Het begin van het verhaal
Kratos is intussen een heus icoon geworden op de PlayStation. Deze doorgewinterde en zeer gevreesde Spartaan heeft dan ook een indrukwekkend verhaal te vertellen. Aan het begin hiervan heeft hij zijn ziel aan Ares, de god van de oorlog, gegeven in ruil voor roem en macht, en moet hij alle bevelen van deze god opvolgen.

In opdracht van deze god, trok Kratos met zijn mannen Griekenland door om alles kort en klein te slaan. Hierbij vermoordde Kratos, onder invloed van Ares, zelfs zijn vrouw en dochter en daarvoor wil hij natuurlijk wraak. Hij begint een oorlog tegen Ares, waarbij hij alles op alles zet om zich te wreken. Dit, en het vervolg op dit verhaal, mag jij natuurlijk aan den lijve meemaken in de God of War Collection.

In deze gamescollectie volg je enerzijds het verhaal van Kratos, die uit is op wraak en van zijn nachtmerries over de dood van zijn gezin af wil. Anderzijds volg je in het tweede deel Kratos die zich tegen de goden keert, omdat ze hem verraden hebben.

Om het eerste deel 'rustig' te beginnen mag je een boot beschermen tegen de mythologische Hydra, een gigantische meerkoppige zeeslang. Deze is erop uit om boten te verwoesten en de bemanning hiervan op te eten.

God of War Collection Screenshot 129921 God of War Collection Screenshot 129922 God of War Collection Screenshot 129926

Lekker mythische wezens in de pan hakken
De God of War Collection bevat naast de Hydra nog een heleboel andere mythische wezens. Kratos mag het gevecht aangaan met onder andere de Gorgonen, een kruising tussen slang en mens. Al je slachtoffers laten zielen achter, welke jij vervolgens weer kunt absorberen. Hierdoor blijf je wat langer op één plek hangen, want deze zielen zorgen voor diverse handige voordelen. Zo vullen ze je leven of je magie bij, maar zorgen er ook voor dat jij sterker wordt.

Naast de mythische wezens in de God of War games, kom je ook de goden tegen. Ares is de god waar jij dus achteraan zit in het eerste deel en dus vijand nummer één, maar Athene, de godin van wijsheid, klopt ook aan. Zij zal je gedurende het verhaal helpen.

De hulp van Athene alleen is natuurlijk niet genoeg om het hele avontuur te overleven en daarom heb je ook een tweetal zwaarden bij je, genaamd de Blades of Chaos. Hiermee kun je flinke bloederige en erg indrukwekkende combo's uitvoeren. Naarmate het spel vordert, zul je andere wapens tot je beschikking krijgen die jouw oorlog tegen de goden een stuk aangenamer maakt.

Deze wapens gebruik je door simpelweg afwisselend op het driehoekje en het vierkantje te drukken. Met het rondje is het mogelijk om een vijand vast te grijpen om hem vervolgens lekker te martelen. Ook heb je de beschikking over magie in het spel, welke je met de linkerbumper gebruikt.

God of War Collection Screenshot 129924 God of War Collection Screenshot 129925 God of War Collection Screenshot 129923

Overal verbeterd
Rondlopen doe je natuurlijk door middel van de linker analoog en met de rechteranaloog kun je aanvallen ontwijken. Alleen al als je met Kratos rondloopt merk je dat ieder punt in de game verbetering kent.

De besturing is als vanouds, maar Sony heeft de puntjes op de i gezet. Voor degenen die de franchise nog niet kenden, wordt ook alles goed uitgelegd, terwijl de bekenden van God of War de combo's uit hun mouw kunnen schudden.

Ook grafisch is alles er flink op vooruit gegaan, maar je kunt het natuurlijk nog steeds niet vergelijken met die van de huidige PlayStation 3 games. Dit is ook onmogelijk, want dan had het hele spel opnieuw ontwikkeld moeten worden. Ook het geluid is een stuk beter te noemen, want dit is nu volledig in 5.1 te horen.

Voor wie is het spel nou echt?
De beste verbetering merk je alleen pas als je de filmpjes aan het bekijken bent, want deze lijken allemaal opnieuw ingevoegd. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de borsten van de vrouwen in één van de eerste filmpjes. Deze lijken namelijk bijna echt. Ze kunnen zelfs vergeleken worden met de borsten in de filmpjes van de Dante's Inferno demo.

Je kan je dus afvragen voor wie deze game nou echt is. De game was van oorsprong natuurlijk al uitermate geschikt voor de gamers die een echte hack and slash game kunnen waarderen. Daarnaast is de game ook weggelegd voor de mensen met affiniteit voor de Griekse mythologie. Toch zijn er meer voordelen aan deze bundel dan dat.

God of War Collection Screenshot 129920 God of War Collection Screenshot 129919 God of War Collection Screenshot 129917

Neem bijvoorbeeld de mensen die de originele uitgaves van de game nooit aangeschaft hebben, of de mensen die simpelweg niet meer goed weten waar het verhaal precies om draait en alles dus nog eens willen beleven. Uiteraard kun je de bundel ook gebruiken als een goede voorbereiding op deel drie, door alle controls nog eens even goed onder handen te nemen.

Voor de God of War fans is het in ieder geval bijna verplicht de twee oude games te spelen, voordat je in maart aan de slag gaat met het derde deel. De vraag is alleen of je dan voldoet als je de eerste twee spellen ooit op de PlayStation 2 hebt gespeeld, of dat je deze versies nog even moet spelen.

Hoe dan ook is het dus geen slecht idee om de God of War Collection te spelen, zeker ook als je je realiseert dat de God of War Collection straks rond de 40 euro gaat kosten. Je hebt dus eigenlijk twee spellen voor de prijs van niet eens één game.

De beste keus!
De voorlopig beste keus van Sony als het gaat om God of War I & II is het uitbrengen van de God of War Collection. Een spel dat dankzij de verbeterde graphics en audio nog eens leuker is geworden dan het origineel, verdient een goede waardering. De replaywaarde is net als eerder nog steeds zeer hoog doordat er genoeg te verzamelen is, zoals de verschillende zielen om je wapens te versterken. Mocht je nog twijfelen: Wij raden je aan dit spel zeker te halen in maart en hierbij maakt niet uit of je al de games al eens gespeeld hebt of niet.