Konami heeft ervoor gekozen om, na de kritieken van vorig jaar, een compleet nieuwe weg in te slaan met Pro Evolution Soccer 2011 (vanaf nu aangeduid met PES). Er zijn dit jaar daarom drastische veranderingen doorgevoerd in zowel de gameplay als de menu's.

Free passing
De grootste vernieuwing, waar al lang naar uitgekeken werd, is het handmatig passen. In PES 2011 is het nu mogelijk om de bal precies te spelen waar de speler dit wil. Hiervoor zul je naast de precieze richting ook genoeg kracht achter de bal moeten stoppen. Hoelang je de pass-knop indruk bepaalt in de game nu ook hoe hard en hoe ver de bal gaat.

Het nieuwe systeem geeft je de mogelijkheid om de bal precies achter de verdediging te plaatsen, iets wat in de vorige versies niet mogelijk was en voor veel irritaties zorgde. Het nieuwe systeem wordt even wennen voor doorgewinterde PES-spelers, maar na een paar potjes voelt het heel natuurlijk aan. Het systeem brengt veel meer diepte in het spel door de mogelijkheid te geven om spelers over te slaan. Een verdediger kan nu bijvoorbeeld in één keer een spits aanspelen ook als daar nog een middenvelder tussen staat.

Pro Evolution Soccer 2011 Screenshot 157654 Pro Evolution Soccer 2011 Screenshot 157668 Pro Evolution Soccer 2011 Screenshot 157659

Team management
De volgende grote verbetering in de game is het formatie scherm. Om je opstelling te maken krijg je als speler ontzettend veel vrijheid. Met een simpel sleep (ofwel drag & drop) systeem kun je spelers op verschillende posities plaatsen. Wat Konami hier eigenlijk heeft samengevoegd is de wissel functie en de positie editor. Het is nu heel simpel om je opstelling helemaal naar eigen belang aan te passen.

In hetzelfde menu kun je ook de strategie voor de wedstrijd bepalen. Wellicht wil je de hele wedstrijd op de counter spelen of misschien toch liever op balbezit. Je kunt er ook voor kiezen om in de eerste helft een bepaalde taktiek te hanteren om vervolgens in de tweede helft met een hele andere tactiek de kleedkamers uit de komen. Er zijn zelfs verschillende tactieken te bepalen bij een achterstand, gelijke stand of voorsprong. Op deze manier is het mogelijk om bijvoorbeeld je spelers automatisch verdedigend te laten spelen als je voor staat of aanvallend als je achterstaat.

Speelsnelheid
Naast het handmatig passen in de game kun je verschillende speelsnelheden kiezen. Deze geven je de mogelijkheid om het spel te versnellen of te vertragen. Wanneer de game versneld wordt, voelt het weer alsof er PES 6 gespeeld wordt op de PlayStation 2. Er zijn vijf verschillende snelheden waarop gespeeld kan worden, deze variëren van -2 tot +2.

Pro Evolution Soccer 2011 Screenshot 157613 Pro Evolution Soccer 2011 Screenshot 157519 Pro Evolution Soccer 2011 Screenshot 157493

Grafisch
Verder is de grafische stijl in PES 2011 compleet vernieuwd. De game ziet er veel beter uit in vergelijking met vorig jaar. Bijna alle spelers in de game lijken ook daadwerkelijk op de spelers in het echt. Dit geldt niet alleen voor de bekende wereldsterren, maar ook de spelers van bijvoorbeeld de eredivisie clubs.

Ook de animaties in de game zien er veel beter uit dan vorig jaar, Konami heeft naar eigen zeggen 90% van de animaties aangepast ten opzichte van vorig jaar. Een speler die dribbelt met de bal, loopt heel anders dan een speler zonder bal. Alle animaties zien er zeer realistisch uit.

Licenties
Helaas mist PES de licenties die haar concurrent FIFA wel bezit. Gevolg hiervan is dat veel teams in de game niet de echte naam en een logo hebben. De uitgebreide aanpasmogelijkheden in de game maken dit echter meer dan goed. Zo kun je elk team waar geen licentie voor is simpel aanpassen. Zo zou je enkel de naam van een team aan kunnen passen, maar ook de tenues van de spelers kunnen ontwerpen. Eventueel zou je dus je favoriete team dat niet in de game zit, kunnen proberen na te bootsen.

Verder zit er ook een stadium editor in de game. Hiermee kun je, tot een bepaalde hoogte, zeer veel stadions na maken of zelf maken. Dit is een zeer leuke toevoeging voor mensen die zelf een team willen opzetten. Na vele jaren afwezigheid is de PES-shop ook weer terug. Hierin kun je met punten, die je krijgt voor het spelen van wedstrijden, verschillende aanpassingen kopen.

De meeste aanpassingen zijn met een komische bedoeling. Zo kun je de bal vervangen door een ton of een zuurtje, maar je kunt ook extra stadion aanpassingen kopen. In de PES-shop is het tevens mogelijk om de 'classic teams' of enkele pakketten met daarin 'classic' spelers te kopen.

Pro Evolution Soccer 2011 Screenshot 157488 Pro Evolution Soccer 2011 Screenshot 157526 Pro Evolution Soccer 2011 Screenshot 157551

Master League
Net als vele andere aspecten is ook de Master League compleet vernieuwd. Naast een compleet nieuwe visuele stijl zijn er ook veel inhoudelijke dingen aangepast. Er zijn veel meer mogelijkheden bijgekomen om je team ook daadwerkelijk te beheren. Zo moet je als coach bijvoorbeeld je een staff aan nemen die je assisteert bij al je taken. Als je bijvoorbeeld een duurdere scout aanneemt, dan bevordert dit je kansen op de transfermarkt. Daarnaast kun je als manager er ook voor kiezen om, in plaats van elke wedstrijd te spelen, door te spoelen naar een bepaalde week. Op deze manier kun je bijvoorbeeld alleen de lastige wedstrijden zelf spelen en de rest simuleren. Op deze manier kun je heel snel meerdere seizoenen in de Master League achter de rug hebben.

Verder is de online Master League, waarin je het via internet opneemt tegen andere coaches, ook nieuw. In het begin van je carrière bevat je team slechts enkele onbekende namen. Naarmate je wedstrijden wint kun je steeds meer spelers kopen. De prijs van spelers wordt niet alleen beïnvloed door de kwaliteiten van een speler maar ook door de vraag naar de speler. Een speler die door zeer veel coaches gekocht wordt, wordt duurder dan een talent dat bij slechts enkele clubs aan de slag gaat.

Pro Evolution Soccer 2011 Screenshot 157523 Pro Evolution Soccer 2011 Screenshot 157511 Pro Evolution Soccer 2011 Screenshot 157498

Become a Legend
Ten slotte zijn er in de 'become a legend' modus ook weer enkele vernieuwingen toegevoegd. Je krijgt voor een wedstrijd een doelstelling en na afloop wordt er gekeken hoe succesvol je was. Zo kun je als aanvallende middenvelder bijvoorbeeld, bij een aanvallende tactiek, de opdracht krijgen om de spitsen zoveel mogelijk ballen te geven. Soms verandert de coach de tactiek in de rust en moet er op bal bezit gespeeld worden. Dit geeft je eindelijk een echt doel in de wedstrijd.

Het menu van deze modus ziet er vrijwel hetzelfde uit als die van de Master League. Ook hier moet je personeel aannemen in de vorm van een agent. Hoe duurder deze agent is, hoe groter je kansen om bij een echte top club aan de slag te gaan.

Pro Evolution Soccer 2011 Screenshot 157599 Pro Evolution Soccer 2011 Screenshot 157536 Pro Evolution Soccer 2011 Screenshot 157478

Transfers
Helaas zul je bij het aanschaffen van de game nog wel enkele spelers over moeten zetten naar hun nieuwe clubs. Zo is het Barcelona in de game niet te vergelijken met het Barcelona van nu. Vertrokken sterren als Henry, Ibrahimovich en Marquez zitten nog steeds in het team. Dit terwijl aankopen als Mascherano en David Villa ontbreken. Dit kun je natuurlijk zelf aanpassen, maar bij online wedstrijden worden de standaard selecties gebruikt. Hiervoor moet Konami dus eerst met een update komen.

Commentaar
Ook het commentaar tijdens de wedstrijden in de PES series is nooit van hoge kwaliteit geweest. Ook dit jaar heeft Konami weinig verbeteringen gebracht in het commentaar. Tijdens de wedstrijd zal het commentaar nauwelijks iets toevoegen aan de sfeer.

Conclusie
Pro Evolution Soccer 2011 is absoluut de beste PES-game op de huidige generatie spelcomputers. Konami heeft eindelijk de vernieuwingen gebracht die beloofd werden. Met PES 2011 heeft Konami de basis gelegd voor de komende jaren om weer uit te groeien tot dé voetbal game voor de doorgewinterde gamers. Het spel bevat nog aardig wat schoonheidsfoutjes maar dit weegt niet op tegen het enorme plezier dat PES 2011 voetbal fans dit jaar eindelijke weer eens brengt.