De jongen die bleef leven
Voor iedereen die de afgelopen jaren onder een steen heeft geleefd beginnen we kort met het verhaal van de zeer bekende film en boekenreeks. Harry Potter is een tovenaarszoon die zolang hij zich kan herinneren bij de familie Duffeling woont. Meneer en mevrouw Duffeling zijn zijn oom en tante, maar zij zijn absoluut niet blij met zijn komst. Op het moment dat Harry elf wordt, wordt hij uitgenodigd naar Zweinstein, de hogeschool voor hekserij en hocus-spocus, maar zijn familie laat hem niet gaan. Uiteindelijk komt een medewerker van de school hem ophalen en Harry begint aan het grootste avontuur in de tovenaars geschiedenis, maar dit weet hij nog niet.

Hagrid, die Harry kwam ophalen, vertelt hem dat hij bekend is als 'de jongen die bleef leven.' Toen Harry geboren werd heerste er een donkere tovenaar genaamd Voldermort die alles en iedereen die niet naar hem luisterde vermoorde. Harry's ouders waren lid van een groepering die in opstand was gekomen en toen Voldermort Harry en zijn moeder Lilly wilde vervloeken, weerkaatste de vloek en werd Voldermort verslagen. Helaas overleefden de ouders van Harry het niet. De groepering was er alleen niet van overtuigd dat Voldermort helemaal verslagen was en besloot Harry te verstoppen tot hij elf werd en naar Zweinstein toe mocht. Dit moment is dan ook niet alleen het begin van een groot avontuur, maar ook van het spel waarin Voldermort inderdaad terugkeert.

Het verhaal dat je zult volgen zal gebaseerd zijn op de eerste vier boeken, maar uiteraard is dit een LEGO game waardoor er een hoop extra kleine aanpassingen zijn gedaan. Vanaf de eerste seconden dat je het spel aanzet, zul je merken dat de bekende LEGO humor ook gewoon in dit deel aanwezig is en je keer op keer aan het lachen brengt.

LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 Screenshot 147569 LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 Screenshot 147566 LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 Screenshot 147567

Vier jaar in één spel
Uit het verleden weten we dat veel ontwikkelaars er moeite mee hebben om van een langer verhaal toch een lopend spel te maken. Vaak worden er helaas onderdelen uit het verhaal weggelaten om het spel niet te lang of te moeilijk te maken, maar eigenlijk nog nooit heeft dit zich succesvol bewezen. Gelukkig weet ontwikkelaar TT Games dit in LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 goed op te lossen door het verhaal weliswaar in te korten, maar de scènes die over zijn gebleven zo aan te passen dat ze op elkaar aansluiten zonder af te doen aan het verhaal.

Vooral een aantal zeer belangrijke scènes uit het verhaal, zoals het gevecht tegen professor Krinkel, maar ook Harry's eerste bezoek aan de bank Goudgrijp, zul je naspelen. Ook de scènes die niet speelbaar zijn omdat de gameplay hiervan te lastig zou zijn, zoals het moment dat Harry tijdens zwerkbal door een beuker achterna wordt gezeten, zijn aanwezig. Alleen dan als filmpje zodat je in ieder geval geen essentiële onderdelen mist. Andere bekende scènes willen we niet nu al verraden, maar zeker is dat dit spel voor iedere Harry Potter fan een toevoeging aan de collectie is. Daar komt bij dat dit spel een stuk leuker is dan de eerdere games die tegelijkertijd met de films verschenen.

Dat LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 leuker is heeft meerdere redenen. Doordat het spel namelijk op vier films is gebaseerd, is de keuze aan levels een stuk groter voor de ontwikkelaar. In filmgames worden vaak extra onderdelen toegevoegd en verzonnen terwijl dat in LEGO Harry Potter zo goed als niet nodig is. Hier heeft TT Games dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Een ander erg belangrijk aspect is de humor die de LEGO serie kent. Als je bijvoorbeeld een wezen moet verslaan zal hij uit elkaar vallen in LEGO blokjes, maar ook tijdens gevechten kunnen je tegenstanders soms weleens een arm verliezen. De echte verhalen daarentegen zijn redelijk serieus en kennen niet echt ruimte voor humor.

LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 Screenshot 147551 LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 Screenshot 147547 LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 Screenshot 147546

 

Wingardium Leviosa
Aangezien Harry Potter het verhaal van een tovenaar is, is het niet meer dan logisch dat toveren één van je grootste bezigheden in dit spel zal zijn. In totaal zijn er acht spreuken waarvan je er ieder (in-game) jaar twee leert. Toch zijn er bepaalde spreuken die je pas in bijvoorbeeld het tweede jaar leert, al in het eerste jaar nodig hebt om bepaalde objecten vrij te spelen. LEGO Harry Potter namelijk vol met objecten die je kunt verzamelen. Je hebt het spel dan ook pas echt uitgespeeld als je alleen schildjes, blokjes, muntjes en karakters hebt vrijgespeeld. En om alles te halen zul je gebieden dus meerdere keren moeten bezoeken.

De spreuken zijn uiteraard niet alleen maar belangrijk om wegen vrij te maken, want je gebruikt ze ook om je vijanden aan te vallen en om objecten kapot te maken. Zo heb je een standaard spreuk om jezelf mee te verdedigen en dus anderen aan te vallen maar je hebt ook nog een aantal speciale spreuken. Eén hiervan is Expelliarmus, de ontwapeningsspreuk. Dankzij deze spreuk zal je tegenstander zijn of haar toverstok verliezen.

LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 Screenshot 147507 LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 Screenshot 147509 LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 Screenshot 147508

Alleen, of met zijn tweeën
Om het spel nog een extra dimensie te geven kun je het ook met twee spelers spelen. Offline kun je met een vriend of vriendin lekker toveren in LEGO stijl. Het spel wordt er overigens wel een stuk chaotischer door, dus het is van belang van te voren goed af te spreken wie wat doet, maar een positieve toevoeging is het zeker. Samen weet je ook vaak meer dan één en zo vind je eerder de vele verborgen objecten. Je hoeft overigens het spel niet midden in een sessie te stoppen als iemand mee wilt doen, want hij of zij kan meedoen en stoppen wanneer je wilt.

Wat nieuw is in dit deel is dat je wat vrijer bent om te gaan en staan waar je wilt wanneer je met twee spelers speelt. Mocht je namelijk uit beeld lopen, dan zal het spel automatisch overschakelen naar split-screen. Zodra je weer dicht genoeg bij elkaar bent schakel je weer om naar één scherm. Zeker een goede verbetering, want je zit elkaar net iets minder in de weg op deze manier.

Ook nieuw is de mogelijkheid om je eigen bonuslevels te maken. Nadat je een tutorial van vier stappen hebt doorlopen kun je in Goudgrijp aan de slag. Je maakt dan een eigen leveltje die je vervolgens door iemand anders kunt laten spelen. Hij of zij moet dan alle aanwezige muntjes verzamelen. Dit is erg grappig om te doen, en omdat je genoeg vrijheid krijgt om eigen LEGO constructies te maken kun je hier wel even zoet mee zijn. Ook zijn er een hoop bonuslevels aanwezig in de game die je kunt vrijspelen door goudenblokken te verzamelen. Dit alles is een leuke extra toevoeging aan het geheel.

LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 Screenshot 147523 LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 Screenshot 147493 LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 Screenshot 147495

LEGO in combinatie met echt
Het spel speelt zich weliswaar af een wereld van LEGO, maar qua omgevingen zul je vaak genoeg terecht komen in echt lijkende werelden. Door voor deze combinatie te gaan heeft TT Games ervoor gezorgd dat het spel er grafisch zeker niet slecht uitziet. De LEGO games staan dan niet bekend om haar grafische pracht, maar ze doen zeker niet onder voor de meeste Xbox 360 of PlayStation 3 spellen. Ook de effecten van bijvoorbeeld spreuken zijn zeer mooi om te bekijken en zitten grafisch goed in elkaar. Een leuke bijkomstigheid is overigens dat bijna alle LEGO objecten kapot kunnen.

Een ander aspect dat in dit geval zeer goed in elkaar steekt is de audio. Het spel zit vol met de bekende geluiden uit de films. Aangezien de films voorzien zijn van orchestrale muziekstukken, kunnen deze natuurlijk niet ontbreken in de game. Ook de geluiden van acties en elementen in de omgeving zijn goed en passend bij het spel.

Qua besturing zit alles ook prima in elkaar. Je wilt nog weleens ergens afvallen maar dat is negen van de tien keer omdat je lomp en snel wilt zijn en niet omdat je nou echt moeite hebt met het besturen van het spel. Vaak geeft het spel ook aan welke knop je moet drukken en het richten gaat of automatisch of wanneer je echt ergens op mikt. Ze komen in ieder geval bijna altijd wel daar waar jij ze wilt hebben.

De blokjes passen goed op elkaar
Als we de gehele LEGO constructie van LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 doorgespeeld hebben en figuurlijk uit elkaar hebben gehaald, dan kunnen we zeker concluderen dat we heel tevreden zijn. Het spel biedt een goed lopend verhaal met mooie graphics, fijne besturing en goede audio. Er is ook meer dan genoeg te doen en de verzamelaars onder ons kunnen zich vele uren vermaken met het opzoeken van alle verborgen items in de game. Bij iedereen die ook maar een beetje van games met humor en een toffe co-op houdt, mag LEGO Harry Potter niet in de collectie ontbreken.