer karakters je vrijspeelt waar je tegen moet vechten. Maar veel stelt het allemaal niet voor, je bent dus redelijk snel klaar met de game en dan houdt het plezier ook op, want een multiplayer is er niet.

Helaas teveel gebreken, te snel verschenen
Fighters Uncaged laat dan ook behoorlijk wat steken vallen waardoor het sowieso het volle bedrag niet waard is. De bewegingen worden niet altijd goed geregistreerd, je kunt je niet naar links of rechts verplaatsen, de training heb je zo doorlopen, als ook de hoofdmodus. En bij de hoofdmodus houdt het plezier op, want een multiplayer of replaywaarde is er niet. Toch is het vechten zelf best geinig en goed voor je conditie en veel aanbod is er momenteel niet op de Xbox 360. Wegens alle beperkingen krijgt de game een onvoldoende, maar je kunt het prima een keer uit de budgetbak halen, als er tenminste nog geen betere core games voor handen zijn.