Zoals jullie misschien al weten, is Tumble één van de games die speciaal gemaakt is voor de PlayStation Move. Echter is Tumble geen spel dat voor 60 euro in de winkels ligt, maar een downloadbare titel die voor een kleine tien euro in de PlayStation Store verkrijgbaar is. En om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Wil je je tien euro goed besteden in de PS Store? Dan zit je met Tumble goed.

Breinbrekers
De opzet van Tumble is, net zoals het gameplay principe, simpel gehouden. In de singleplayer heb je 15 zones, van elk gemiddeld vier levels, wat betekent dat er in totaal ongeveer 70 levels zijn. Heb je in een bepaalde zone genoeg medailles verdiend, speel je de volgende zone vrij. Medailles verdien je in levels door een bepaald aantal centimeters, punten of blokken te halen. Ook zijn er naast de gouden, zilveren en bronzen medailles soms twee extra medailles te winnen als je bijvoorbeeld rekening houdt met gekleurde blokken of als je de opdracht binnen een bepaalde tijd weet te voltooien.

De opdrachten kunnen per level verschillen. Zo zul je een zo hoog mogelijk toren moeten bouwen, zoveel mogelijk blokken onder een bepaalde hoogte moeten kunnen passen, zoveel mogelijk punten verdienen door een reeds gemaakte toren te laten ontploffen en je zult met spiegelende blokken een lichtstraal naar een bepaald eindpunt moet leiden.

En denk maar niet dat dit allemaal appeltje eitje is. Elk van deze opdrachten wordt namelijk steeds iets moeilijker of net iets anders gebracht. Zo moet je bij iedere opdracht rekening houden met de vorm en materiaal van de verschillende blokken. In het begin valt het nog wel mee, maar na verloop van tijd worden deze opdrachten echte breinbrekers.

Tumble Screenshot 157131 Tumble Screenshot 157130 Tumble Screenshot 157129

Samen bouwen!
Hoewel je vaak in je eentje blokken bouwt, kun je ook samen bouwen! Tumble bevat twee verschillende multiplayer modi. De eerste modus laat twee spelers om beurten drie blokken stapelen. Punten verdien je hierbiij door een succesvolle plaatsing en verlies je door het laten vallen van blokken. Daarnaast zorgen power-ups voor bonuspunten of voor een beving bij de toren van je tegenstander.

De tweede modus vereist twee Move-controllers en is een eenvoudige race om de hoogste toren te bouwen. De camera volgt hierbij het hoogste punt van de hoogste stapel, het doel hierin is dat jouw toren zo veel hoger wordt, dat de tegenstanders toren als het ware van het beeld wordt afgeduwd. Deze twee modi zijn allebei vrij beperkt, maar bij wedstrijden tussen twee gelijkwaardige spelers kan het nog wel eens erg spannend en vermakelijk worden.

Tumble Screenshot 157129 Tumble Screenshot 157144 Tumble Screenshot 157100

Diepte
Maar gelukkig is enkel jouw brein die er voor zorgt dat sommige puzzels erg lastig zijn. De Move werkt namelijk perfect met de game. Alles beweegt erg soepel en het oppakken en plaatsen van de blokken gaat erg makkelijk. Net als de meeste Move titels, lijkt Tumble overigens beter te werken als er meer ruimte tussen jou en je TV zit. De besturing kan een beetje wiebelig worden als je te dichtbij zit, maar met een druk op de knop is de bewegingscontroller opnieuw gekalibreerd. Over het algemeen werkt de besturing zeer innovatief en reageert de Move uiterst precies, ook in de diepte. Maar daar komt wel gelijk weer een klein minpuntje bij kijken.

Als je soms in opperste concentratie een cruciaal blokje moet neerzetten en je het niet goed kunt zien, kun je natuurlijk de camera draaien. Hoewel dit soms storend kan zijn doordat het wat te sloom gaat, ligt het probleem vaak bij iets anders. En dat is bij ons als mensen, dat wij geen diepte kunnen zien bij een TV. Gelukkig heb je de optie om de gehele game in 3D te spelen, wat zeker een hoop toevoegt. Het zorgt er dan immers voor dat je diepte kunt zien.

Tumble Screenshot 157085 Tumble Screenshot 157095 Tumble Screenshot 157087

De game praat tegen je
Omdat Tumble een PlayStation 3 spel is, ga je er natuurlijk van uit dat het er op grafisch goed uit ziet. Dit is dan ook precies het geval in Tumble. De game ziet er prima uit. De textures van de verschillende materialen van blokken zijn goed gedetailleerd en hoe blokken reageren op het optillen en tegen elkaar aan vallen/ketsen lijkt allemaal net echt.

Daarnaast helpt een aardige dame je met alles in het spel. De teksten zijn zo ingesproken dat het lijkt alsof het spel tegen je praat. Dit is erg grappig gedaan, en één van de onderdelen wat Tumble zo uniek maakt. De muziek is ten slotte goed in de game verwerkt en zorgt voor de juiste, relaxte sfeer.

Conclusie
Tumble is een unieke game die goed de mogelijkheden van de Move demonstreert. Het spel gebruikt een uiterst simpel principe, maar blijkt geweldig te werken met de Move. De 70 variërende levels in het spel zorgen er voor dat je wel even bezig zult zijn met Tumble. Het niet goed kunnen zijn van de diepte kan soms wat irritant zijn, net zoals de camera. Dat neemt echter niet weg de controller uiterst precies reageert en de besturing van het spel zeer innovatief is. Audiovisueel is de game ook dik in orde.