Het is alweer drie jaar geleden dat Mario Party voor het laatst uitkwam voor de Nintendo Wii. Dat was deeltje acht alweer en dat was te merken ook; we waren klaar met Mario Party. Het was meer van hetzelfde en had teveel verschillende modi, waardoor het spel onoverzichtelijk werd. Een aantal medewerkers van Hudson Soft, de ontwikkelaar van de Mario Party franchise, gingen vervolgens naar ontwikkelaar Nd Cube. Daar gingen ze aan de slag met Wii Party, een game die terug wil naar de roots van de Mario Party franchise. Is Nd Cube er in geslaagd om onze harten te veroveren? Misschien, maar het is zeker een pluspunt dat je bij aanschaf van het spel een gratis Wiimote krijgt.

Wii Party Screenshot 147207 Wii Party Screenshot 147206 Wii Party Screenshot 147194

Fris
Het ziet er echt naar uit dat de ontwikkelaar terug naar de roots wil. Bij het opstarten van de game zie je een fris menu waar je het overzicht hebt over een aantal modi die keurig staan opgesteld. Je hebt de keuze uit partygames, duogames en een thuisparty, waar we later op terugkomen. Bij duogames kun je met maximaal twee spelers spelletjes spelen als de balansboot. Daarin moeten jij en je vriend(in) telkens een Mii-poppetje op de mast plaatsen (er zijn drie masten, elk met een verschillende kleur) met dezelfde kleur als het t-shirt dat het poppetje draagt. De boot moet niet omkieperen, anders ben je af. Maar soms krijg je zwaardere Mii-poppetjes die je op de mast moet plaatsen, als je samen met je vriend er niet in slaagt om de minigame te voltooien die je bij iedere ronde krijgt. Er zijn tien rondes en als de boot nog niet is omgekieperd, dan hebben jij en je maatje het spel gewonnen.
De balansboot is dus één van de voorbeelden van de duogames, waar je ook nog de rendez-vous (welk Mii-poppetje hoort bij wie?) en verbonden vrienden (door middel van vragen kom je erachter hoe goed jij en je maat bij elkaar passen) kunt spelen. Het spel zit vol met minigames dus, wat je ook bij de partygames - waar je met maximaal vier spelers kunt spelen - modus bordspeleiland tegenkomt. Ook daar moet je elke keer een minigame spelen als de ronde voorbij is. Deze partygame duurt wat langer dan de duogames. Waar je bij de duogames ongeveer vijftien minuten speelt, ben je bij de partygames ongeveer een uur bezig. In tegenstelling tot Mario Party laat Nintendo hier goed zien hoelang een spel precies duurt. Zo hoef je je niet af te vragen hoelang het nog duurt voordat het spel afgelopen is; iets wat bij Mario Party een klein gemis was.
Wii Party Screenshot 147208 Wii Party Screenshot 147142 Wii Party Screenshot 147145
Multiplayer only
De andere modus, thuisparty, is niet bestemd voor spelers die in hun eentje zijn. Daar speel je spellen als dierentaal en tijdbom, wat in een gezellige groep erg spannend is. Het klinkt kinderachtig, maar met een vriend en twee vriendinnen is het toch hartstikke leuk om de ouderwetse spellen te spelen? Dat mag je toegeven, want je hoeft je er absoluut niet voor te schamen. Maar je zult je misschien wel afvragen hoe je het spel ervaart als je het in je eentje speelt. Net als bij Mario Party is dit spel dus niet geschikt voor de singleplayer, wat erg jammer is. Je kunt het weliswaar in je eentje spelen, maar eigenlijk is daar weinig aan. Ten eerste is het te makkelijk, ten tweede is het absoluut niet spannend.
Dat is erg jammer. Op één of andere manier hoop je dat je toch in je eentje heel veel plezier met een spel als deze kunt hebben. Daarom is het ontbreken van een online multiplayer een groot gemis. Dat zou namelijk een goede oplossing zijn voor spelers die niet iedere dag twee of drie spelers over de vloer hebben.
Wii Party Screenshot 147199 Wii Party Screenshot 147200 Wii Party Screenshot 145617
Vrolijk
Het ontbreken van plezier als je in je eentje bent ligt in ieder geval niet aan de typische vrolijke graphics en geluidseffecten. Zoals we van Nintendo gewend zijn hoeven we niet te vrezen voor een stoïcijnse game. Met de Mii’s waarmee je speelt en de kleurrijke omgevingen wordt je chagrijn wellicht een stuk minder. De omgevingen zijn kleurrijk en zien er lekker fris uit, wat het spelen met je vrienden een stuk aangenamer wordt. Voeg daar ook nog de altijd vrolijke geluidsdeuntjes aan toe en gezelliger kan het niet. Nintendo houdt nog altijd vast aan deze formule en dat is maar goed ook. Bij een game als deze horen eenmaal de blije graphics en geluidseffecten, dus daar zul je niet over te klagen hebben.
Conclusie
Ondanks dat Wii Party een prima partygame genoemd mag worden, is het nog altijd niet de ultieme partygame. Het toevoegen van een gratis Wiimote bij aanschaf van het spel is een pluspunt, maar het is vooral jammer dat je het spel niet zult spelen als je alleen bent. Het toevoegen van een online multiplayer mogelijkheid zou de eenzaamheid van de gamer wellicht laten verdwijnen, maar helaas bevat Wii Party deze modus niet. Dat neemt echter niet weg dat je dit spel heel goed kunt opstarten als je vrienden over de vloer hebt. De schrijver van deze recensie weet in ieder geval wat hij gaat doen tijdens zijn housewarming over een paar weken.