Trials HD & Big Pack DLC Review

Wat krijg ik voor m’n geld?
Deze zomer werd de wereld verrast met Trials HD. Een game met misschien wel de simpelste bedoeling ooit; bereik de finish. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want met origineel meer dan vijftig tracks in vijf verschillende moeilijkheden variërend van erg simpel tot zeer lastig ben je wel even zoet. In de downloadbare content Big Pack zitten nog eens vijftig tracks met de moeilijkheden middel, moeilijk en extreem.

Toch niet zo makkelijk
De tracks van Trials HD zitten volgepakt met schansen, gaten, tonnen en vaten. En het is aan jou om met slechts drie knoppen de finish te bereiken. Gas geven, remmen en je gewicht verplaatsen boven je motor. Geef je alleen vol gas, dan vlieg je binnen no time achterover omdat je gewicht te ver naar achter zit. Hang je te ver naar voren, dan kun je niet genoeg snelheid maken voor grote sprongen. En als je besluit vol op je rem te gaan staan vlieg je gegarandeerd met je hoofd richting een muur. Het onder controle krijgen van de motor kan 5 à 10 minuutjes in beslag nemen, maar als je de lastigste tracks wilt voltooien heb je toch echt wel wat meer geduld nodig. Dit zal voor velen tot frustraties lijden, maar het geeft dan ook wel erg veel voldoening als je na 200 pogingen eindelijk over de finishlijn komt stuiteren.

Je kan altijd nog wel een tikkeltje sneller
Als je eenmaal het juiste gevoel te pakken hebt is Trials HD een erg verslavend spelletje. Voor elke track kun je vier medailles halen. Voor brons hoef je enkel de finish te bereiken. Voor zilver mag je slechts een paar keer vallen en moet je aardig doorrijden. En voor goud mag je meestal niet meer dan één of twee fouten maken en moet je behoorlijk snel zijn. Heb je eenmaal de gouden medaille, dan kan je proberen om de platina plak te halen. Wees echter gewaarschuwd, hiervoor moet je namelijk perfect rijden, en dan nog is de kans aanwezig dat je een paar honderdste te langzaam bent. Mocht je toch vallen, geen paniek. In Trials HD vind je achter vrijwel elk obstakel een checkpoint.

Trials HD Screenshot 126598 Trials HD Screenshot 126563 Trials HD Screenshot 126610

Hoger, sneller, beter & harder
Het is dus mogelijk om altijd nieuwe doelen voor jezelf te zetten. Het is makkelijk te zien of je sneller bent dan je persoonlijk record door een metertje bovenin het scherm waarin een pijltje van je huidige en snelste tijden in één oogopslag te zien zijn. Ook zijn in dit balkje de tijden van je vrienden te zien, en natuurlijk wil je zelf het snelst zijn. Zo kun je ook heel simpel de herhaling van de snelste speler ter wereld op de leaderboards vinden, om vervolgens te ontdekken dat je zelf toch niet zo snel bent. Maar je kunt dan wel gelijk afkijken hoe het wel moet!

Ski’s? Check! Helm? Check! Motor? Hè.. wat?
Naast de tracks zijn er ook skillgames. Hierin worden je vaardigheden op vaak hilarische manieren getest. Neem bijvoorbeeld een skischans waarbij je jezelf van je motor moet lanceren inclusief ski’s aan je voeten, om vervolgens zo ver mogelijk te landen. Of wat dacht je van zoveel mogelijk botten breken door jezelf van een grote trap af te gooien. Daarnaast zijn ook de achievements vaak erg grappig. Zo kun je bijvoorbeeld gamerscore verdienen door jezelf tegen kegels te lanceren en zo een strike te gooien.

Maak je eigen tracks, helaas geen optimaal gebruik van Xbox Live
Als je eens iets anders wilt proberen dan de tracks en skillgames kun je ook je eigen track maken. Zo kun je de gekste schansen en obstakels maken om overheen te scheuren. Eenmaal klaar kun je je track delen met je vrienden. Hier is dan ook het eerste echte minpunt aan Trials HD te vinden. Je kunt alleen tracks van je vrienden downloaden, en als je de enige in je vriendenlijst bent met Trials HD ben je dus op je eigen creativiteit aangewezen. Terwijl je de tracks van de echte grootmeesters in het bedenken van dit soort dingen niet kunt downloaden, tenzij je ze als vriend toe gaat voegen. Daar mist ontwikkelaar RedLynx dus wel wat, iets dat hopelijk nog een keer opgelost gaat worden.

Trials HD Screenshot 126558 Trials HD Screenshot 126556 Trials HD Screenshot 126557

Trials is echt in HD
Trials HD heeft niet voor niets de HD aan het einde van haar naam staan. Het spel ziet er namelijk erg mooi uit. Ook al kun je in principe maar in één rechte lijn rijden, kent Trials HD toch diepte zoals we ook in de arcadetopper Shadow Complex konden zien. Het enige grafische minpunt is dat sommige punten op tracks te donker zijn waardoor je niet precies kunt zien hoe je het beste kunt landen, en dit kan wat irritant zijn op de lastigste moeilijkheidsgraad. Ook zijn er enkele puntjes in een paar tracks van de Big Pack waarbij de camera soms wat onhandig blijft hangen.

Lang leve de downloadbare content
Trials HD kent naast de 15 seconden die het duurt om het spel op te starten geen laadtijden, en is daarom perfect om even tussendoor te kunnen spelen. Zo kan het spelletje erg verslavend worden, en voordat je het weet ben je door je tracks heen. Je hebt dan nog de moeilijke en extreme tracks waar je iets meer tijd voor nodig zult hebben, maar daarnaast zal het je misschien een uurtje of twee kosten om alle tracks te doorlopen. Daarom is de Big Pack een erg welkome toevoeging die technisch gezien het aantal tracks in Trials HD verdubbelt. Gelukkig zitten er een paar lastige tracks tussen waardoor je weer een aantal uurtjes zoet kan zijn met Trials HD.

Ik ken die schreeuw ergens van
Het geluid in Trials HD is van erg goede kwaliteit. Alle motors hebben hun eigen geluid als je flink gas geeft, en ook de kreten van de bestuurder zijn prima. Hiervoor heeft RedLynx zelfs een paar sterren van Viva La Bam en Jackass ingehuurd om het een en ander in te schreeuwen. Ook kent de game zo'n vijfentwintig verschillende muzikale openingen. En de soundtrack kent genoeg Hard Rock en Metal nummers die perfect bij de sfeer van deze game aansluiten.

Veel beter dan gratis flashgames
Trials HD is niet zomaar een arcadetitel, het is een arcadetopper. Het is een game die je voor weinig geld binnenhaalt en uren plezier aan kunt hebben. De in essentie zo simpele gameplay maakt het spel voor iedereen geschikt, maar aan de laatste tracks zal elke gamer zijn handen vol hebben. De Big Pack downloadbare content is voor iedereen die van het origineel kan genieten een must have, gezien je voor weinig geld het aantal maps verdubbelt. Het spel ziet er mooi uit, werkt lekker, en is vele malen beter dan alle gratis flashgames die je ooit zult spelen.