De Tom Clancy games zijn erg populair en daarom verschijnt er nog steeds game na game op verschillende platformen vanuit de stal van Ubisoft. Toen H.A.W.X. uitkwam kreeg de game kritiek vanwege de soms slordige besturing en de niet altijd even interessante missies die je als speler moest afronden. Ook werd de game vergeleken met Namco's Ace Combat, die volgens veel critici nog steeds onverslagen is. Dit keer is de beurt aan H.A.W.X. 2, waarin je wederom plaats neemt in een straaljager en alles wat vijandelijk is uit de weg ruimt. Zou dit dan eindelijk het neusje van de zalm zijn?

Wereldwijde onrust
Het verhaal van de game is eigenlijk heel simpel en oppervlakkig. Er breken op globale schaal veel meer ongeregeldheden uit en ook komt er nog bij dat er kernwapenonderdelen worden gestolen uit Rusland door een bepaalde groepering. Er wordt door de Russen en Amerikanen een offensief opgezet om deze terroristen te pakken, die heel toevallig uit het Midden-Oosten komen.

Tom Clancy's H.A.W.X. 2 Screenshot 145296 Tom Clancy's H.A.W.X. 2 Screenshot 145294 Tom Clancy's H.A.W.X. 2 Screenshot 149681

Besturing onder de knie krijgen
Ubisoft heeft er goed aan gedacht door er rekening mee te houden dat niet iedereen het origineel heeft gespeeld. Daarom begint de game met een speelbare introductie waarin je bepaalde kneepjes onder de knie krijgt. Je begint als speler met de voorbereiding van het opstijgen en na wat bochtjes maken en natuurlijk snelheid maken op de baan, hang je in de lucht en begint een soort training.

Je krijgt de opdracht om bepaalde doelwitten te vinden om deze vervolgens te onderzoeken op vijandige aanwezigheid. Op een bepaald ogenblik wordt er plots een raket afgevuurd die een Apache helikopter neerhaalt. De tegenaanval van de Amerikanen wordt ingezet. Na de vijanden te hebben verslagen moet je terug naar de basis, maar dat lukt helaas niet, want een raketaanval is al uitgevoerd en daardoor maken jij en jouw squadron een noodlanding. Daarna word je geïntroduceerd aan een opbouwende training omtrent dogfights. Nu begint de game pas echt.

Verschillende missies
Wat gelijk opvalt tijdens het spelen van H.A.W.X. 2, is dat de missies veel meer variatie bevatten. Dit is een goede zet van Ubisoft, want het origineel werd door de eentonige missies behoorlijk saai. Maar in dit nieuwe deel kan je bijvoorbeeld zelf opstijgen en landen. Tevens bevat de game missies die je doen denken aan bepaalde missies uit Modern Warfare 2 en Battlefield: Bad Company 2.

Kun je je namelijk nog herinneren dat je in MW 2 en BFBC 2 missies in de nacht had waarbij je bepaalde objectives moest bombarderen? Zoiets vergelijkbaars zit ook in de campaign van H.A.W.X. 2, want nu moet je bijvoorbeeld in de nacht gebouwen scannen op vijandelijke doelen, krijg je de taak om transportvoertuigen te beschermen door de vijandelijke aanval te stoppen en haar voertuigen te bombarderen. Ook wordt er gebruik gemaakt van zeer geavanceerde technologie, waarmee je gesprekken kunt afluisteren en zendertjes kunt plaatsen vanuit de lucht op gebouwen.

Tom Clancy's H.A.W.X. 2 Screenshot 149683 Tom Clancy's H.A.W.X. 2 Screenshot 145284 Tom Clancy's H.A.W.X. 2 Screenshot 145286

Locken op doelwit
Deze opvolger komt dus met meer afwisseling, maar de logische vraag is of de besturing enigszins is verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Gezegd moet worden dat de camera verbeterd is en dat de jager waarin je vliegt behoorlijk wendbaar is. Maar vergis je niet, want de game is niet makkelijk en je zult echt moeten oefenen om goed te worden om de missies te kunnen halen. Het is vooral essentieel dat je goed kunt wisselen tussen raketten die bedoeld zijn voor grond- en luchtdoelwitten. De Y-knop is hier de sleutel van. Hiermee kan je namelijk snel wisselen van doelwit en als je de knop ingedrukt houdt, verandert het camerastandpunt waarmee je zeer wendbaar bent en efficiënter de vijand te slim af kunt zijn. Dit is vooral een must bij dogfights.

GeoEye techniek
Deze manouvre ziet er gelikt uit, met oog voor detail van de jager zelf als ook prachtige schaduw- en lichteffecten. De GeoEye en IKONOS satelieten zorgen voor zeer realistische gebergtes en landschappen. Al is het wel zo dat het van heel dichtbij er niet uitziet, waarbij de texturen volledig lijken te verdwijnen. Verder oogt alles erg realistisch en is dit met recht de mooiste straaljagergame van dit moment. Tevens beschikt de game over toffe geluidseffecten en aardige muziek. De voice-acting is gelukkig ook beter geworden in vergelijking met het vorige deel.

Tom Clancy's H.A.W.X. 2 Screenshot 144273 Tom Clancy's H.A.W.X. 2 Screenshot 144267 Tom Clancy's H.A.W.X. 2 Screenshot 144265

Goede en slechte punten
Toch heeft de game ook zijn minpunten. H.A.W.X. 2 probeert dan wel de concurrentie voor de te zijn en dat is aardig gelukt. Het is alleen wel jammer dat de game soms te langzaam aanvoelt en dat niet in alle missies duidelijk naar voren komt wat je moet doen. Dit is een onderdeel van strategie, maar het is wel frustrerend als je vijanden uit de lucht aan het schieten bent en alsnog keihard wordt afgemaakt, omdat je je blijkbaar niet goed genoeg concentreerde op gronddoelwitten. Dit terwijl er duidelijk werd vermeld dat je vijandelijke jagers uit de lucht moest halen. Een beetje tegenstrijdig dus. Bovendien zijn niet alle missies even leuk om te doen. En het zou ook leuk zijn voor de afwisseling als de Amerikanen eens een keer geen helden zouden zijn en niet alle terroristen tegenwoordig van Arabische afkomst.

Wat deze game gelukkig wel heel goed doet is de diversiteit aan online multiplayer. Er kan met maximaal vier man co-op in de campaign van het spel worden gespeeld en ook is het mogelijk om online te gaan knallen in een server van maximaal acht spelers. Diverse online modi als, Gun Battle en Team Battle zorgen voor veel plezier online. Maar dit is nog niet alles, want ook in de singleplayer kun je modi vrijspelen zoals Survival waarin je zolang mogelijk moet zien te overleven en Arcade, dat zoveel mogelijk kills maken inhoudt.

Conclusie
Ubisoft heeft met H.A.W.X. 2 haar voorganger weten te overtreffen en daarom hoort deze game thuis in het rijtje van beste straaljager/actie games allertijden. De missies zijn tof en grafisch verdient de game over het geheel genomen een pluim. Soms voelt de game alleen wat stug aan en zijn sommige missies nog steeds een beetje saai. Maar als je eenmaal goed in de game komt, zul je zien dat dit een must is voor alle gedurfde piloten in de dop.