Combinatie
Start the Party! is niet alleen een titel die zich direct focust op de PlayStation Move. Natuurlijk sta je met de lichtgevende controller heen er weer te zwaaien, maar het spel maakt ook leuk gebruik van de PlayStation Eye camera. Zodra je de game namelijk start, zie je jezelf in beeld verschijnen met een voorwerp in je hand.

Start the Party! Screenshot 149153 Start the Party! Screenshot 149152 Start the Party! Screenshot 149151

Lachen!
Dit voorwerp, dat precies over de Move verschijnt, kan variëren van een kwast of racket tot een zaklamp of zelfs een kikker. Zo zal je moeten schilderen, kuikens vangen, haren scheren, insecten meppen en meer. Er zijn in totaal 20 mini-games om je bezig te houden, maar helaas zijn ze niet allemaal even leuk. Zo zijn ‘Helikopter Redding’ en ‘Kapper’ erg eenvoudig en creatief bedacht, maar veel leuker dan bijvoorbeeld het kapot prikken van ballonnen of het meppen van insecten.

Om goed in de feeststemming te komen, zul je voor een groepspel moeten opgeven hoeveel spelers er mee doen. Vervolgens moet iedere speler om de beurt in beeld gaan staan, een foto van zichzelf laten maken (wel lachen natuurlijk!) en zijn eigen naam in spreken. Want wat is er nu leuker dan jouw eigen hoofd in beeld te zien en je naam te horen als je aan de beurt bent?

Start the Party! Screenshot 149158 Start the Party! Screenshot 149157 Start the Party! Screenshot 149156

Move it!
Tijdens de multiplayer is alles gebaseerd op het doorgeven van één Move-controller. Natuurlijk is dat handig voor de mensen die maar één controller hebben, maar het is minder voor de mensen die er wel meerdere hebben. De spanning en sensatie komen veel beter naar voren als je ook daadwerkelijk tegen elkaar speelt in plaats van om en om tegen de computer. Start the Party! is dan ook meer een Move spel voor de eerste generatie gebruikers, die waarschijnlijk maar één controller in huis zullen halen.

Wat overigens wel gezegd mag worden, is dat vrijwel alles met de controller erg goed en accuraat werkt. Het vreemde is wel dat de ene mini-game beter lijkt te reageren op jouw bewegingen dan de andere. In sommige mini-games worden je bewegingen totaal niet goed overgezet, maar bij andere is de Move tot op de millimeter precies. Bij de mini-game waarin je moet schilderen, merk je bijvoorbeeld dat de controller precies waarneemt waar jij in de lucht schildert. Als je buiten de lijntjes gaat, kun je dus niet meer het excuus gebruiken dat het aan de controller ligt!

Start the Party! Screenshot 149159 Start the Party!
Screenshot 149166 Start the Party! Screenshot 151730

Mini mini-games
Naast de normale mini-games, heb je ook nog de overleefmodus. Deze modus is waarschijnlijk het meest interessant om in de stemming van een feestje te komen. Je zult hierin verschillende kleine mini-games moeten voltooien in een race tegen de klok. Voltooi je een mini-game met succes, dan komt er tijd bij, zo niet, dan zul je het moeten doen met de tijd die je nog hebt.

Naast de gewone mini-games zitten er in deze overleefmodus ook erg kleine games, een soort van mini mini-games dus. Een voorbeeld hiervan is wanneer je met een hamer mollen moet meppen die uit verschillende holletjes omhoog komen. Het spelen tegen de klok zorgt voor een zekere mate van druk, waardoor er meer sensatie ontstaat. En deze sensatie zorgt er natuurlijk weer voor dat je in een betere feeststemming komt, waar dit spel natuurlijk allemaal om draait.

Audiovisueel
Ten slotte ziet en hoort de game alsof het alleen maar gericht is op kleine kinderen. Daar is op zich natuurlijk niets mis mee, maar voor ons als ‘oudere gamers’ kan dit gewoon irritant zijn. Zo zal je je al snel gaan ergeren aan de irritante, kinderachtige stem van de commentator in het spel.

Conclusie
Als er Start the Party! op een feest wordt gespeeld, is dat leuk voor één keer met wat vrienden, maar alleen is er niet veel aan. Wat direct een minpunt is bij het spelen met vrienden, is dat je enkel om de beurt kunt spelen. De combinatie van de Move en de Eye is leuk, maar voor de rest is de game niet indrukwekkend te noemen. Je kunt je geld beter uitgeven aan een avondje stappen met je vrienden, dan deze game. En een game kun je het bijna niet eens noemen, het lijkt eerder op een demonstratie van de mogelijkheden van de PlayStation Move.