Play, Create, Share
Met dit motto begonnen een hoop gamers eind 2008 aan het spel LittleBigPlanet. Hierin had je niet alleen de mogelijkheid het standaard verhaal te spelen, maar kon je ook je eigen levels creëren en delen. Het zogenaamde Play, Create, Share systeem. En na LittleBigPlanet smaakte dat naar meer. Als tweede game met dit motto is er nu ModNation Racers. Een spel dat naar eigen zeggen nog veel meer voldoet aan Play, Create, Share.

Het eerste wat dan ook opvalt als we ModNation Racers opstarten is dat het spel geen echte menselijke karakters bevat. Alle figuren zijn gebaseerd op de zogenoemde Urban Vinyl poppetjes. Deze poppetjes kun je helemaal aanpassen naar je eigen smaak en op deze manier is het eerste create aspect van de game al gelijk aanwezig. Overigens zul je in het begin veel minder mogelijkheden hebben om je poppetje aan te passen, maar wordt dat later uitgebreid.

Hierover later meer, want het motto begint natuurlijk met Play. En dat spelen blijft in elke game het belangrijkste aspect. Want hoe leuk het ook is om je eigen dingen te maken, je moet het natuurlijk wel kunnen gebruiken.

ModNation Racers Screenshot 140258 ModNation Racers Screenshot 140268 ModNation Racers Screenshot 142836

Een nieuwe racer in de MCR
Je begint je spel als een Mod, zo heten alle kleine figuurtjes in de game namelijk. Die van jou draagt de naam Tag en wil graag deelnemen aan het ModNation Racing Championship, beter bekend als het MRC. Omdat jouw Mod al een eigen racewagen in elkaar heeft geknutseld, kun je meteen meedoen aan de eerste race, sponsoren zoeken en eventueel geld en nieuwe onderdelen voor je auto winnen.

Je merkt hier dus al gelijk dat de vergelijking met Mario Kart niet helemaal terecht is, want ik kan me niet herinneren dat één van de Mario Kart games een verhaal bevatte. Overigens is het verhaal in ModNation Racers niet van hoogstand niveau en ben je vooral bezig om hogerop in de ranglijst te komen en zie je tussendoor wat grappige filmpjes. Echter maakt dit het spel wel meer een geheel, en is het zeker een welkome toevoeging.

Wanneer je de game voor het eerst speelt, zullen je gelijk wat overeenkomsten met andere arcade racers opvallen. Zo kent ModNation Racers de, soms vervelende en soms erg vermakelijke, eigenschap dat je zo van de eerste naar de laatste plaats kunt terugzakken. Dat heeft alles te maken met de wapens die het spel bevat. Zo zijn er nuttige en tactische wapens als turbo's, maar ook echte wapens waarmee je tegenstanders kunt uitschakelen. Denk hierbij aan raketten en bliksemschichten.

Je hebt de mogelijkheid om drie keer achter elkaar een wapen te pakken waardoor je wapen geüpgrade wordt. Wapens spelen, net als in andere arcade racers, ook in ModNation Racers een belangrijke rol en goed gebruik kan het verschil betekenen tussen een eerste en laatste plaats. Niet heel bijzonder dus, maar daarom niet minder leuk om vrienden mee te jennen.

ModNation Racers Screenshot 132538 ModNation Racers Screenshot 132539 ModNation Racers Screenshot 132540

KiKaDeWaDo (Kind kan de was doen)
Het spel bevat meer dan genoeg races om jezelf een aantal uur mee te vermaken. Maar de pret begint pas echt als je zelf aan de slag gaat met het creëren van je eigen content, het create gedeelte dus.

Dit begint met het maken van je eigen Mods, die bijna 100 procent naar eigen inzicht aangemaakt kunnen worden. Hoewel de vrolijke loodgieter Mario toch echt in Mario Kart thuishoort, kun je hem ook zelf in ModNation Racers namaken. Maar daar houdt het niet op. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het maken in de game. Wat dacht je van Ratchet, Spider-Man, Bassie of de Predator? Ze zijn allemaal na te maken.

Om een Mod te kunnen maken heb je alleen wel onderdelen nodig die je op je Mod kunt plakken of die hij kan aantrekken. Zodra je met ModNation Racers begint heb je al een enorme voorraad aan materialen, wat natuurlijk enorm handig is. Maar naarmate je verder speelt, speel je nog veel meer materialen vrij om je Mod mee aan te passen.

ModNation Racers Screenshot 132535 ModNation Racers Screenshot 133175

Van woestijnrat tot stedenridder
Als je alleen de mogelijkheid had om je eigen Mods te creëren, dan zou ModNation Racers je weliswaar iets langer kunnen vermaken dan een gewone arcaderacer, maar de mogelijkheden gaan verder dan dat. Er zijn namelijk nog twee onderdelen die je totaal zelf kunt maken en aanpassen. De eerste van de twee is het maken van je eigen voertuig, iets wat misschien qua gameplay niet echt heel veel toevoegt, maar qua aanzicht des te meer.

Net als bij het maken van je eigen Mod zijn ook hier de mogelijkheden bijna grenzeloos. Waar je in Mario Kart niet alleen karts tegenkomt, geldt hetzelfde voor ModNation Racers. Zo ben ik afgelopen week de Ferrari Formule 1 wagen tegengekomen en kwam het A-Team busje voorbij rijden. Net als bij de Mods, geldt ook hier: hoe meer je speelt, hoe meer nieuwe voorwerpen je vrijspeelt om je wagen mee aan te passen.

Vooraf was ik er wel van overtuigd dat het maken van Mods en wagens wel goed in elkaar zou zitten en dat dit voor iedereen benaderbaar zou zijn. Zeg nou zelf, dit is ook niet totaal nieuw in racegames. LEGO Racers bijvoorbeeld bood deze mogelijkheid vroeger ook al. Veel nieuwsgieriger was ik naar het ontwerpen van je eigen circuit. Dit zou volgens ontwikkelaar United Front Games heel makkelijk moeten zijn. Een simpele baan zou je in vijf minuten in elkaar zetten, maar dat moeten we natuurlijk eerst eens zelf zien, voordat we het geloven.

ModNation Racers Screenshot 132534 ModNation Racers Screenshot 132529 ModNation Racers Screenshot 132528

In vijf minuten een compleet circuit
Dat de waarheid werd gesproken, daar kwamen we al bijna meteen achter toen we aan ons eerste circuit begonnen. Om precies te zijn waren er vijf minuten nodig om een circuit in elkaar te sleutelen met obstakels, hoogteverschillen en leuke omgevingen. Dit komt doordat het spel heel erg gebruiksvriendelijk is op dat gebied. Zo kun je een baan maken terwijl je aan het racen bent en als je denkt dat het circuit lang genoeg is ben je met één druk op de knop bij het einde.

En er is één functie die alles heel erg makkelijk maakt. Je kunt natuurlijk alles stuk voor stuk plaatsen, je eigen boompjes planten en huisjes neerzetten waar je wilt, maar het kan ook sneller. Via de auto populate optie zal de baan onmiddellijk voorzien worden van leuke hindernissen en omgevingen. Daar komt bij dat dezelfde baan er iedere keer anders uit zal zien wanneer je voor auto populate kiest. Zo is het aanbod aan banen al bijna oneindig, omdat vooral de omgeving je het gevoel geeft dat je ineens heel ergens anders rijdt.

De onderdelen die je aan een circuit kunt toevoegen zullen tijdens het spel steeds verder aangevuld worden. Daar komt bij dat voor zowel de Mods, de karts als de circuits in de komende tijd een aantal keer DLC zal verschijnen waardoor je meer mogelijkheden krijgt. Zo is tijdens de launch al DLC beschikbaar die je een Spitfire vliegtuig laat namaken als kart.

ModNation Racers Screenshot 133176 ModNation Racers Screenshot 133177 ModNation Racers Screenshot 133175

Twee linker handen
Maarja, wat nou als je helemaal niet zit te wachten op al dit ontwerpen? Dan biedt het share gedeelte van de game je een enorme uitkomst. Create laten we dan mooi over aan de echt creatieve gamers onder ons, terwijl wij ons lekker kunnen focussen op dat waar we een game voor halen, namelijk gamen. Dankzij de mogelijkheid om alles wat je maakt te uploaden, kan iedereen met een internet verbinding deze content gelijk weer downloaden naar hun PlayStation 3.

In het begin zal het aanbod uiteraard nog wat klein zijn, maar verwacht wordt dat binnen de kortste keren een haast oneindig aanbod aan content zal ontstaan. Dat de content enorm snel uit kan breiden is mede te danken aan het gemak waarmee je een eigen circuit kunt maken. Hierdoor is volgens ons het create en dus ook het share gedeelte zoals we dat uit LittleBigPlanet kennen echt naar een hoger niveau getild.

Alle gedownloade banen, Mods en karts kun je uiteraard in alle spel modi gebruiken. Je kunt ermee online gaan om tegen mensen van over de hele wereld te racen, maar nog een stuk leuker is het spelen met wat vrienden op de bank. Steeds meer games kiezen ervoor alleen online multiplayer te bieden, en laten de splitscreen weg, maar niet ModNation Racers. Je kunt namelijk met vier spelers op hetzelfde scherm racen, en dat maakt de game ideaal om na tien bier met een paar vrienden te spelen. Plezier gegarandeerd!

ModNation Racers Screenshot 115426 ModNation Racers Screenshot 125017 ModNation Racers Screenshot 115425

Even een bakje koffie zetten
Zoals je in de recensie tot nu toe hebt kunnen lezen, zijn wij echt heel positief over de game. Maar de perfecte game bestaat niet en helaas is er ook een minpuntje te bekennen in ModNation Racers. De laadtijden zijn namelijk tergend lang. Elk laadscherm duurt zo'n 30 seconden, en dat zou niet zo moeten zijn. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de ontwikkelaar werkt aan een oplossing waardoor de laadtijden worden verkort. Maar dit had eigenlijk niet mogen voor komen.

Gelukkig zijn de laadtijden echt het enige waar we negatief over kunnen zijn, want zowel grafisch als audio technisch zit dit spel gewoon goed in elkaar. Nou zijn we natuurlijk niet anders gewend van Sony, maar het mag zeker wel benadrukt worden.

Mario Kart en LBP, de ideale combinatie
Ondanks dat iedere Mario Kart gamer altijd sceptisch is over een nieuwe kartgame, durven we met een gerust hart te zeggen dat dat dit keer echt niet nodig is. ModNation Racers brengt het plezier van Mario Kart en de creatie mogelijkheden van LittleBigPlanet in een fantastische combinatie naar de PlayStation 3. Dankzij het play, create, share systeem is dit een spel dat eigenlijk altijd vernieuwend zal blijven en als de laatste gamer stopt met ModNation, pas dan stopt de aanvoer van content voor dit zeer goed bedachte spel.