Wat is 2010 FIFA World Cup?
Natuurlijk allemaal leuk en aardig om met oranje vlaggen, petjes en schmink de straat op rennen omdat er een goal gescoord is tijdens het WK, maar wat houdt de game precies in? 2010 FIFA World Cup South Africa is alweer de vierde game binnen de FIFA World Cup franchise. In 2006 kwam er voor het laatst een game uit die de naam FIFA World Cup Germany droeg. Die viel toen een beetje tegen, omdat er wel erg weinig vernieuwd was ten opzichte van FIFA 06. Ook bij deze nieuwe World Cup game wordt de basis van de vorige FIFA, FIFA 10, gebruikt, maar dan met enkele updates.

De game gebruikt precies dezelfde engine, bevat ongeveer dezelfde modi en kent dezelfde mogelijkheden. Het grootste verschil zit hem uiteraard in het Wereldkampioenschap. Je kiest nu één van de 199 deelnemende landen en gaat daarmee de grootste uitdaging van een nationaal elftal aan; proberen wereldkampioen te worden.

Moet je vervolgens tijdens de eerste kwalificatie tegen Swaziland spelen, maar heb je eigenlijk geen idee waar dat ligt en of het een beetje een goed voetbal land is? Geen probleem. Je beschikt namelijk over een wereldkaart. Beweeg simpelweg je rechterpookje, terwijl je je in het hoofdmenu bevindt, en je kunt van alle landen over de hele wereld hun rating bekijken, ze selecteren om een potje tegen te voetballen, zelfs hun volkslied beluisteren en meer informatie over het land zelf verkrijgen. Wist je bijvoorbeeld dat Ethiopië maar liefst 85.237.000 inwoners heeft?

2010 FIFA World Cup South Africa Screenshot 142604 2010 FIFA World Cup South Africa Screenshot 140927 2010 FIFA World Cup South Africa Screenshot 140925

Updates en verbeteringen
Met deze nieuwe wereldkaart stoppen de updates en verbeteringen ten opzichte van FIFA 10 nog niet. EA beweert namelijk dat er meer dan 100 verbeteringen in de game zitten. Dit is natuurlijk niet na te tellen, maar wat wel erg opvalt als verbetering, is de sfeer. De Afrikaanse sfeer zie je meteen terug in het mooie menu. Dit komt door de vrolijke kleuren, getekende menuutjes en de geweldig vrolijke muziek. Daarnaast is deze sfeer ook heel erg goed in het stadion zelf. Er zal tijdens elke wedstrijd een gezellig, soort carnavalachtige, sfeer hangen. Dit komt vooral door de camerapunten vanuit het uitgedoste publiek, compleet met gekke pruiken en geschminkte gezichten, de confetti die over het veld vliegt en de close-up van managers die gefocust het team coacht.

FIFA 10 zag er voor een footie al goed uit, maar FIFA World Cup doet daar nog even een schepje bovenop. Door betere verlichting bij de spelers en de omgeving ziet alles er net wat mooier en realistischer uit. Het gevoel dat je naar een echte voetbalwedstrijd zit te kijken, is veel beter aanwezig. Ook zijn de saaie, inspiratieloze tussenfilmpjes van het stadion verdwenen. Je ziet nu bijvoorbeeld goed de reacties van je coach en publiek dat uit zijn dak gaat.

2010 FIFA World Cup South Africa Screenshot 140911 2010 FIFA World Cup South Africa Screenshot 140909 2010 FIFA World Cup South Africa Screenshot 140907

Het voetballen zelf
Er is natuurlijk niets op die opgepoetste graphics en verbeterde sfeer tegen, maar waar het nog steeds om draait is het voetballen zelf. De stadions waarin je de wedstrijden van het Wereldkampioenschap speelt, staan uiteraard in Zuid-Afrika. Maar er zijn ook enkele andere stadions, waaronder onze eigen Amsterdam ArenA.

Tijdens het spelen van de wedstrijden zul je weer beschikken over functies uit FIFA 10, waaronder het 360° dribbelsysteem. Maar nu zullen teams als ze spelen op op grote hoogte, waar minder zuurstof is, bijvoorbeeld ook eerder vermoeid zijn, dan teams die daar aangewend zijn. Dat soort kleine details, zijn meer aanwezig, en bieden net dat stukje extra realisme.

EA heeft ook goed gekeken naar de minpuntjes uit het vorige deel, en veel probleempjes die de FIFA-gameplay kende, zijn dan ook verbetert. Voorbeeld zijn de keepers die nu minder snel uit hun doel lopen. In de voorgaande FIFA-delen was het vrij makkelijk om met een lobje te scoren, aangezien de keeper toch wel uit het doel kwam rennen, maar dat is nu niet meer het geval. Ook de scheidsrechter houdt zich wat meer gedeisd en fluit minder snel om de kleinste overtredingen. Hierdoor blijft de vaart er in een wedstrijd lekker in. Ten slotte is het nemen van een strafschop ook wat uitgebreider.

2010 FIFA World Cup South Africa Screenshot 139157 2010 FIFA World Cup South Africa Screenshot 139155 2010 FIFA World Cup South Africa Screenshot 137425

Toegankelijker
2010 FIFA World Cup is toegankelijk voor iedereen, maar biedt ook genoeg voor de doorgewinterde gamer. De modi in de game zijn eigenlijk hetzelfde als in FIFA 10, maar heten dan anders en hebben te maken met het WK. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag om ‘Aanvoerder van je Land’ te worden. Dit is goed te vergelijken met de ‘Be a Pro’ modus uit FIFA 10. Het principe is precies hetzelfde, alleen speel je nu voor je eigen land en neem je deel aan het WK.

Om nog even terug te komen op de toegankelijkheid: 2010 FIFA World Cup bevat namelijk iets nieuws, wat het extra toegankelijk maakt voor voetballeken. Dit is de zogeheten ‘Besturing Met Twee Toetsen’ optie. Zoals de naam al zegt, heb je bij deze instelling alleen twee knoppen en de linkerjoystick nodig om een wedstrijd te spelen. Een voorbeeld: met de X-knop (PS3) of A-knop (360) pass je de bal en bepaald de AI zelf of dit een rechtstreekse pass wordt, een doorgestoken bal of lobpass. Voor beginners is dit erg handig, en het werkt dan ook prima.

2010 FIFA World Cup South Africa Screenshot 137277 2010 FIFA World Cup South Africa Screenshot 137224 2010 FIFA World Cup South Africa Screenshot 137222

Online potje voetballen
Uiteraard kun je ook online weer voetballen. De mogelijkheden zijn uitgebreider dit keer. Je kunt het hele WK online tegen anderen spelen. Je kiest een land, wacht af in welke groep je terecht komt en speelt wedstrijden tegen andere landen. Elk land verdiend een bepaald aantal punten bij het winnen van wedstrijden. Indien Nederland bijvoorbeeld over aardig wat goede FIFA-spelers beschikt, zal het land veel punten binnen halen en boven aan de lijst komen te staan.

Als een land dat een stuk minder punten heeft dan Nederland en de wedstrijd tegen Nederland wint, krijgt deze extra veel punten. Daarnaast kun je ook gewoon een één-tegen-één-wedstrijd spelen, de verschillende online-lobby’s bekijken en één uitkiezen en de klassementen bekijken. Hoewel er niet veel nieuws in zit in vergelijking met FIFA 10, is het een leuke en uitgebreide modi om te spelen.

Conclusie
2010 FIFA World Cup bevat een aantal nieuwe dingen en verbeteringen ten opzichte van FIFA 10. Echter ligt deze titel als volwaardige game in de winkel, wat het eigenlijk niet helemaal is. Maar de grote vraag blijft natuurlijk of 2010 FIFA World Cup het kopen waard is? Als je FIFA 10 hebt overgeslagen is dat het zeker. Als je die game al hebt, vraag jezelf dan even af of je een groot genoeg WK-fan bent, want anders kun je beter even wachten op het komende FIFA 11. Hoe dan ook, 2010 FIFA World Cup is een prima voetbalgame geworden.