Sinds enkele jaren worden er heel wat fitnessgames uitgebracht op de Wii en met de komst van de nieuwe bewegingscontrollers van Microsoft en Sony zal dit genre vast nog groeien. Ook Ubisoft doet mee aan deze nieuwe gekte en brengt ons Your Shape: Fitness Evolved. Het spel is enkel speelbaar met Kinect en probeert ervoor te zorgen om gamers van alle leeftijden weer fit te krijgen. Wij trokken onze trainingsbroek aan en werkten ons in het zweet om te kijken of Your Shape: Fitness Evolved een revolutie teweeg brengt in het fitnessgenre.

Persoonlijke Trainer
Your Shape: Fitness Evolved bestaat uit drie delen, waarvan de belangrijkste uiteraard de ‘Persoonlijke Trainer’ modus is. In deze modus krijg je een gepersonaliseerd trainingsschema nadat je hiervoor benodigde vragen hebt beantwoord. Ten eerste maakt Kinect een volledige lichaamsscan waarbij je lengte wordt geregistreerd. Dit is vrij accuraat, maar de resultaten van de scan kunnen wel enkele centimeters verschillen met de realiteit. Dit is geen ramp, maar wat meer precisie zou welkom zijn. Vervolgens krijg je een reeks vragen waarbij gevraagd wordt naar je gewicht, geslacht en doelstellingen. Hierna krijg je een kleine training die volledig gebaseerd is op je antwoorden. Wanneer je deze na ongeveer tien minuten beëindigt, word je persoonlijk schema opgesteld en kun je aan de slag met je dagelijkse oefeningen.

Your Shape: Fitness Evolved Screenshot 161527 Your Shape: Fitness Evolved Screenshot 161529 Your Shape: Fitness Evolved Screenshot 161526

Onnodige fouten
Tijdens alle oefeningen is het de bedoeling om je virtuele trainer zo goed mogelijk na te bootsen. Je volledige lichaam wordt bijna perfect weergegeven op het scherm en op deze manier wordt er gekeken of je alles wel goed imiteert. De juiste houding aannemen is erg belangrijk en dus worden er bovenaan op het scherm tips gegeven. Wanneer je toch nog enkele fouten maakt, zal een stem zeggen wat je precies moet verbeteren. Meestal werkt dit goed, maar bij sommige oefeningen is het bijna onmogelijk om alles perfect na te bootsen.

Bij elke beweging krijg je namelijk te zien welke punten op je lichaam gevolgd worden. Hier gaat het wel eens fout en dat kan heel wat ergernis veroorzaken. Je armen en benen verschuiven soms een beetje waardoor je trainer klaagt dat je iets fout aan het doen bent. Dit kun je grotendeels oplossen door de verlichting in je kamer wat aan te passen, of door erg strakke kleding te dragen, maar het probleem blijft zich voordoen. Als je heel wat van deze onnodige fouten hebt gemaakt, krijg je een laag percentage aan het einde van je workout.

Your Shape: Fitness Evolved Screenshot 145414 Your Shape: Fitness Evolved Screenshot 145413 Your Shape: Fitness Evolved Screenshot 145412

Ruim aanbod
Dit percentage is heel belangrijk aangezien Fitness Evolved op deze wijze bepaalt of je klaar bent voor de zwaardere opdrachten. Er zijn dan ook heel wat opdrachten beschikbaar en Ubisoft heeft duidelijk zijn best gedaan om uitgebreide en gevarieerde oefeningen in het spel te stoppen. Zo kunnen jonge moeders aan de slag met de ‘After Baby’ training terwijl sommige tieners van start zullen gaan met de ‘Skinny Jeans’ oefeningen. Er is dus voor ieder wat wils en als je spieren wil kweken, kun je zelfs oefeningen doen waarbij je halters nodig hebt.

Je hoeft dus niet je persoonlijke schema te volgen en naast de klassieke fitnessoefeningen zijn er ook nog extra lessen Yoga, Tai-Chi en ritmisch boksen die je kunt volgen. Ook hier begin je bij de basis en werk je je op naar de geavanceerde oefeningen. Yoga en Tai-Chi zijn perfect om op te warmen of om je training mee te beëindigen. Helaas maakt Kinect ook hier wel enkele fouten, waardoor het rustieke Yoga soms een tergende klus wordt. Deze extra oefeningen vormen de tweede modi van Fitness Evolved.

Blokken stapelen
Tenslotte heb je ook nog de Gym Games modus, waarbij je met behulp van competitieve spelletjes in beweging blijft. Deze minigames kun je met maximum vier personen spelen en het mag duidelijk zijn dat Fitness Evolved je bewegingen veel beter registreert dan bijvoorbeeld Kinect Adventures. In totaal zijn er vier minigames waarvan Virtual Smash en Stack ‘em Up de leukste zijn. Virtual Smash laat op het scherm verschillende blokken verschijnen die je vervolgens moet wegslaan met je vuisten. Stack ‘em Up plaatst dan weer een plank in je handen waarop je blokken, die uit de lucht komen vallen, moet vangen en een zo hoog mogelijke stapel moet proberen te vormen. Deze spelletjes zorgen voor de nodige afwisseling wanneer je de intense fitnessoefeningen even beu bent.

Your Shape: Fitness Evolved Screenshot 161530 Your Shape: Fitness Evolved Screenshot 161531 Your Shape: Fitness Evolved Screenshot 161528

Mooie weergave
Your Shape: Fitness Evolved plaatst je virtuele look-a-like in een rustgevende witte kamer. De graphics zijn erg eenvoudig, maar daarin bevindt zich net de kracht van het spel. Wanneer je tijdens je oefeningen in het rond springt, zullen gekleurde blaadjes in het rond dwarrelen. Tijdens de Yoga en Tai-Chi zal je lichaam een rookpatroon achterlaten. Het menu van Fitness Evolved ziet er telkens een beetje anders uit voor iedereen. De knoppen die je kunt selecteren zijn namelijk mooi afgesteld op de lengte van je arm.

Dit is erg knap en we hopen dit meer terug te zien in andere Kinect games. Ook het beetje muziek dat Your Shape: Fitness Evolved bevat, weet zich goed aan te passen aan de oefeningen. Trage oefeningen zorgen voor rustgevende muziek terwijl het tempo wordt opgedreven wanneer je aan je cardio werkt.

Goed alternatief
Ubisoft heeft met Your Shape: Fitness Evolved de meest complete fitnessgame ooit gemaakt. Dankzij de gepersonaliseerde trainingsschema’s, verschillende minigames, de Yogalessen en verschillende andere oefeningen vormen samen een erg uitgebreid aanbod. Your Shape: Fitness Evolved is geen game in de vaste betekenis van het woord, maar het spel heeft zeker haar doel bereikt. Gamers van alle leeftijden kunnen hun conditie met dit spel omhoog krikken. Hoewel een abonnement bij je lokale sportschool de beste sportieve oplossing blijft, levert Your Shape: Fitness Evolved wel een verdomd goed alternatief.