Spannend verhaal
Harry Mason, het speelbare karakter en hoofdpersoon in Silent Hill: Shattered Memories, vertelt zijn verhaal zelf. Dit doet hij tijdens een gesprek met een psychiater, waar hij zit omdat hij gekke dingen ziet. Doordat jij bij deze psychiater vragen moet beantwoorden of tekeningen moet inkleuren zal het verhaal zich volledig aanpassen. Wanneer jij de game voor de tweede keer speelt, en andere keuzes maakt, zul je dan ook op heel andere plekken komen. De situaties waarin je dan beland en de puzzels die je moet oplossen, verschillen zo per speelsessie. Hierdoor krijgt elke speler van Silent Hill: Shattered Memories een ander verhaal voorgeschoteld.

Aangezien het een Silent Hill game is en elk deel uit deze serie zich afspeelt in het plaatsje Silent Hill, zul je ook nu weer daar belanden. Harry Mason komt in dit dorpje terecht nadat hij van het gladde wegdek is afgeraakt met z’n auto en zijn dochtertje kwijtraakt. Hij gaat in het plaatsje op zoek naar z’n dochtertje en komt daar allerlei vreemde schepsels tegen, die zich in het ondergesneeuwde, maar vooral ijskoude plaatsje bevinden.

De sfeer in de game, als de ijskou en bewolking, is heel goed voor het verhaal, waardoor het verhaal goed tot uiting komt. Het was wellicht wat beter geweest als het verhaal iets langer was geweest, maar dat wil niet zeggen dat dit verhaal geen goed verhaal is in de Silent Hill serie.

Silent Hill: Shattered Memories Screenshot 104608 Silent Hill: Shattered Memories Screenshot 128796 Silent Hill: Shattered Memories Screenshot 124172

Makkelijke besturing
Door de ijskou en bewolking is het vooral erg donker en verlaten in het plaatsje. Je zult dus veel gebruik moeten maken van de zaklamp die Harry met zich meedraagt en die je simpel kunt gebruiken door je Wiimote te bewegen. Daarbij heb je een mobieltje, die je kan gebruiken bij het navigeren door Silent Hill. Met dit mobieltje kun je echter meer, zoals het bellen van gevonden telefoonnummers. Door dat te doen kom je meer te weten over de plaats waar Harry's dochter zich bevindt.

Mooie afwisseling door middel van puzzels
Silent Hill: Shattered Memories is niet alleen ronddwalen door het donker, de vreemde schepsels ontwijken en vooral veel schrikken, je zult er echt wat voor moeten doen om het dochtertje van Harry terug te vinden. Zo kom je de nodige puzzels tegen die je dient op te lossen. Deze puzzels zijn over het algemeen wel vrij gelijk aan elkaar, maar houden ondanks dat de afwisseling een beetje in de game. Zo zul je vaak een sleutel moeten zoeken, die op de meest uiteenlopende plekken verstopt kan liggen. Denk hierbij aan de keuze uit drie blikjes, waarvan er één dus niet gevuld is met een drankje, maar met een sleutel.

Eerder in deze recensie werd al gemeld dat je veel gebruik zult moeten maken van je Wiimote. Dit moet bij dit soort puzzels ook. In het geval van de blikjes zul je met de B-knop moeten inzoomen om zo met de A-knop één van de blikjes te kunnen oppakken om vervolgens het blikje met je Wiimote om te draaien. Er is duidelijk gekozen voor veel van dat soort situaties, waarbij het gebruiken van de bewegingssensor van de Wiimote centraal staat. Een ander voorbeeld is wanneer je in een politieauto alleen gelaten wordt. Door bepaalde bewegingen te maken met de Wiimote kun je de deur ontgrendelen en open maken.

Soms wil het grijpen niet helemaal correct en direct werken, dit komt echter zo weinig voor dat het niet hinderlijk is voor de game. Daarbij komt ook nog dat het zo enorm simpel is - als het correct en direct werkt - dat dat het een leuke, maar snelle, afwisseling van de rest van de game biedt.

Silent Hill: Shattered Memories Screenshot 114336 Silent Hill: Shattered Memories Screenshot 115661 Silent Hill: Shattered Memories Screenshot 124173

Nachtmerries
Een belangrijk punt in de game, die we dus zeker niet mogen vergeten, zijn de nachtmerrie stukjes. In die levels wordt het zo koud in een deel van Silent Hill dat daadwerkelijk alles bevriest. Daardoor krijgen de hordes vreemde wezens de vrijheid om zich op jou te storten. Alles draait hierin om pure actie, en jij moet zo snel mogelijk uit dit bevroren gedeelte ontsnappen. Om je hierbij te helpen, heeft de ontwikkelaar een soort pad met blauwe randen te maken die je kunt volgen.

Je wordt echter erg tegengewerkt door de monsters die aan je gaan hangen, om je daarna te vermoorden. Het moeilijke hieraan is dat je deze wezens niet kunt vermoorden, het enige wat je kunt doen om aan ze te ontsnappen is heel hard rennen. Mocht je gegrepen worden door zo'n engerd, dan moet je snel met de Wiimote en Nunchuck zwiepen om weer vrij te komen.

Het zwiepen is nog simpeler als de puzzels, hierbij is het vooral belangrijk dat je dit snel doet en ook blijft opletten, dat je de monsters tijdig van je af weet te schudden, wat een mooi stukje actie oplevert.

Silent Hill: Shattered Memories Screenshot 104611 Silent Hill: Shattered Memories Screenshot 114330 Silent Hill: Shattered Memories Screenshot 117963

Angstaanjagend goed geluid
Nog belangrijker bij een horror game is misschien wel het geluid. Dit is in de game heel netjes verwerkt. Je gaat precies horen wanneer er iets gaat komen en zult de nodige keren gaan schrikken van de gekke geluiden die plots uit de boxen van je TV zullen komen.

Natuurlijk zijn de graphics ook belangrijk bij een horror game. Als je de plaatjes ziet, zul je er waarschijnlijk niet al te erg van onder de indruk zijn, maar dat is heel anders wanneer je de game speelt. Silent Hill ziet er namelijk verrassend goed uit, wat de game alleen maar ten goede komt. Daarbij wordt de sfeer goed neergezet door de meest vreemd uitziende monsters en donkere situaties waar je je uit moet redden.

Conclusie
Met Silent Hill: Shattered Memories kun je de nodige uren doorbrengen. Dit speelplezier wordt nog verlengd doordat je zelf het verhaal en de volgorde daarvan bepaald. Daardoor is de game voor iedereen net iets anders. Het spel speelt als een echte Silent Hill game, met donkere levels en angstaanjagende situaties. De afwisseling daarvan met de Nightmare Sequences en puzzels zijn erg welkom, en maken de game af. We raden de horror liefhebbers dan ook aan om Harry een handje te helpen in zijn avontuur.