Eind 2008 kwam Microsoft met Lips, een exclusieve Xbox 360 karaokegame welke de tegenhanger van SingStar moest worden. De game was redelijk succesvol en er kwam zelfs afgelopen oktober nog een nieuwe Lips game.

Hierop stonden 40 nieuwe nummers, waarop we weer heerlijk mee konden blèren, maar toch was het meer een toevoeging dan een nieuwe game. Nu, nog geen zes maanden later, komt Microsoft wederom met een nieuwe Lips game en wij vragen ons dan ook af of het trucje niet té herhalend wordt.

Lips: Party Classics Screenshot 137391 Lips: Party Classics Screenshot 137388 Lips: Party Classics Screenshot 137387

Waar is de vernieuwing?
Herhaling is namelijk funest voor een game en dan met name als er helemaal niets veranderd lijkt te zijn. Natuurlijk is het wat lastiger om bij een karaoketitel de speelstijl te veranderen, want zingen blijft uiteindelijk toch zingen. Toch biedt een karaokegame genoeg mogelijkheden, door er allerlei extra’s aan toe te voegen.

Zo heb je als Xbox 360 bezitter een avatar, welke mooi gebruikt kan worden in dit soort games. Dit heeft Microsoft dan ook al gedaan in de vorige Lips titel en dit zal je ook terugvinden in deze game. De bewegingsgevoelige microfoons van Microsoft worden ook al vanaf het eerste deel benut om bijvoorbeeld de sterrenstroom te activeren, waardoor je nog meer punten scoort. Wat zou Microsoft dan in deze nieuwe game toegevoegd hebben vraag je je af. Nou, bijna niets.

De game bevat exact dezelfde interactieve delen tijdens de songs als Lips: Party Classics, met als enige nieuwe punt dat je nu ook USB-microfoons zou kunnen gebruiken. Deze microfoons kunnen echter niet gebruikt worden om de sterrenstroom te activeren of je avatar na te bootsen.

Lips: Party Classics Screenshot 137393 Lips: Party Classics Screenshot 137398 Lips: Party Classics Screenshot 137401

Goede playlist
Hierdoor zul je dus punten missen als je een USB-microfoon gebruikt en niet het onderste uit de kan kunnen halen. Aan de menu's van de game is verder niet veel veranderd en dan blijft er eigenlijk niet veel meer dan de collectie van 40 nummers in de game over. Het is dus wederom een soort uitbreiding op een schijfje en gelukkig kost het dan ook slechts €39,99 om de veertig nieuwe nummers in deze te bemachtigen.

Dit keer heeft Microsoft ervoor gekozen om nummers uit de jaren ’70, ’80 en ’90 te nemen. We mogen onder andere meezingen op "Sweet Home Alabama"van Lynyrd Skynyrd, "You’re Beautiful"van James Blunt , "It’s Not Unusual" van Tom Jones en "Y.M.C.A." van The Village People. De tracklist van deze game is dan ook allerminst slecht te noemen en kan een feestje absoluut tot een succes maken.

Naast de songs op het schijfje kun je ook weer de songs van je iPod, MP3-speler of je PC streamen, met als enige nadeel dat de tekst niet op je scherm verschijnt.

Lips: Party Classics Screenshot 137400 Lips: Party Classics Screenshot 137399 Lips: Party Classics Screenshot 137402

What’s Live got to do with it?
Als je dan uitgefeest bent in je woonkamer, is het altijd nog mogelijk om een vriend of vriendin uit te dagen. Helaas gaat dit nog steeds op de oude manier en is het dus nog niet mogelijk om live tegen iemand te zingen. Je zult het dus nog even moeten doen met de uitdagingen en de duetten thuis op de bank.

Het is ook een keer leuk om de andere modi van de game te proberen, zoals Stemgevecht of Tijdbom. Deze modi bieden echter niet heel veel extra gameplay en je zult al snel weer terugkeren naar de standaard karaokemodus.

Deze game is dan ook, net als haar voorgangers, weer vooral bedoeld voor de mensen die van karaoke houden en regelmatig mensen over de vloer hebben.

Same old, same old
Microsoft heeft het zich met deze versie van Lips een beetje te makkelijk gemaakt. De menu’s zijn vrijwel hetzelfde gebleven en er is eigenlijk niets aan de game vernieuwd, behalve de ondersteuning voor USB-microfoons. Ook de online mogelijkheden van de game zijn niet aangepast en dit had toch wel even mogen gebeuren. Toch is het door de geweldige collectie nummers een leuke game geworden, welke wel wat wat meer als een toevoeging op een schijfje aandoet. Uiteindelijk is Lips: Party Classics de 40 euro wel waard, maar je zult deze game vooral tijdens een feestje uit de kast halen en wellicht zo nu en dan een spelen als je van karaoke houdt.