The Legend of 3D Dot Game Heroes
Er was eens het simpele, tweedimensionale stadje Dotnia. Maar het is niet meer wat het geweest is. Een duistere koning verscheen die uit was op macht. Een duisternis verspreidde zich over Dotnia en de inwoners leefden in angst. Tot op een dag een held naar voren kwam en met de kracht van de six orbs of the six sages, zes bollen van zes wijzen, lukte het hem om de duistere koning op te sluiten in de Dark Orb.

Er kwam weer rust in Dotnia en de hele stad kon nog tijden leven van de verdiensten van toeristen die de plek van deze gebeurtenis graag wilden bezoeken. Maar na vele jaren, zoals alle volkshelden, hadden de mensen het op een gegeven moment wel gezien en een verhaal werd een legende. Het stadje liep leeg en raakte in de vergetelheid. De huidige koning van Dotnia ging in diep beraad en kwam met een geniale oplossing. Gamewerelden waren de laatste jaren in 3d te bezoeken en daardoor trok Dotnia geen aandacht meer. Er werd hard gewerkt om van Dotnia een prachtige 3d-wereld te maken en het harde werken werd beloond. Het toerisme bloeide weer op en Dotnia was weer in ere hersteld.

3D Dot Game Heroes Screenshot 131637 3D Dot Game Heroes Screenshot 127149 3D Dot Game Heroes Screenshot 127147

3d is het nieuwe 2d
Het veranderen van 2d naar 3d gaat in deze game heel letterlijk. Alle objecten komen omhoog en krijgen diepte, bomen schieten uit de grond en zelfs de personages in Dotnia en omstreken zijn eindelijk driedimensionaal. De look is echter nog precies hetzelfde. Alles ziet er uit als een oude 2d 8-bit game alleen zijn alle pixels nu blokjes geworden. Dit ziet er erg apart uit, maar tegelijkertijd ook erg mooi. Het heeft zeker niet de grafische kracht van een Uncharted 2: Among Thieves, maar de game ziet er op zijn eigen manier ontzettend mooi uit. Iedereen in Dotnia is tevreden met zijn nieuwe voorkomen totdat het noodlot opnieuw toeslaat…

Hier maak jij je entree in de game. Jij neemt de rol op je van de kleinzoon van de held uit de legende. Wie die kleinzoon is, dat bepaal jij helemaal zelf. Je kunt kiezen uit een hele hoop standaard personages, zoals een echte held, koning, haai of de kerstman, maar met een beetje fantasie kun je ook je eigen karakter maken. Zo kun je jezelf namaken uit blokjes of alleen je hoofd op beentjes, maar ook een nietmachine, lamp of zwart gat zijn mogelijk. Met een beetje geduld en creativiteit kun je heel wat moois maken in deze game.

Een groot wapen
De Dark Orb is gestolen door Fuelle en hij heeft er alleen maar snode plannen mee. De koning roept jou op als kleinzoon van de held om de Dark Orb weer veilig te stellen. Het probleem is alleen dat hij een pietluttige nietsnut is die nog geen potje jam open kan maken zonder de hulp van zijn moeder. Eerst heb je dus een zwaard nodig. En niet zomaar een zwaard, maar het zwaard van je opa, een heilig zwaard met speciale krachten.

In het bos vlak bij Dotnia ligt het zwaard verstopt en zodra jij hem gevonden hebt, merk je meteen wat er zo speciaal is aan dit zwaard. Het is namelijk gi-gan-tisch. Als je met je zwaard zwaait houd je vijanden met gemak tien meter bij je vandaan. Is het je niet genoeg, kun je altijd nog bij de smid langs gaan om het zwaard nog langer, breder of sterker te maken. Voor je het weet, past het puntje van je zwaard niet eens meer op je scherm.

3D Dot Game Heroes Screenshot 126525 3D Dot Game Heroes Screenshot 127153 3D Dot Game Heroes Screenshot 127141

Uitdagend
Het wordt je echter niet te gemakkelijk gemaakt met dit zwaard. De enorme omvang van dit smeedijzer houdt alleen stand wanneer je leven, weergegeven in appels, helemaal vol is. Ook al mis je maar een half hartje, dan houd je nog maar een klein, miezerig zwaardje over. Met een klein zwaard wordt het verslaan van vijanden beduidend moeilijker gemaakt en wil je zo snel mogelijk weer je leven helemaal vol hebben. Appels vullen je leven weer aan en deze kun je vinden door potten te breken, vijanden te verslaan of het gras te maaien.

Deze eigenschap van het zwaard maakt je een stuk alerter in je avontuur. Met een klein zwaar wordt de game ouderwets moeilijk en je zult veel sneller het loodje leggen. Ook ligt er niet om iedere hoek een hartje op je te wachten om je beter te maken. Je zult echt goed op je hoede moeten zijn anders verander je zelf ook in een legende. Door deze eigenschap loop je niet fluitend de game door en dat maakt het toch een stuk leuker.

Zes tempels
Eenmaal je zwaard bemachtigd, is het tijd om op zoek te gaan naar de six orbs of the six sages. Deze liggen verspreid in zes tempels en je zult iedere tempel door moeten kammen om bij de eindbaas te komen die de orb beschermt. Wanneer je een orb weet te bemachtigen krijg je een magische kracht. Sommige vijanden zijn alleen maar te verslaan met magische krachten. Hierdoor blijft de gameplay fris en zul je door alle zes de tempels steeds andere technieken moeten gebruiken om verder te komen.

3D Dot Game Heroes Screenshot 129216 3D Dot Game Heroes Screenshot 131639 3D Dot Game Heroes Screenshot 135703

In de tempels zul je naast je vechtkunsten ook moeten puzzelen. De tempels zijn heel slim opgebouwd en er is duidelijk goed over nagedacht. Zo kan een hele kleine tempel nog steeds een hele grote uitdaging zijn. Als je even stil blijft staan in een tempel kun je luisteren naar de mooie muziek waarmee je oren verwend worden. Zodra je een tempel binnenstapt, verandert de muziek ook. De muziek is lekker simpel gehouden, maar is echt muziek waar je bij weg kunt dromen.

Na de zes tempels en het onvermijdelijke verslaan van Fuelle ben je nog niet helemaal klaar met de game. Er zijn nog een aantal missies die je kunt doen door de inwoners van een dorpje aan te spreken. Ook ligt de wereld nog vol met geheime voorwerpen. Wil je alles uit de game halen, dan ben je met gemak dubbel zo lang bezig dan als je alleen het hoofdverhaal speelt.

Hommage
Deze recensie zou niet compleet zijn zonder het vermelden van de overduidelijke inspiratiebron van 3D Dot Game Heroes, The Legend of Zelda. Alles ruikt en voelt als Zelda, maar waar sommige games gewoon dit concept na-apen maakt 3D Dot Game Heroes een ode aan de vroegere Zelda games. Daarmee haalt 3D Dot Game Heroes de kwaliteit van vroeger weer naar boven en zorgt dat we ook in deze tijd nog kunnen genieten van het moois van vroeger.

Conclusie
De unieke vormgeving is een van de dingen die het meest in het oog springt. Je zult er totaal geen last van hebben, want het ziet er juist erg leuk uit. Ook het gebruik van het magische zwaard is een leuke twist in de gameplay en houdt de hele ervaring uitdagend. Verder is er meer dan genoeg te doen om je een hele tijd te vermaken. De makers van 3D Dot Game Heroes dragen de vroegere Zelda games ongetwijfeld een warm hart toe en voor iedere Zelda fan is dit dan ook zeker een game die gespeeld moet worden.