Een ander soort racegame
Als je GTi Club: Supermini Festa in je Wii hebt gedaan en hem opstart, denk je een racegame te gaan spelen, maar alles is minder waar. Zodra je namelijk het spel begint, zie je dat deze bestaat uit minigames die verdeeld zijn over vijf verschillende landen. Dit is dus geen serieuze racegame, maar een spel dat mikt op snel vermaak.

Daarbij komt dat GTi Club: Supermini Festa niet erg lastig is gemaakt. In het begin zul je zelfs gedwongen zijn om het spel op de 'beginner' moeilijkheidsgraad te spelen, wat veel te makkelijk is. Het is haast onmogelijk om te verliezen op deze stand. Na een tijdje speel je dan eindelijk de tweede moeilijkheidsgraad vrij. Je verwacht hier dan natuurlijk vrij veel van na zo'n makkelijk begin, maar ook dit valt tegen. Deze moeilijkheidsgraad 'gemiddeld' is ook weer gemakkelijk te spelen en alleen het parcours wil nog wel eens veranderen midden in een minigame, maar voor de rest is het nog steeds makkelijk en blijf je je tegenstander ruimschoots voor. De uitdaging is hierdoor vrij ver te zoeken.

GTI Club: Supermini Festa Screenshot 140052 GTI Club: Supermini Festa Screenshot 140051 GTI Club: Supermini Festa Screenshot 140048

Tune My Ride
De moeilijkheidsgraden die hierboven beschreven zijn, zijn natuurlijk niet het enige wat vrij te spelen is. Je kunt namelijk ook verschillende circuits vrijspelen, zoals parcours in Italië en Engeland. Daarnaast kun je verschillende aanpassingen voor je auto unlocken. Na iedere race is er wel een aanpassing te krijgen en net als je denkt dat je alles gehad hebt, is er toch weer meer.

Maar voordat je je auto kunt upgraden, moet je er natuurlijk eerst eentje halen. Hiervoor heb je in het begin de keuze uit vier verschillende auto's, namelijk de Mini Cooper S, Peugot 207, GTi Volkswagen Polo en de GTi Abarth 500. Wat je op dat moment kiest maakt niet uit, want alle auto's kunnen dezelfde aanpassingen krijgen. Hoe meer minigames je speelt, hoe meer Miles je verzamelt, dus hoe meer aanpassingen je aan je auto kunt doen. Miles zijn gewoon punten die je verzameld door minigames te spelen door het spel heen. Hoe veel Miles je krijgt hangt er vanaf hoe goed je bent.

GTI Club: Supermini Festa Screenshot 138768 GTI Club: Supermini Festa Screenshot 138767 GTI Club: Supermini Festa Screenshot 138770

Een reis over de wereld
Om deze Miles te verzamelen moet je dus racen op verschillende circuits. De circuits in GTi Club: Supermini Festa hebben hun ligging over de hele wereld. Je moet deze circuits vrijspelen door in één land alle minigames met minimaal een bronzen medaille af te sluiten. Lukt dit niet? Dan zul je er toch echt voor moeten gaan zitten om de medaille toch te behalen, anders kun je niet verder in het spel. Landen die in dit spel meedoen zijn op volgorde van vrijspelen: Frankrijk, Engeland, Amerika, Italië en Japan. Qua circuits heeft Konami het leuk aangepakt; in elk circuit is wel iets van het land zelf terug te zien. Wat dan wel weer jammer is, is dat het allemaal grafisch niet top is. Alles ziet er wat hoekig uit en de auto's zijn weinig gedetailleerd.

In tegenstelling tot het grafische deel van de game, is het audiodeel van GTi Club: Supermini Festa wel goed te noemen. Het muziekje op de achtergrond klinkt lekker en de auto's maken een goed geluid. Wel klinken alle auto's precies hetzelfde, wat dan weer jammer is. Ondanks dat ze dus een mooi geluid produceren, wordt er geen onderscheid gemaakt tussen verschillende wagens.

GTI Club: Supermini Festa Screenshot 135713 GTI Club: Supermini Festa Screenshot 135709 GTI Club: Supermini Festa Screenshot 135715

Met 100 door de bocht
Tijdens het racen zul je al snel merken dat GTi Club bepaald geen realistische game is. Als je stuurt lijkt het wel alsof de camera beweegt in plaats van de auto. Door dit systeem kun je met je auto de scherpst bedachte bochten alsnog maken terwijl je 100 kilometer per uur rijdt. Deze besturing kun je op drie manieren uitvoeren namelijk met de Wiimote en Nunchuk, het Wii Wheel en met de Classic Controller. Veel verschil tussen de drie manieren is er niet, en het nemen van scherpe bochten wordt er niet moeilijker door. Dit alles draagt ook weer bij aan wat ik al eerder aanhaalde: Het spel is gewoon te makkelijk.

GTI Club: Supermini Festa Screenshot 135668 GTI Club: Supermini Festa Screenshot 135669 GTI Club: Supermini Festa Screenshot 135670

Bomtikkertje met een Polo
Ondanks dat je de minigames vrijwel altijd in één keer voltooit, haal je lang niet altijd de medaille die je wilt halen. Meestal word je namelijk verder gestuurd met 'maar' een bronzen medaille op zak. Dit is voor sommige mensen natuurlijk een stimulans de spellen een keer opnieuw te spelen, en draagt dus zeker bij aan de replay waarde van de game. De minigames waarin je deze medailles kunt halen zijn per land verschillend. Twee soorten komen echter altijd voor. Dat zijn de 'ontsnappingsrace', waarin je simpelweg eerder dan de tegenstander de finish moet bereiken, en de 'fileontsnapping' waarin je hetzelfde doet, maar dan met hinder van ander verkeer op de weg.

Naast deze twee minigames zijn er in ieder land nog één of twee extra minigames te spelen. Zo is er 'bomtikkertje', een spel waarin jij of je tegenstander in het begin de bom heeft en deze voor dat de tijd afloopt moet zien kwijt te raken. Als dit niet lukt, raakt je auto onder de smurrie en ben je dichter bij je verlies. Ook is er een spel waarin je tomaten op je tegenstander moet gooien om zo punten te verzamelen. Wie op het laatste moment meer punten heeft, heeft de minigame gewonnen en gaat naar huis met de medaille.

Conclusie
Ondanks dat GTi Club: Supermini Festa niet de beste graphics heeft, en het spel veel te makkelijk is, zorgen de verschillende minigames wel voor wat plezier. Door elk land haar eigen soorten minigames te geven, zul je meer proberen deze vrij te spelen en toch wat uurtjes in het spel stoppen. Helaas laat GTi Club: Supermini Festa wel wat steekjes vallen, en daardoor laat de game ook wat punten vallen.