Shrek Forever After is een filmgame, maar voor je de hoop nu al opgeeft is het toch wel slim om even de rest van deze recensie te lezen. Shrek Forever After leunt namelijk niet volledig op de gelijknamige film. De game heeft wel dezelfde vibe als de film, maar het verhaal wijkt een hoop af. Het begin en einde komen nog overeen, maar daartussen doet de game veel anders.

Shrek wordt bedrogen
Het verhaal begint in het land van Ver, Heel Ver Van Hier. Shrek heeft zijn leven als de perfecte huisman wel even gezien en tekent een contract met Repelsteeltje waardoor hij weer voor 24 uur een echte oger mag zijn. Het enige wat hij hiervoor moet doen is een dag uit zijn jeugd opgeven en Shrek gaat dan ook akkoord. Shrek is blijkbaar de enige die niet weet dat Repelsteeltje alleen maar wurgcontracten opstelt en zonder dat hij het weet, neemt Repelsteeltje de dag van Shrek's geboorte weg.

Shrek Forever After Screenshot 148127 Shrek Forever After Screenshot 148111 Shrek Forever After Screenshot 148128

Shrek leeft dus in een wereld waar hij niet geboren is, dus ook Fiona niet uit haar toren gered heeft, geen gezinnetje is gestart en niemand is die hem herkend. Het enige wat Shrek onder zijn contract uit kan helpen is een ware liefdeskus. In de film gaat Shrek er hier op uit om Fiona te vinden en haar in te paaien zodat ze verliefd op hem word, terwijl hij ondertussen opnieuw vrienden probeert te worden met Ezel en de gelaarsde kat. In de game is de hele club al bij elkaar, maar is nog steeds de kus het uiteindelijke doel. Hetgeen dat daartussen gebeurt in de game is eigenlijk niet van belang in het verhaal.

Dit is in tegenstelling van wat je misschien zou verwachten alleen maar een goed iets. De game zit niet vast aan een vast verhaal, maar doet gewoon waar het zelf zin in heeft en dit komt de speelbaarheid van de game echt ten goede. In plaats van een geforceerde filmgame is Shrek Forever After daardoor een leuke avonturengame geworden.

Shrek staat er niet alleen voor
In de game heb je beschikking over iedere hoofdrolspeler, Shrek, Fiona, Ezel en de gelaarsde kat. Met een druk op de knop verander je in een ander personage en kun je diens kwaliteiten gebruiken. Zo kan Shrek grote blokken verslepen en grote kisten openmaken, Fiona kan met haar lantaarn explosieven aansteken en houtstapels verbranden, Ezel kan poorten opentrappen en een vlot voortdrijven en de gelaarsde kat kan tegen muren opklimmen en touwen doorsnijden. Iedere kwaliteit heb je vaak genoeg nodig, dus je zult heel wat afwisselen tussen de personages.

Heb je echter drie vrienden bij je op bezoek, dan kunnen zij ook ieder een personage besturen. De game is namelijk helemaal in co-op te spelen. Met vier personen loop je dan de levels door en kun je goed samenwerken. Sommige puzzels zijn alleen maar in co-op op te lossen. Deze puzzels hebben verder geen invloed op de voortgang in een level, maar als je alles honderd procent wil uitspelen zul je deze puzzels ook moeten voltooien.

Shrek Forever After Screenshot 143928 Shrek Forever After Screenshot 143924 Shrek Forever After Screenshot 143926

Shrek is niet de moeilijkste
Het gevaar van deze game met vier personen spelen is wel dat de game dan wel heel erg gemakkelijk wordt. Als je in je eentje al voor alle vier de personages moet zorgen, biedt de game al nauwelijks uitdaging, met z'n vieren is het echt een lachertje. Natuurlijk is deze game vooral op de wat jongere gamer gericht, maar misschien was het wel handiger geweest als je zelf kon kiezen op welke moeilijkheidsgraad je speelt.

Je zult tijdens het spelen dan ook niet zo gauw vastzitten of dood gaan. Om maar even een voorbeeld te geven ben ik zelf in de hele game maar een keer doodgegaan voor de aftiteling begon. Dit was ook nog een onnodig sterfgeval. Als je namelijk bijna dood bent met het ene karakter kun je gewoon wisselen naar een ander karakter die nog vol leven zit.

Verder is de game ook niet al te lang en het gebrek aan uitdaging zal er alleen maar voor zorgen dat je sneller klaar bent met de game. Ben je klaar, dan zul je alle levels nog een keer moeten spelen om schatten te vinden die je eerder hebt laten liggen. Heb je dit gedaan dan heb je vrij gemakkelijk de game honderd procent uitgespeeld en zal deze in je kast verdwijnen voor een hele lange tijd. Er is namelijk helemaal geen reden om het spel nog ene keer op te starten, de game is nu ook weer niet zo spetterend dat je staat te springen om opnieuw te beginnen.

Shrek Forever After Screenshot 148114 Shrek Forever After Screenshot 148131 Shrek Forever After Screenshot 148105

Shrek klink als muziek in de oren
Iets dat een tweede playthrough wel wat dragelijker maakt is het geluid. Zo is de muziek in de game erg leuk en past het perfect bij het gevoel dat de films van Shrek uitstralen. Vooral in de gevechten waar de muziek extra hard gezet wordt, kun je echt genieten van onder andere "Do You Like Waffles?" en "Walking on Sunshine". Het is lekker vrolijk en niet te serieus, precies wat een Shrek game nodig heeft.

Tijdens het spelen zullen de vier personages de hele tijd grapjes maken over wat er gebeurt en over elkaar, net als in de films. Wil je het volste halen uit het geluid dan moet je wel de taal op Engels zetten. In het Engels kun je meer genieten van de stemmen. De Nederlandse versie is namelijk ronduit slecht ingesproken. Het is wel jammer dat alleen Antonio Banderas zijn stem heeft verleend aan de gelaarsde kat voor deze game en dat de rest van de originele cast niet de moeite heeft genomen om de stemmen in deze game in te spreken. De stemmen lijken echter wel op de stemmen in de film, dus in de cutscenes lijkt het dan ook bijna alsof je naar een Shrek film aan het kijken bent.

Shrek blijft een lelijke oger
Zo ziet het er eigenlijk ook uit. De tussenfilmpjes zijn een knap staaltje animatie en het is dan net even iets teleurstellender dat de daadwerkelijke game er minder mooi uitziet. Alles ziet er wel levendig en knap gemaakt uit, maar het haalt bij lange na geen topkwaliteit. Het ziet eruit alsof je personage niet echt rondloopt in de spelwereld, maar dat personage en spelwereld apart zijn gemaakt en toen samengevoegd. Je krijgt niet het gevoel dat je je echt in de spelwereld bevindt. Het ziet er ook weer niet storend uit, maar het had gewoon net dat beetje beter gemogen.

Shrek is geen monster
Op het gebrek aan replay waarde na is Shrek Forever After nog een leuke game geworden, maar het is soms wel erg gemakkelijk, vooral als je in co-op speelt. De muziek is om van te smullen en ook de goede stemmen zijn echt een groot pluspunt. De humor van de Shrek films is ook terug te vinden in deze game en daardoor is het geen probleem om de game uit te willen spelen. Het is dan ook zeker niet gepast Shrek Forever After een monster te noemen, maar van een echte topgame mogen we ook niet spreken.