Het Formule 1 seizoen van 2010 is misschien wel het spannendste en beste seizoen sinds jaren. Degenen die het volgen, zullen weten dat de verschillen in punten vreselijk klein zijn en de rivaliteit enorm is. Met nog maar een paar races te gaan in het seizoen racet F1 2010, nog net voordat het seizoen is afgelopen, de winkels binnen.

Persconferenties, interviews en contracten
Ten eerste bevat de game natuurlijk alle 19 officiële circuits, de 12 teams en 24 coureurs van dit jaar, elke sessie van een race weekend, samen met de belangrijkste regels en voorschriften, Time Trials en de Grand Prix. Het belangrijkste aspect van F1 2010 is toch wel de carrière modus in het spel. Codemasters wil laten zien dat er meer achter F1 zit dan alleen maar brullende wagens, strakke bochten en snelle rondetijden. Dit merk je dan ook gelijk zodra je begint met je carrière van drie, vijf of zeven seizoenen.

Het eerste waar je mee te maken krijgt, zijn de persconferenties en interviews. In deze eerste persconferentie zal je gevraagd worden om je naam, je nationaliteit en andere basis informatie. Uiteraard zul je ook een contract moeten tekenen met een raceteam. Denk hierbij niet gelijk aan Ferrari, McLaren-Mercedes of RBR-Renault, maar eerder aan de wat mindere teams, zoals BMW Sauber, Virging Racing, Lotus en HRT. Je krijgt echt het gevoel dat jij als persoon de Formule 1 instapt en onderdeel gaat uitmaken van het team. Het is voor het eerst dat we zo'n uitgebreide ervaring krijgen en op dit gebied is F1 2010 dan ook grensverleggend.

F1 2010 Screenshot 156281 F1 2010 Screenshot 156279 F1 2010 Screenshot 153893

Race naar de top
Eenmaal gesetteld is het aan jou de taak om de kampioenschappunten binnen te halen en je race naar de top te starten. Maar dat gaat natuurlijk niet zomaar, je zult er hard voor moeten werken. Bij elk circuit hoort, zoals F1-fans weten, een race weekend. Vanuit je garage begin je tijdens dit weekend met het oefenen, vervolgens het kwalificeren, gevolgd door de race zelf. En nu is het niet slim om te denk dat alleen de race belangrijk is.

In je garage heb je via een scherm toegang tot allerlei handige informatie voor het race weekend. Rondetijden, de set-ups van je auto, het weer, het circuit en de optie tot onderzoek en ontwikkeling vind je hier terug. Ook kun je in de garage rondkijken om te zien hoe jouw teammaat ervoor staat, een nieuw setje banden kiezen en om hulp vragen aan je monteur om je auto goed af te stellen of om het circuit op te rijden.

Kortom, er zijn meer dan genoeg opties in dit innovatief ontwerpen menu. De liefhebbers kunnen werkelijk alles aan hun auto afstellen, van de koppel van de versnellingsbak tot de afstelling van de vleugel, alles is mogelijk. Maar na verloop van tijd merk je dat er eigenlijk niet erg veel is om te doen. Je doet steeds een race, onderzoek aan je auto, presconferenties, interviews en vervolgens de volgende race. Natuurlijk zorgen de verschillende authentieke circuits voor variatie en zul je steeds weer kleine ontwikkelingen aan je auto doorvoeren, maar het racen blijft uiteraard dezelfde ervaring.

F1 2010 Screenshot 156287 F1 2010 Screenshot 156285 F1 2010 Screenshot 156283

Van 0 tot 100 in 1,7 seconden
Maar echt erg is dat niet, het racen is namelijk het punt waar F1 2010 het meest in uitblinkt. Veel mensen zullen waarschijnlijk nog nooit in een auto hebben gezeten die in 1,7 seconden van 0 naar 100 gaat en een topsnelheid van 369,9 km/u kent. Maar als je F1 2010 speelt, denk je: 'Ja, zo zal het waarschijnlijk voelen.' Het gedrag van de auto's voelt zo natuurlijk aan dat je zou zweren dat je de aerodynamische krachten zijn werk voelt doen. Ook wordt je de hele tijd gepusht om je grenzen op te zoeken om net die ene seconde sneller te zijn. Het racen is heel intens en voelt heel belonend als je na veel oefenen dan eindelijk die eerste plek weet te halen.

Het weersysteem speelt tijdens het racen ook een belangrijke rol. Hoor je van je team dat er regen op komst is? Bedenk dan snel of je gelijk de pits in duikt voor alle anderen, of dat je het weer nog even afwacht. Als het regent moet je daarbij ook nog eens goed oppassen. Je zult niet alleen eerder moeten remmen bij de bochten, maar je moet ook nog eens goed op de ideale lijn blijven rijden, daar is de baan immers het droogst. Al met al werkt dit dynamische weersysteem echt geweldig en is, tot nu toe, de beste in een racegame ooit.

De AI voegt ook nog een belangrijk aspect toe. Ook al heb je al meer dan tien races achter de rug, blijft die ene eerste bocht altijd spannend en moet je blijven opletten wat je tegenstanders nou weer voor acties uithalen. Daar komt ook nog eens bij kijken dat de niveaus zo authentiek zijn dat Webber, Button en Alonso racen zoals ze in het echt ook doen. Wanneer je vaker naar de Formule 1 kijkt, zul je weten welke rijders tot de top behoren en welke niet. Zo zul je de twee Red Bulls vaak vooraan zien staan, samen met de McLaren’s of Ferrarri’s, en zo is het in de game ook.

F1 2010 Screenshot 156295 F1 2010 Screenshot 156293 F1 2010 Screenshot 156291

Brullende lustobjecten
Ten slotte ziet de game er op grafisch gebied erg goed uit. Alle circuits zijn met uiterste precies nagemaakt en zien er visueel prachtig uit. De auto’s zijn stuk voor stuk lustobjecten voor het oog. Ze zien er zo gedetailleerd uit dat het moeilijk is om een verschil tussen dezelfde auto in het echt te vinden. Het is echter jammer dat Codemasters het schade model niet zo goed in de game heeft verwerkt als bij bijvoorbeeld DiRT 2. Als je met 150 km/h tegen een betonnen wand knalt, zal er niet veel meer dan een wiel of voorspoiler afvallen.

Wat dan weer wel erg goed in de game is verwerkt, is het geluid. De auto’s klinken net echt als je ze start en het gebrul van de V8-motoren pompen door je speakers. Wanneer je flink het gas indrukt, is het bijna angstaanjagend hoe de motor brult. Het zorgt er zeker voor de je op het puntje van je stoel blijft zitten.

Beste F1-game ooit
Codemasters weet met F1 2010 een geweldige racegame neer te zetten. De game concentreert zich niet alleen op het racen zelf, maar op de hele ervaring. Zo is de carrière modus, die vol zit met allerlei randzaken, grensverleggend. Echter kan dit aspect naar verloop van tijd wat saai worden. Maar uiteindelijk draait natuurlijk alles om het racen zelf, en op dat gebied voelt F1 2010 geweldig aan en is het de beste F1-game ooit gemaakt.