Na een paar Tomb Raider games die verschenen zijn op de huidige generatie consoles, komt er volgend jaar pas weer een nieuw Tomb Raider avontuur. Maar waar zouden gamers zijn zonder Lara Croft moet Square Enix gedacht hebben. Daarom is Lara Croft and the Guardian of Light als download beschikbaar gesteld. Deze is momenteel exclusief voor Xbox 360 eigenaren, maar zal later deze maand ook naar de PlayStation 3 komen.

Ander camerastandpunt
Zodra je de game opstart zul je direct een groot verschil merken met de Tomb Raider games waarmee direct duidelijk wordt dat Lara Croft and the Guardian of Light geen nieuwe Tomb Raider game is. Niet meer worden van achter de billen gevolgd van mevrouw Croft, nee, ditmaal is er een isometrisch camerastandpunt aanwezig. Kortom, de camera hangt steeds schuin boven je waardoor je beter een overzicht hebt over alles wat gaat gebeuren. Hoewel dit standpunt veelal goed is, is het toch een klein nadeeltje dat je de camera niet zelf kunt bijsturen.

Lara Croft and the Guardian of Light Screenshot 147907 Lara Croft and the Guardian of Light Screenshot 151456 Lara Croft and the Guardian of Light Screenshot 151458

Erg sterke co-op
Want tijdens je avontuur wil je alles natuurlijk wel goed kunnen zien. Het nieuwe aan deze game is dat het spel een co-op functie heeft, zowel offline als online. Hoewel online pas later deze maand beschikbaar zal zijn, is hetjammer dat die optie er niet direct is. In de singleplayer bestuur je uiteraard Lara, maar zodra je co-op gaat, neemt de tweede spelers de rol aan van Totec, een Mayaanse stamvader met een speer. Het toffe aan de co-op is dat ieder zijn eigen vaardigheden heeft en je dus echt samen moet werken om verder te komen, dat maakt de co-op behoorlijk interessant en het heeft dan ook echt een toegevoegde waarde.

Singeplayer: prima balans
Maar ook alleen kun je genoeg plezier halen uit Lara Croft and the Guardian of Light. Lara heeft dan zelf de speer tot haar beschikking. In maar liefst 14 levels zul jij je een weg moeten banen langs diverse ruïnes, vijanden en moet je heel wat puzzels oplossen. Lara Croft and the Guardian of Light is dan ook echt een mix van vechten, avontuur en puzzelen en gezegd moet worden dat de balans prima in elkaar steekt.

Lara Croft and the Guardian of Light Screenshot 151460 Lara Croft and the Guardian of Light Screenshot 151454 Lara Croft and the Guardian of Light Screenshot 151448

Wapens nodig om te vechten maar ook om te puzzelen
In het begin van de game heeft Lara als arsenaal onbeperkt bommen die ze kan droppen, een speer, twee pistolen en een grijphaak. Je zult merken dat je alles nodig hebt, voor het verslaan van vijanden als ook voor het oplossen van puzzels. De puzzels zelf zijn redelijk uitdagend, in het begin stelt het niets voor, is het bijvoorbeeld een kwestie van een bom plaatsen zodat een deur opengaat of even een rots vastzetten, maar hoe verder je komt hoe moeilijker het wordt. Super moeilijk wordt het nooit maar stuk voor stuk zijn de puzzels leuk om op te lossen. Dit komt onder meer door de diversiteit die de game biedt. 14 levels lang speel je en nergens heb je eigenlijk het idee dat je hetzelfde aan het doen bent, wat dus een groot pluspunt is.

Qua omgevingen ziet het er allemaal ook anders uit, hier en daar kom je soortgelijke vijanden tegen, maar ook hier geldt dat er al met al genoeg diversiteit is. Je vecht tegen allerlei gekke mannetjes en dieren en ook hier is balans het kernwoord, want als je denkt dat je genoeg hebt van tig spinnen die op je afkomen, mag je weer even puzzelen. De gevechten zelf zijn trouwens niet heel moeilijk maar regelmatig heb je wel dat groepjes vijanden op je afstormen, dus dan moet je wel even je best doen om goed je werk te doen. De besturing van dit vechten is trouwens anders dan je gewend bent van de meeste games, toch zal je je na tien minuten je als een vis in het water voelen en speelt het soepel weg.

Lara Croft and the Guardian of Light Screenshot 146443 Lara Croft and the Guardian of Light Screenshot 146441 Lara Croft and the Guardian of Light Screenshot 146439

Rond snuffelen
Een avonturengame is natuurlijk niet compleet zonder het vinden van allerlei objecten. Hoewel de game vrij rechttoe rechtaan is, heb je wel de vrijheid om overal rond te lopen en dat zul je ook moeten doen om dingetjes te vinden. Zo kun je onderweg items vinden zodat je levensbalk wat groter wordt, maar het meest van belang zijn de artefacten en relikwieën. Want hiermee kun je jezelf als het ware een beetje upgraden: word sneller, maak je wapens krachtiger en draag bijvoorbeeld meer kogels op zak.

Wisselen van wapens had sneller gekund
In totaal kun je drie wapens meedragen, het enige nadeel is dat het switchen tussen de wapens even tijd kost en het systeem daarin niet heel soepel verloopt. Dat is jammer, omdat je een relic power meter hebt waarmee je krachten kunt activeren die helaas verdwijnen als je geraakt wordt. Om niet geraakt te worden is het snel kunnen wisselen van wapens dan wel een pre, maar dat gaat dus helaas niet op.

Tomb Raider gevoel
Maar over het algemeen is Lara Croft the Guardian of Light een uiterst aangename downloadbare titel. Het is dan weliswaar geen Tomb Raider game, toch heb je soms wel dat gevoel. Dit komt door het avontuur en de mooie omgevingen, het spel draait namelijk op dezelfde engine als Tomb Raider: Underworld. En ook zul je stukken muziek terughoren uit Tomb Raider: Legend, Tomb Raider: Anniversary en ook weer Tomb Raider: Underworld. Dit alles siert de game en maakt het aangenaam de levels te doorlopen. Die levels zelf doorloop je ongeveer binnen zeven uur, waarna er genoeg replaywaarde is om dingen sneller te doen om bijvoorbeeld bepaalde achievements te halen.

Download waardig
Lara Croft and the Guardian of Light is een downloadbare titel die elke avonturistische gamer in huis moet halen. Sowieso als je een co-op liefhebber bent, is deze game een must have. Waar in andere games een co-op gewoon leuk is, is het in deze game essentieel om samen te werken, want anders kom je gewoon niet verder. Maar ook de singeplayer is prima om te doen dankzij een aangename balans van actie en het oplossen van puzzels. Hier en daar hadden dingetjes wat beter gekund, maar wie gaat daar over zeuren als je voor slechts 1200 Microsoft Points een volwaardige interessante game krijgt? Juist, niemand, dus wij ook niet.