Red Dead Redemption is ondertussen alweer vier maanden beschikbaar en ontwikkelaar Rockstar heeft niet stilgezeten. Liars and Cheats is ondertussen al de derde uitbreiding voor het spel en ook ditmaal ligt de focus op de multiplayer. Deze extra content voegt onder andere nieuwe speelbare personages toe maar moet het vooral hebben van de vier nieuwe online modi. Je legt 800 Microsoft punten of 9,95 euro neer voor de uitbreiding en wij zetten onze cowboyhoed op om uit te zoeken of het je geld waard is.

Gokverslaafd
In de singleplayer van Red Dead Redemption kon je al aan de slag met de gokspelletjes Liar’s Dice en Poker. Deze zijn nu beschikbaar in de multiplayer en vormen een goede afwisseling tegenover het gebruikelijke schietwerk. De moeilijkheidsgraad stijgt omdat mensen nu eenmaal niet zo voorspelbaar zijn als bots. Je geduld zal soms ook op de proef worden gesteld. Niet iedereen kan even snel beslissingen maken en dus is het af en toe wachten geblazen.

Gelukkig hebben heel wat mensen een hoofdtelefoon waardoor er al snel gesprekken ontstaan. Deze conversaties geven de spelmodus een extra dimensie, je kunt je medespelers namelijk sneller om de tuin leiden. Elke dag krijg je 200 dollar zakgeld om mee te gokken. Een potje poker kost je 10 dollar terwijl een potje Liar’s Dice je volledige 200 dollar vraagt.

Red Dead Redemption Screenshot 155406 Red Dead Redemption Screenshot 155357 Red Dead Redemption Screenshot 155349

In galop
Als je klaar bent met gokken, kun je op je paard kruipen om mee te doen aan de nieuwe paardenraces. Deze zijn leuker dan in de singleplayer omdat wapens ditmaal wel zijn toegelaten. Als iemand dus de leiding neemt zullen de andere racers hem al snel van zijn paard schieten. Toch is het niet zo eenvoudig om precies te richten terwijl je een paard bestuurt. Je zult dus wat snelheid moeten inleveren om die perfecte headshot te geven. Een portie geluk en slim denkwerk zullen je als eerste over de eindstreep helpen. Kogels zijn gelimiteerd je zult goed moeten nadenken wanneer je je wapen gebruikt. Want met een mesje ga je niet veel slachtoffers maken. De winnaar is bekend na het toernooi, dat maximaal vijf wedstrijdjes bevat.

Stronghold
Wie liever te voet op mensen schiet, kan altijd een potje Stronghold spelen. De modus is te vergelijken met het populaire Conquest uit Battlefield: Bad Company 2. Twee teams nemen het tegen elkaar op om bepaalde tactische punten te verdedigen of te veroveren. Vier maps staan tot je beschikking en er zijn altijd wel enkele machinegeweren of kanonnen waarmee het verdedigende team je onder vuur neemt. Het is echter wel heel moeilijk om deze punten over te nemen waardoor je weinig vooruitgang zult maken.

Deze modus kan dus aardig frustrerend zijn, maar wanneer je teamgenoten bereid zijn om samen te werken, loopt het meestal wel goed af. Stronghold is een leuke toevoeging, maar kan niet op tegen de andere nieuwigheden.

Red Dead Redemption Screenshot 155353 Red Dead Redemption Screenshot 155355 Red Dead Redemption Screenshot 155402

Samen sterk
Er valt ook meer te beleven in de open online wereld van Red Dead Redemption. Op zeven nieuwe locaties kun je vijandige bendes uitschakelen. Een kleine schuilplaats zoals Venter’s Place is niet echt aantrekkelijk maar de iets grotere uitvalsbasissen zoals Critchley’s Ranch zullen je een hele tijd zoet houden. Als je het meeste uit het spel wilt halen kun je deze locaties het best bezoeken met wat andere mensen. Met de punten die je hiermee verdient, kom je namelijk in een online ranglijst te staan. De speler uit je team met de meeste punten krijgt een extra beloning.

Deze persoon krijgt een nieuw wapen toegestopt, de Explosive Rifle. Dit is zonder twijfel het sterkste wapen uit het spel dat met één schot je vijanden doet ontploffen. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar het voelt gewoon geweldig. In de singleplayer is het wapen beschikbaar voor ongeveer $7,500, afhankelijk van je populariteit bij de winkeliers. Dit wapen kun je daarna bijvoorbeeld gaan uittesten op één van de vier nieuwe jachtgebieden. Waar het stikt van de everzwijnen en beren. Dat je nog iets kunt doen met de pels van een ontplofte beer is dan weer merkwaardig.

Conclusie
Dit waren de belangrijkste vernieuwingen van Liars and Cheats. Verder heb je ook nog 15 nieuwe speelbare personages die je zult herkennen uit de singleplayer. Deze uitbreiding heeft genoeg te bieden om je een tijdje zoet te houden maar het zijn enkel de online gamers die veel voldoening zullen halen uit Liars and Cheats. Samen met wat vrienden pokeren of een paardenrace houden is heel amusant. In principe wordt er niets veranderd aan de gameplay van Red Dead Redemption maar Rockstar weet op een positieve wijze verder te bouwen op haar succesformule.