Conflict tussen goed en kwaad
De Transformers kwamen tot leven in de jaren '80, en vertellen het verhaal van de goedaardige Autobots en kwaadaardige Decepticons die in conflict zijn. Ze zijn genoodzaakt hun thuisplaneet Cybertron te verlaten en storten neer op onze planeet, de aarde. De oorlog tussen deze robots duurt voort. Om op onze planeet te kunnen overleven, nemen ze vormen aan die van aardse afkomst zijn. Zo kon bijvoorbeeld autobot-leider Optimus Prime in een vrachtwagen veranderen en kon opper-decepticon Megatron in een pistool transformeren.

Transformers: War for Cybertron Screenshot 144869 Transformers: War for Cybertron Screenshot 138832 Transformers: War for Cybertron Screenshot 138816

Klassiek
In deze Transformers game voer je echter geen strijd op de aarde. High Moon Studios pakt het anders aan en komt met een prequel. Transformers: War for Cybertron speelt zich af in de tijd voordat ze naar de aarde kwamen en alle robots hebben dan ook andere vormen. Zo kunnen ze transformeren in cybertronische auto's, tanks en vliegtuigen.

Het mooie aan deze titel is dat de klassieke vormgeving van de Transformers intact is gebleven, welke een glimlach tovert op het gezicht van de klassieke tekenfilmliefhebber. Elk karakter blijft volledig herkenbaar, maar zien er dit keer anders uit. Vele bekenden passeren de revue, denk daarbij aan Soundwave, Starscream, Bumblebee, Rachet en natuurlijk Optimus en Megatron. Officieel heet Optimus nog geen Optimus Prime, omdat hij in deze tijd nog niet over de status van leider beschikt. De leider van de autobots is Zeta Prime, die waarschijnlijk door Megatron is vermorzeld.

Twee verschillende verhalen
In de autobot campagne ga je als Optimus, Bumblebee of Rachet op zoek naar het mysterie rondom de dood van Zeta Prime. Deze campagne bestaat uit verschillende hoofdstukken waarin je de confrontatie aangaat met de Decepticons om hun honger naar het zogenaamde Dark Energon te stoppen.

Bij het spelen van de Decepticon campagne gaan onder andere Megatron, Starscream en Brawl op zoektocht naar die Dark Energon. Deze speciale energiebron is zeer onstabiel en kan bijna door niemand in bedwang gehouden worden. Toch luistert Megatron hier niet naar en geeft hij alleen maar toe aan de honger naar macht en het volledig uitroeien van de Autobots. Ook heeft hij zijn nodige problemen met Starscream, iets wat alle fans van de tekenfilmserie zullen beamen.

Transformers: War for Cybertron Screenshot 138814 Transformers: War for Cybertron Screenshot 138824 Transformers: War for Cybertron Screenshot 135161

Geoliede machines
Het is natuurlijk niet alleen belangrijk wat de fans vinden, maar is het ook noodzakelijk om ervoor te zorgen dat een grotere doelgroep deze game het waard vindt om aan te schaffen. High Moon Studios heeft daarom wel gekozen voor een pure Transformers-game, maar dan met elementen van zeer succesvolle geoliede machines als Gears of War en Call of Duty. Zo voelt het verloop van de campaign van het spel vaak aan als Gears of War en zijn de graphics ook vergelijkbaar, wat natuurlijk door de Unreal engine komt. Tevens is het evenbeeld van de Horde modus te vinden in dit spel, wat Escalation wordt genoemd.

Inspiratie uit andere games
Deze modus is een kruising van Horde uit Gears of War 2 en Nazi Zombies uit Call of Duty: World at War. De elementen van de laatst genoemde game zijn terug te vinden in het feit dat er items vergaard worden en deuren opengemaakt kunnen worden door punten te verdienen, wat je weer doet door de golf van vijanden te stoppen.

Hier blijft het niet natuurlijk niet bij, want het is duidelijk dat de mannen van High Moon Studios de multiplayer hoog in het vaandel hebben staan. Zo is de gehele campaign met drie spelers in co-op te spelen en kun je het online opnemen tegen anderen als Soldier, Leader, Scientist of Scout in verschillende modi zoals het bekende Team Deathmatch, Deathmatch en Conquest. Maar ook nieuwere vormen van speelmodi als Code of Power, waarin je de Code of Power moet bemachtigen en deze op de juiste plaats moet bevestigen. Bij Countdown to Extinction moeten er bommen geplant worden in de basis van de vijand en tot slot bij Power Struggle, wint diegene die de power node onder controle houdt en daarbij 400 punten wint. Maar genoeg over de multiplayer, want hoe zit het met de rest van de game, zoals de besturing en het grafisch onderdeel van het spel?

Transformers: War for Cybertron Screenshot 144871 Transformers: War for Cybertron Screenshot 144869 Transformers: War for Cybertron Screenshot 144863

Heavy Metal
Grafisch ziet alles er in ieder geval prima uit. Cyberton komt behoorlijk tot leven door middel van metalen omgevingen, gebouwen, futuristische wegen en natuurlijk vette robots die er stuk voor stuk tof uitzien. Wel is het zo dat sommige omgevingen teveel gelijkenis tonen en dat het metaal van de robots wel wat glimmender had mogen zijn, voor dat echte robot-effect. Ook vinden we enige vertragingen in de game en is de framerate niet altijd optimaal, maar dat is te vergeven.

Verschillende vaardigheden
Qua besturing kunnen we zeggen dat dit ook prima is uitgewerkt, want deze voelt gewoon heel goed en natuurlijk aan. Je kunt als robot vrijwel overal transformeren door op de linkerstick te drukken en de besturing als voertuig verloopt erg soepel. Zo is het bijvoorbeeld erg tof om als auto lekker hard te scheuren en daarna een dikke sprong te maken waarin je naar robotvorm gaat en spectaculair op de grond land. Ook is het heel leuk om in vliegtuigvorm rond te vliegen en allerlei stunts uit te voeren, want je bent dan heel wendbaar en snel. Tevens is het erg fijn dat elke robot hetzelfde bestuurt, maar je wel beschikt over verschillende vaardigheden, zoals bijvoorbeeld dashen, cloaken of in robotvorm een stuk in de lucht kunnen zweven.

Conclusie
Transformers: War for Cybertron heeft haar belofte waargemaakt, want dit is de beste Transformers game die je kunt krijgen. Deze game is een must voor de echte Transformers-fan, maar zal ook in de smaak vallen bij de meeste shooter-fans. Het nadeel is wel dat niet iedereen van de wereld zal houden waarin de game zich afspeelt, want de variatie qua level design is soms wel een beetje zoek. Bijna alles bestaat uit metaal en dat zorgt toch wel voor wat teveel herhaling. Maar met een solide singleplayer campagne en een uitgebreide multiplayer zul je lang zoet zijn met deze titel, wat natuurlijk reden genoeg is om de game in huis te halen.