Verslaafd aan slakken
De Oogani zijn een eenvoudig en vredelievend volkje dat is verdeeld in zeven verschillende stammen. Op een dag werden ze bedrogen door de Booli, een sterk ras dat al een eeuwigheid in oorlog leeft met de Oogani. Oogani zijn verzot op slakken en daar hebben de Booli handig gebruik van gemaakt door er zoveel uit te delen dat de Oogani begonnen te hallucineren. Tijdens deze hallucinaties hebben de Oogani hun eigen leiders gedood waardoor ze een makkelijke prooi vormden voor hun tegenstanders. Iedereen werd gevangen genomen en het is aan jou, de oppergod van de Oogani, om iedereen te bevrijden en een front te vormen tegen de Booli.

Puzzelende stammen
Als oppergod van de Oogani heb je de kracht om tussen alle personages in het level te wisselen. Dit gaat wel enkel met Oogani die jou steunen in het verzet tegen de Booli. Om weerspannige Oogani op andere gedachten te brengen zul je opdrachten voor ze moeten doen. De meeste levels bestaan uit meerdere van deze kleine missies die je tot een goed einde kunt brengen door gebruik te maken van ladders, drukknoppen en hendels. Elk level bevat verschillende puzzelelementen maar de uitdaging is ver te zoeken. Alles gaat rechtlijnig en door alle ruimtes even goed te bekijken haal je het einde makkelijk.

Elke stam beschikt over zijn eigen speciale krachten en deze moet je dus gebruiken om de puzzels op te lossen. Sommige Oogani kunnen op gloeiend hete lava lopen terwijl anderen de mogelijkheid hebben om te vliegen. Tijdens je missies zul je ook steeds meer krachten krijgen die op hun beurt weer in nieuwe puzzels te gebruiken zijn. Het is op de momenten dat je veel verschillende stammen op één map tegenkomt dat je de leukste tijd beleeft in Ancients of Ooga.

Ancients of Ooga Screenshot 148156 Ancients of Ooga Screenshot 148155 Ancients of Ooga Screenshot 148151

Hamsteren
De meeste missies bestaan eruit om bepaalde voorwerpen of kruiden te verzamelen op één vaste plek. Natuurlijk kun je geen ladders beklimmen terwijl je iets draagt en daarom hebben de Oogani hier een handig trucje voor. Ze kunnen bijna alle voorwerpen zoals een hamster in hun mond proppen. Wanneer je op je bestemming bent spuug je ze gewoon terug uit en vertrek je op de volgende missie. Oogani moeten ook over een geweldige hygiëne beschikken aangezien je ook andere stamleden in je mond kunt stoppen.

Je kunt ook een hoop voorwerpen inslikken en hiervoor moet je over een ruim aanbod zoutvaatjes beschikken die je overal tegenkomt. Dit levert je na een tijdje niet enkel een achievement op, maar je zal ook heel wat kennis opdoen over de voor- en nadelen van elk voorwerp. Een rode peper laat je vuurspuwen terwijl een verorberde slak je besturing in spiegelbeeld zet. Het spel kent een ruim aanbond aan voorwerpen en voegt op deze manier echt wel wat toe aan de vrij repetitieve gameplay.

Ancients of Ooga Screenshot 148158 Ancients of Ooga Screenshot 148157 Ancients of Ooga Screenshot 148153

Zwakke co-op
De singleplayer is opgedeeld in zeven stukken waarin je elke stam een bezoekje brengt. De verhaallijn brengt ook weinig afwisseling en je zult telkens hetzelfde doel moeten bereiken op verschillende manieren. Eerst moet een stam je accepteren voordat ze overtuigd kunnen worden om mee te doen aan de oorlog. Vervolgens moet je oude relikwieën verzamelen van hun overleden leider om hem terug tot leven te wekken. Wanneer de oude leider zijn fysieke vorm terug heeft, is het tijd om met zijn speciale krachten alle vijanden uit het gebied te verjagen.

Het spel bevat een offline co-op modus die voor heel wat leuke momenten had kunnen zorgen. De co-op is echter een totale flater aangezien de framerate tot belachelijke laagtes wordt herleid en dat zou toch echt niet mogen in een arcade game. Alsof dit nog niet erg genoeg is, is het bijna onmogelijk om op een soepele manier met een vriend samen te spelen in het spel. De navigatie werkt niet goed en je wilt dan ook ver wegblijven van de co-op.

Conclusie
Ancients of Ooga is een vreemd en grappig spel dat je ongeveer negen uur zal zoethouden. De game biedt voldoende afwisseling dankzij de verschillende leuke krachten van elke stam, maar er zullen ook momenten zijn dat je je afvraagt wanneer je eindelijk naar de volgende stam mag vertrekken. De co-op modus is een flop maar dat mag de platform liefhebber zeker niet tegenhouden. Het spel is dan ook zeker wel je 800 Microsoft Punten waard.