After Burner watte?
After Burner is een serie die vele jaren menig gamers wist te bekoren in de arcadehallen. In deze on-rails shooter neem je plaats in de cockpit van een straaljager in, waarna je met grote snelheid door de game racet, op weg naar een de climax.

Wanneer je de game opstart, heeft After Burner Climax je meteen in haar greep. Je beland in een vrolijk gekleurd hoofdmenu met een soundtrack die zo uit de arcadehal is gehaald, en voor je het weet ben je aan het spelen. In één van de drie straaljagers, waartussen eigenlijk geen ander verschil zit dan het uiterlijk, vlieg je razendsnel door de game. Bepakt met oneindig veel raketten en een machinegeweer dat nooit hoeft te herladen maak je het luchtruim onveilig. Of juist weer veilig, het is net hoe je het bekijkt.

Het verhaal van After Burner Climax is namelijk kort, maar krachtig: voorkom dat de vijand een nucleaire oorlog start. En dit doe je door zo snel mogelijk naar de vijandelijke basis te vliegen. Het gekke is dat je alleen maar de basis hoeft te bereiken, je kan de game dus uitspelen zonder een enkele vijand uit te lucht te schieten, maar dan blijft je score wel op nul steken. Dit hele gebeuren gaat echter wel zo snel, dat je al binnen een kwartier de game uit kunt spelen. Hierdoor kan het redelijk snel saai worden.

After Burner Climax Screenshot 141247 After Burner Climax Screenshot 141245 After Burner Climax Screenshot 141243

Opbouwen naar een climax
Terwijl je nog met die overweldigende snelheid door de game raast, bouw je constant op naar een 'climax'. Het woord climax is hier helemaal op zijn plaats, omdat je constant opbouwt naar een hoogtepunt, waarna je in slow motion alles om je heen aan flarden schiet binnen luttele seconden. Tijdens de slow motion wordt je vizier namelijk een stuk groter, en zo kan je veel vijanden tegelijk neerschieten.

Het enige wat er voor nodig is om je climax op te laden is snelheid. En in alle dertien stages of levels die allemaal ongeveer een minuut duren, waar er eventueel nog twee bij kunnen komen door het voltooien van alle extra opdrachten onderweg, zal de climax je goed van pas kunnen komen.

After Burner Climax Screenshot 141233 After Burner Climax Screenshot 141177 After Burner Climax Screenshot 141231

Klassieke arcadegevoel
Zoiets als een climax, oneindig veel wapens en die grote snelheid nemen natuurlijk elke vorm van realisme weg. Maar aan realisme heeft deze game geen behoefte. Compleet met een aftellende klok als je een keuze moet maken, credits, en een klassiek game over scherm als je credits op zijn, is dit een echte arcade ervaring. En laten we eerlijk zijn, als je niks hebt met arcade, heeft deze game ook niks aan jou te bieden.

Je moet dan ook een liefhebber van de franchise zijn om de, volgens ons, te hoge prijs te betalen voor deze game. In een arcadehal komt deze game namelijk veel beter tot zijn recht. Compleet met vibrerende stoel en hippe joystick zal je meer van deze game kunnen genieten. Overigens werkt de besturing met een controller prima, het vliegtuig reageert ook op kleine bewegingen van de analoge stick, en zo kan je veel controle over je gevleugelde gevaarte uitoefenen.

Ook zal je in een arcadehal geen probleem hebben met de korte speelduur. Om dit probleem in de huiskamer zo veel mogelijk te verhelpen heeft de ontwikkelaar EX options aan de game toegevoegd. Dit zijn cheats die je kunt vrijspelen en kunt gebruiken om de gameplay makkelijker of juist moelijker te maken. Dit is een leuke toevoeging, maar wat voor ons de voornaamste reden was om te spelen, is het feit dat je op de Xbox 360 versie van deze game awards kunt vrijspelen voor je avatar. En als je deze game speelt met een doel als avatar awards, zal de game ook langer van waarde blijven.

Deze game mag dan uit de arcadehallen zijn gerukt, het geheel ziet er heel aardig uit in de woonkamer. De ouderwetse lettertypes en fluoriserende kleuren doen ons denken aan goede oude tijden, terwijl de rest van de game er scherp en opgepoetst uitziet. Zelfs met hoge snelheden kun je nog een goed overzicht houden in deze game.

Als een achtbaan
Als je op zoek bent naar een thrillride is After Burner Climax eigenlijk net als een achtbaan. De eerste rit is leuk, en je wilt meteen een tweede en een derde rit maken. Maar daarna heb je het eigenlijk wel gezien, en wil je weer een andere attractie uitproberen. After Burner Climax is leuk, maar als deze game na enkele ritten voorbij de climax is, wil je toch wel weer wat anders proberen.