Sports Champions Review

Sports Champions wordt ontwikkeld door Zindagi Games, een studio die al vanaf het begin van de ontwikkeling van de Move controller met deze techniek werkt. Het is dan ook niet zo gek dat dit de game is waar Sony het meest mee pronkt van de hele line-up voor de Move. Dit is namelijk de game die het beste laat zien welke potentie de PlayStation Move heeft.

Precisie
Deze potentie wordt getoond door middel van zes verschillende sporten. Zo kun je gaan volleyballen, discus werpen, bocce spelen (variant op jeu de boules), tafeltennissen, boogschieten en last but not least zwaardvechten in heuse gladiatorenduels. Elke mini-game kan gespeeld worden met één bewegingscontroller en twee personen, maar volleybal, zwaardvechten en boogschieten kunnen ook met twee controllers per persoon gespeeld worden, vier controllers met twee personen in totaal dus. Dit zorgt ervoor dat deze sporten een meer realistisch gevoel krijgen.

Maar zonder twee controllers voelt het ook al erg realistisch en precies aan. De Move controller volgt exact de bewegingen die jij maakt. Dit betekent dus ook dat je echt de bewegingen zult moeten maken die de game je toont. Zo kun je bij volleybal niet even de Move omhoog bewegen met een tik, maar zul je moeten bewegen zoals je in het echt ook zou doen. Vooral bij tafeltennis werkt het erg precies; kun je in het echt tafeltennissen, dan is dit een eitje voor je.

Sports Champions Screenshot 151752 Sports Champions Screenshot 151751 Sports Champions Screenshot 149145

Boogschieten
De leukste sport om te doen, vonden wij toch wel het boogschieten. Het vasthouden van de Move controllers alsof je echt een boog in je handen hebt is simpel, maar erg leuk om te doen. Als je twee Move controllers hebt, kun je doen alsof je een echte pijl afschiet. Maar met één controller is het nog steeds erg realistisch en precies, en bovenal erg leuk om te doen.

Dit komt door de variëteit in de sport zelf. De ene keer mik je namelijk op watermeloenen of schietschijven, en de andere keer weer op vliegende zakken met goud of bewegende hooibalen. Daarbij speel je altijd tegen een ander persoon, waardoor je nooit in je eentje nutteloos wat pijlen wegschiet.

Sports Champions Screenshot 149127 Sports Champions Screenshot 149126 Sports Champions Screenshot 149125

Missende variatie
Bij de andere sporten is er helaas niet zoveel variatie. Bij volleybal zul je bijvoorbeeld altijd twee tegen twee moeten spelen. Het idee van hoe het spel is uitgewerkt, is interessant. Maar het maakt ons niet echt enthousiast. Je raakt de bal door op het juiste moment (wanneer het rondje groen is) de juiste beweging te maken. Om rond te lopen hoef je niets te doen, dat doet de game zelf voor je. Echt veel variatie kent deze sport dus niet, waardoor je er al gauw op uitgekeken zult zijn.

Dit geldt ook voor het spelen van Bocce, een variant op jeu de boules. Het is in het begin leuk, maar er ontbreekt gewoon variatie. Elke keer als we deze sport gingen spelen, gooiden we steeds maar weer ballen. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor disc werpen. Er is niet mis mee, integendeel: het werkt echt geweldig. Maar de ervaring begint snel het gevoel van ‘been there, done that’ te krijgen.

Sports Champions Screenshot 149133 Sports Champions Screenshot 149132 Sports Champions Screenshot 149129

Gladiatoren
Als laatste kun je nog als een echte gladiator gaan zwaardvechten. Dit is, samen met het tafeltennissen en boogschieten, één van de leukere sporten in de game. Hierbij geldt dat je de ene controller kunt gebruiken als schild en de andere als wapen. Mocht je maar één controller hebben, dan kun je wisselen tussen het gebruik van een wapen en schild met de T-knop op de Move controller.

Naast het normaal heen en weer hakken kun je, dankzij het meten in diepte, ook je tegenstander wegstoten met je schild of prikken met je zwaard. Om er nog een schepje bovenop te doen, kun je ook nog vernietigende super aanvallen uitvoeren. Maar wees hierbij gewaarschuwd: het is intensief. Alle bewegingen worden namelijk 1-op-1 overgezet, dus je zult flink aan de bak moeten. Erg diep gaat dit zwaardvechten niet, maar door de verschillende soorten aanvallen, zal het je wel langer boeien dan bijvoorbeeld Bocce.

Sports Champions Screenshot 149138 Sports Champions Screenshot 149137 Sports Champions Screenshot 151750

Oppervlakkig
Ten slotte ziet de game er erg goed uit. Wel vind je in het spel de meest stereotype karakters, waardoor ze allemaal wat oppervlakkig overkomen. Maar dat neemt niet weg dat ze er wel erg gedetailleerd uitzien. Daarbij bewegen ze ook nog eens prima. De animaties lopen vloeiend in elkaar over en elke abrupte beweging die je met de Move controller maakt wordt goed vertaald naar de game. Het gaat over het algemeen allemaal erg soepeltjes.

Conclusie
Sports Champions kun je voor nu met zekerheid de kampioen van de sportgames noemen onder de Move titels. Elke sport werkt perfect en erg precies. Helaas zijn niet alle sporten even leuk om te spelen, doordat een aantal in variatie mist. De ene sport zal meer uitblinken dan de andere. Vast staat in ieder geval dat iedereen in je gezin of huishouden zijn of haar voorkeur zal ontwikkelen. Hoewel de personages en de omgevingen er erg gedetailleerd uitzien, is het spel over het algemeen wel wat oppervlakkig. Dat neemt echter niet weg dat Sports Champions met uitstek de beste game uit de lancering line-up van de PlayStation Move is!