Je leven op het spel zetten voor geld en roem. Helaas zijn er nog genoeg mensen die het er voor over hebben, maar dat geeft ons wel een mooi concept voor een game. Het televisieprogramma Split/Second gooit in een twaalftal seizoenen het leven van een paar goede coureurs in de weegschaal, die tegen elkaar racen op de levensgevaarlijke banen van Split/Second: Velocity.

Vette power plays…
Dat het niet zo veilig is op de racebaan komt door de zogenaamde power plays. Door te driften, draften of sprongen te maken vul je een blauwe en een rode balk onder in beeld. Heb je een blauw balkje gevuld dan kun je al een power play gebruiken. Spaar je echter even door dan vult uiteindelijk ook de rode balk zich en kun je een erg spectaculaire power play gebruiken, dit alles met maar een druk op een knop.

Split/Second: Velocity Screenshot 139593 Split/Second: Velocity Screenshot 139575 Split/Second: Velocity Screenshot 137822

De power plays die je activeert met een blauw balkje variëren van het tot ontploffing brengen van een vrachtwagen en het opblazen van een tankstation tot het over de baan schuiven van zware objecten. Deze power plays zijn vooral erg effectief als je een bepaalde tegenstander op het oog hebt. Door een beetje goed te timen zie je die wagen dan recht voor je ogen in hoopje schroot veranderen.

Dat is allemaal wel goed en aardig, maar het echte spektakel komt pas als je het rode balkje vol hebt laten lopen. Deze power plays veranderen de hele baan. Zo is er bijvoorbeeld een baan in een haven met allerlei grote schepen. Normaal rijd je dan onder een goederenschip door en sla je rechtsaf. Gebruik je hier een power play dan blaas je de bodem uit het schip, race je door het schip heen en spring je er weer uit op een andere kade, links van de originele baan. Deze power plays zorgen voor ontzettend veel chaos en vernietiging en jij rijdt er recht op af.

Wanneer je op sensationele wijze iemand onderuit haalt, kun je dit meteen tijdens de race al terugkijken. Vanuit een betere hoek zie je dan wat jij veroorzaakt hebt. Dit is een leuke toevoeging, die het gevoel dat je in een tv-programma speelt nog echter maakt. Hierna rijd je gewoon verder om je volgende tegenstander neer te halen.

Split/Second: Velocity Screenshot 135231 Split/Second: Velocity Screenshot 138542 Split/Second: Velocity Screenshot 138526

…maar verre van perfect
Door de grote focus op de power plays is het in Split/Second geen pretje om eerste te staan. En dan niet omdat jij het ultieme doelwit wordt van je tegenstanders, maar omdat je zelf niets kunt doen. Je zult uiteraard de power plays van anderen moeten ontwijken, maar jij kunt niets meer doen om het de achterhoede moeilijk te maken. Je kunt power plays namelijk alleen maar gebruiken op tegenstanders die voor je rijden. Het is daarom misschien wel leuker om even in te houden zodat je weer je tegenstanders lastig kunt vallen en om dan net voor de finish alsnog naar die eerste plaats te racen.

De power plays zien er adembenemend uit. Een brandende auto die de weg over rolt en in zijn pad een tegenstander meeneemt, tovert iedere keer weer een glimlach op het gezicht. Het verrassingselement van de stunts is er na de eerste keer wel al volledig af. De eerste race op een baan houd je op het puntje van je stoel, maar als je een baan nog een keer speelt, dan weet je al waar power plays zitten en rijd je een baan heel anders. Het hele spelletje wordt een stuk meer tactisch. Je gaat echt kijken waarmee je het effectiefst de tegenstanders omver kan gooien. Heb je dat dan uiteindelijk ook uitgevogeld, dan vallen de banen net iets te snel in herhaling. Het wordt dan routine en jammer genoeg een stuk minder leuk.

Split/Second: Velocity Screenshot 138532 Split/Second: Velocity Screenshot 116226 Split/Second: Velocity Screenshot 139587

Genoeg variatie
Gelukkig blijft het in Split/Second niet alleen maar bij simpele races. Zo zijn er bijvoorbeeld Detonator races, hierbij race je als het ware tegen de klok terwijl voor je een aantal power plays ingeschakeld worden. Door slim te rijden en explosies te vermijden probeer je om binnen de tijd te blijven. Het is echter wel zo dat de power plays iedere poging op exact dezelfde plaatsten worden geactiveerd. Lukt het je niet om de beste tijd neer te zetten, dan onthoud je gewoon waar de power plays zitten en probeer je het nog een keer.

Een andere leuke afwisseling op het racen zijn de Survival races. Hierbij rijd je over een relatief korte baan in cirkeltjes. Op de baan rijden enkele gigantische vrachtwagens die hun vracht niet goed hebben vastgebonden. De vrachtwagens verliezen brandende olievaten en als je daar tegenaan rijdt, dan ontploft het vat. Het is de bedoeling om deze vrachtwagens in te halen, want dan krijg je extra tijd om punten binnen te halen. De uitdaging zit hem in het ontwijken van de olievaten.

Behalve vrachtwagens zul je het ook moeten opnemen tegen helikopters. In Air Strike moet je raketten ontwijken die afgevuurd worden door de helikopter. Door iedere raket te ontwijken verdien je punten, haal meer punten dan de vorige nummer één en jij wint deze race. In Air Revenge kun je ook iets terug doen tegen de helikopter. De helikopter vuurt nog steeds raketten op je af, maar nu kun je ze ook retour afzender laten gaan. Vernietig zo snel mogelijk de helikopter en jij wint.

Als laatste zijn er nog Elimination races, degene die laatste staat mag niet meer meedoen als de timer afloopt. Zorg dus dat je eerste bent en blijft. Deze en alle eerder genoemde races zijn een welkome afwisseling op de normale races. Ze houden de variatie er lekker in en daarmee weten ze langer je aandacht te trekken wat de replay waarde absoluut ten goede komt.

Split/Second: Velocity Screenshot 138566 Split/Second: Velocity Screenshot 138536 Split/Second: Velocity Screenshot 138578

Luciferdoosjes in de zon
Dit racen doe je vooral onder een heerlijk zonnetje waardoor de explosies en crashes nog beter tot hun recht komen. Voor de rest ziet Split/Second er grafisch ook prima uit. Wel jammer is dat de auto’s niet echt origineel zijn. Het zijn als het ware allemaal luciferdoosjes op wielen. Er is niet echt merkbaar verschil in hoe de auto’s rijden. De ene trekt wat sneller op en de ander is wat steviger, maar de manier van rijden is bij iedere auto praktisch hetzelfde.

Het neerstorten van een vliegtuig, het omkiepen van een verkeerstoren of het instorten van een brug zou niet zo spectaculair zijn zonder het juiste geluid. Gelukkig is hier wel goed op gelet, de special effects zijn dan ook geweldig. Maar ook het ronken van een bolide, het slippen door een bocht en chrashen van een auto klinken allemaal naar behoren. En net als iedere andere racegame zit ook Split/Second vol met muziek waarvan de adrenaline al begint te lopen.

Split/Second: Velocity Screenshot 138582 Split/Second: Velocity Screenshot 138558 Split/Second: Velocity Screenshot 138580

Multiplayer
Naast je carrière als tv-ster kun je ook je skills online bewijzen. Je begint online onderaan de ladder op plaats nummer 99. Stel je rijdt een race met zeven andere mensen en je wint. Je bent dan zeven mensen voorgebleven en je stijgt dan ook zeven plekken op de ranglijst, je staat dan op plaats 92. Eindig je de volgende race helemaal onderaan sta je weer terug op plaats 99. Op deze manier moet je je weg racen naar de nummer 1 positie. Jouw positie op de ranglijst is een sticker die op je auto zit. Je kunt dus steeds zien welk positie jij hebt, maar ook de positie van de tegenstander.

Voor je jezelf online begeeft, is het aan te raden om eerst de singleplayer uit te spelen. De auto’s waarmee je begint, zijn niet om over naar huis te schrijven terwijl de latere auto’s sneller dan de wind gaan. Rijd je online in een barrel dan maak je geen kans tegen iedereen die al een betere auto heeft. Dit had veel beter gebalanceerd moeten zijn. Als nieuwkomer geef je het online nu al snel op.

Conclusie
Voor een racegame is het toch best wel jammer dat het racen een beetje op de tweede plaats komt in Split/Second, het gaat echt puur om de power plays. Het is een leuke gimmick die zich een tijdje overeind weet te houden, maar waar uiteindelijk toch ook het doek voor valt. Split/Second: Velocity is de eerste keer dan ook zeker een toffe show, maar de herhalingen en spin-offs zijn het kijken niet waard.