Advocaat leren zijn
Het spel draait, zoals de naam van het spel het al zegt, om Phoenix Wright, een 24-jarige advocaat. Phoenix is een advocaat die probeert om zowel schuldigen als onschuldigen uit de bak te houden. In het begin van het spel helpt Mia Fey je met de waarheid te achterhalen, maar helaas. Phoenix Wright is een 24-man die in het begin van het spel pas net begonnen is als advocaat.

In zijn eerste zaak verdedigt hij zijn beste vriend Larry Butz, die terecht staat voor moord op zijn vriendin. Maar om hem onschuldig te laten bevinden moet je hem verdedigen in een rechtzaak en strijden tegen de meest beruchte aanklagers van het land. De eerste zaak word je nog bijgestaan door Mia waardoor je alle kneepjes van het advocaat zijn krijgt bijgebracht.

Phoenix Wright: Ace Attorney Screenshot 131709 Phoenix Wright: Ace Attorney Screenshot 131712 Phoenix Wright: Ace Attorney Screenshot 131710

Het helpen van onschuldigen en schuldigen
Om het spel echt te spel zul je dus mensen moeten verdedigen zoals je vanaf het begin al doet. Ook Larry heeft hulp nodig en aangezien je niet altijd van de politie op aankunt ga je zelf op onderzoek uit. Deze onderzoeken maken een groot deel uit van je gameplay omdat het zoeken van bewijs essentieel is om een zaak te winnen.

Spelers die C.S.I. hebben gespeeld zullen het onderzoeken van een crime scene wel herkennen want zowel het idee als de besturing komt grotendeels overeen. Het grootste gedeelte van de tijd wijs je namelijk naar het scherm en je zult een icoontje zien als er iets ligt op de plek waar jij naartoe wijst. Je doet dit totdat je genoeg bewijs verzameld hebt. Het spel zal dit zelf aangegeven dus echt veel uitdaging is hier niet te vinden.

Ook moet je mensen ondervragen om getuigen te vinden en om meer informatie te krijgen. Als je dit doet op de crime scene dan moet je ze aanwijzen, je kunt echter ook mensen ondervragen op het politiebureau. De bedoeling is dat je een aantal vragen stelt, maar in welke volgorde maakt niet uit want je zult toch alle vragen moeten stellen. Ook hier is de uitdaging dus niet echt groot.

Als laatste heb je de rechtzaken waar je aan deel moet nemen om te zorgen dat je cliënt onschuldig wordt bevonden. Naast het doorklikken van de tekst, moet je bewijs presenteren aan de rechter. Door met je Wiimote te zwaaien presenteer je de gevonden bewijzen aan de rechter. Helaas is dit deel niet goed uitgewerkt, want meestal als je zwaait, gebeurt er niets en zo zul je dus eerst een aantal keren moeten zwaaien totdat het spel eindelijk reageert. Bijvoorbeeld Wii Motionplus! was hier handig geweest omdat deze de besturing veel nauwkeuriger waarneemt. De uitdaging ontbreekt dus ook hier.

Phoenix Wright: Ace Attorney Screenshot 131698 Phoenix Wright: Ace Attorney Screenshot 131697 Phoenix Wright: Ace Attorney Screenshot 131708

Een Nintendo DS kopie zonder verbetering?
Je zult dus constant wisselen van verschillende schermen en lopen is er dan ook helemaal niet bij. Al snel krijg je dan ook het vermoeden dat je te maken hebt met een Nintendo DS kopie en vooral de graphics en het geluid bewijzen dit. De graphics van Phoenix Wright: Ace Attorney zijn namelijk in één woord samen te vatten: slecht. Het bovenste beeld van de Nintendo DS is één op één overgezet naar je TV en zal niet eens het gehele scherm vullen. In plaats daarvan zit er nog een rand om het speelscherm zelf heen waarin de hele tijd het logo van het spel in tienvoud op en neer beweegt, wat zeer irritant is.

Ook heeft de ontwikkelaar ervoor gekozen het geluid direct over te nemen. Algemeen bekend is dat de Nintendo DS geen goed geluid produceert en dat gesprekken als piepjes worden weergegeven. Jammerl genoeg heeft de ontwikkelaar niet de moeite genomen deze piepjes te vervangen voor echte stemmen. Die Wii kan die namelijk natuurlijk wel afspelen.

Doordat de uitdaging in het spel grotendeels ontbreekt zul je al niet snel de neiging hebben het spel verder of opnieuw te spelen. Alleen de echte C.S.I. fans zullen dit spel waarderen, maar die hadden het dan waarschijnlijk al op de Nintendo DS. Ook zit er geen mogelijkheid in Phoenix Wright: Ace Attorney voor een multiplayer. De replay is dus zeker niet hoog.

Objection!
Phoenix Wright: Ace Attorney is jammer genoeg het zoveelste spel dat op de Wii is uitgebracht dat niet goed uitgewerkt is. Grafisch laat het spel zeker te weinig zien en over het geluid valt weinig anders te zeggen dan dat het echt slecht is. Phoenix Wright: Ace Attorney is je geld zeker niet waard en je kunt het spel dus beter links laten liggen, ondanks dat het op de Nintendo DS wel goed werkt. Om al deze redenen schreeuwen wij dus objection naar deze game en bevinden het spel schuldig!