Toen de game nog niet in de console zat, wist ik niet echt wat het spel te bieden zou hebben. Simpelweg omdat ik maar weinig echte fightings games hebt gespeeld, dus dit was een goede kans om eens kennis te maken. Om een eerste indruk te krijgen van UFC Undisputed 2010 ging ik aan de slag met een simpel potje vechten. Het was slimmer om eerst de tutorial te volgen, want door zomaar wat knoppen in te drukken waarvan je niet weet waar die voor bedoeld, zijn kom je niet echt ver. Desalniettemin werd het potje door mij gewonnen, maar dat zal dan wel liggen aan het niveau van de eerste tegenstander.

Veel combinaties
Het overzichtelijke menu wordt opgezocht, waarna we vervolgens de tutorial induiken. In tientallen stappen wordt er uitgelegd waar elke knop precies goed voor is en wat je er mee kunt aanrichten. Tussendoor krijg je zelf de kans om de getoonde acties uit te voeren zodat je er vanzelf bekend mee wordt. Na het volgen van de tutorial, die behoorlijk lang duurt, kom je tot de conclusie dat UFC Undisputed 2010 behoorlijk diep gaat, wat betreft het vechten. Er zijn ongelooflijk veel knopcombinaties mogelijk, waar je wel even mee bezig bent om ze allemaal onder de knie te krijgen.

Modi
Nu de basis functies duidelijk zijn kunnen we aan de slag met meerdere modi, onder andere een carrière en titel modus. Heb je genoeg vrije tijd, begin dan met de carrière modus waarin je een vechter kan maken met een uniek uiterlijk.

Dat maken van je eigen vechter is behoorlijk uitgebreid. Je kunt jezelf proberen na te maken in de game. Als je een beetje geduld hebt, zal dat nog goed lukken ook. Wanneer je tevreden bent over het uiterlijk, dan kun je je vechter nog wat tattoos meegeven. Ook hierbij zijn talloze mogelijkheden om je hele lijf vol te plakken. En naast je uiterlijk kun je ook nog wat andere dingen instellen. Zo is te bepalen hoe jouw vechter reageert op bepaalde situaties en welke vechttechnieken hij het best beheerst.

Zoals het in de meeste games eraan toe gaat in de carrière modus, zo gaat het ook bij UFC 2010 eraan toe. Je hebt een agenda waarop de wedstrijden bijgehouden worden. Hoef je niet te vechten, dan kun je jezelf trainen. De opzet van de carrière modus is behoorlijk groot en uitgebreid, dus je moet je hoofd er wel even bijhouden om het overzicht niet te verliezen.

Daarnaast is er dus ook de titel modus. Die bestaat uit acht gevechten. Als je deze allemaal wint, dan ben jij de nieuwe bezitter van de UFC-titel. Natuurlijk moet je die daarna blijven verdedigen tegen allemaal andere tegenstanders.

Wereldwijd knokken
Naast al deze offline modi, kun je ook online de kans grijpen om beste vechter van de wereld te worden. Voordat er online gegamed kan worden, moet je wel even de code invoeren die je in je hoesje vindt.

Eenmaal online, kun je voor zowel je plezier als voor punten vechten. Op een grote ranglijst wordt bijgehouden hoeveel gevechten iedereen gewonnen heeft en aan de hand van deze gegeven wordt jou een plaats toebedeeld. Mocht je geen zin hebben om tegen onbekenden te spelen, open dan een eigen competitie, waar je jouw hele vriendengroep in uit kan nodigen.

Uitgebreid vechten
Nu we een beetje besproken hebben wat je allemaal kunt doen in de 2010 versie van UFC Undisputed, is natuurlijk de vraag hoe het vechten in vredesnaam werkt. Zoals eerder gezegd zal je eerst moeten weten waar welke knoppen goed voor zijn. Voor het verdedigen zijn meerdere opties mogelijk, met de ene knop bescherm je de bovenkant van het lichaam en met de andere knop de onderkant. Gaat je tegenstander flink tekeer, probeer dan zijn vuisten te ontwijken door snel weg te duiken.

Aanvallend kan er op het hele lichaam van de tegenstander klappen worden uitgedeeld. Door een knoppencombinatie sla je met je vuisten in de buik en met andere knoppen leg je jouw been in de nek van je tegenstander. Wil je een einde maken aan het gevecht? Deel dan een extra harde stoot uit of vloer je tegenstander, waarna je probeert om een handgreep uit te oefenen. Het vechten gaat erg diep, al zal het voor de leken wel even wennen zijn. Je zult namelijk behoorlijk moeten oefenen als je alle moves wilt beheersen, maar dat is natuurlijk alleen maar positief.

Welke vechter kies jij?
Je kunt in de ring stappen met je eigen gemaakte vechter, maar er zijn ook genoeg UFC-vechters om uit te kiezen. De meer dan honderd bestaande vechters zijn onderverdeeld in verschillende klassen. Zo is er een klasse voor de lichtgewichten, maar ook voor de wat zwaardere vechters bestaan klassen. De vechters bestaan voornamelijk uit Amerikanen, maar er nemen ook twee Nederlanders deel aan deze game.

Zweet en bloed
Visueel ziet UFC Undisputed 2010 er behoorlijk goed uit. Vooral bij de close-upsz zijn de details goed te zien. Ook de stoten die worden uitgedeeld hebben zichtbaar effect op je tegenstanders. Naarmate de wedstrijd vordert zullen de vechters meer zweten en door de vele klappen vliegt er regelmatig wat bloed in het rond. Enkele bewegingen komen nog wat onrealistisch over, maar dat is nooit echt storend.

Wat wel wat storend is, zijn de verslaggevers. Deze vallen wat te vaak in herhaling. Dat is jammer, maar een probleem waar vrijwel alle sportgames mee te maken hebben. Wel mocht de muziek in de menu's wat meer afwisseling hebben.

Conclusie
THQ heeft weer een prima vechtgame op de markt gebracht waarin je een lekker potje kunt knokken. Met een grote carrière modus in de singleplayer ben je talloze uren zoet, en dan kun je nog aan de slag met de uitgebreide multiplayer. Kortom, genoeg mogelijkheden om je tegenstander eens lekker verrot te slaan.