Ontwikkelaar Q-Games is het al drie keer eerder gelukt om een PixelJunk game te maken die hartstikke goed ontvangen werd. Het is dus ook niet zo verrassend dat zij het opnieuw probeert om een succesvolle game te maken. De vorige PixelJunk games waren een race-, strategie- en platformgame, PixelJunk Shooter is, zoals je vast wel verwacht had, een shooter. Het is echter niet zomaar een shooter, het is veel meer.

PixelJunk Shooter Screenshot 125603 PixelJunk Shooter Screenshot 125598 PixelJunk Shooter Screenshot 125593

Ben de reddende engel
In PixelJunk Shooter beman jij een reddingsschip, dat steeds dieper af moet dalen in een vreemde planeet. In totaal zijn er drie lagen in deze planeet waarin je verschillende levels moet doorlopen om naar de volgende laag te gaan. In ieder level moet jij de overlevende redden voor je doorkan naar het volgende level. Terwijl je mensenlevens aan het redden bent, kun je ook nog op zoek gaan naar verscheidene schatten. Deze schatten liggen soms voor het oprapen en soms erg goed verstopt, ingevroren in een gigantisch blok ijs bijvoorbeeld of op de bodem van een gat vol met magma. Je zult een aantal levels dan ook vaak opnieuw moeten spelen wil je alle schatten bemachtigen.

PixelJunk Shooter/Puzzel/Stategy/Action
Zoals ik eerder al vermeldde, is PixelJunk geen normale shooter. Jouw reddingsschip is uitgerust met een schietmechanisme en deze zul je in ieder level moeten gebruiken. Met het rechter pookje kun je mikken en met de R1- en R2-knop kun je schieten. Het belangrijkste wat je kunt doen met de raketten die je afvuurt, is je weg schieten door gesteente. Je moet echter goed uitkijken wat je kapot schiet, want je eigen wapen is de grootste doodsveroorzaker die er is. Het zal vaker voorkomen dat jij zelf van de overlevenden overledenen maakt, dan dat de vijanden dit doen. Ook kan het voorkomen dat doordat jij een muur omver schiet er een vernietigende stroom van magma op jou neerdaalt. Behalve een shooter is PixelJunk Shooter dus ook nog een strategische puzzelgame.

PixelJunk Shooter Screenshot 125594 PixelJunk Shooter Screenshot 125599 PixelJunk Shooter Screenshot 116027

Fysica ten top
Hetgeen dat PixelJunk Shooter een unieke game maakt, is toch wel de geweldige fysische werking van de vloeistoffen. De game kent alleen maar water, magma en olie, maar de manier waarop dit allemaal gebruikt worden is subliem. Het magma is vanzelfsprekend erg heet en hier moet je niet te lang in de buurt blijven want anders raakt je schip oververhit en ga je te gronde. Het water is lekker verkoelend en als je schip te veel opwarmt, is het water de snelste manier om weer af te koelen. Breng je water in contact met het magma, dan zal er gesteente ontstaan. Door die kapot te schieten kun je bij een schat of een doorgang vormen naar een andere ruimte. Een beetje inzicht in hoe je problemen het beste aan kunt pakken is dus wel handig in deze game.

Trek je goede pak aan
Om het een beetje afwisselend te maken, zal je je schip zelf ook om moeten toveren. Zo kun je een Magma Suit ‘aantrekken’, hiermee kun je magma spugen. Met dit magma kun je bijvoorbeeld een blok ijs ontdooien of een vijand vermoorden. Met het Water Suit kun je water spuiten om magma in steen te veranderen. Ook kun je blokken ijs verplaatsen met dit pak. De Inversion Suit draait het effect van de vloeistoffen op jou om. Dus door water kun je dood gaan en in magma voel je je thuis als een vis. Als laatste is er de Magnet Suit, deze stoot olie af en door deze slim te gebruiken kun je ervoor zorgen dat alles weer gesmeerd loopt. Al deze Suits zorgen voor de nodige afwisseling tussen de levels en zorgt er ook voor dat je problemen anders kunt aanpakken. Ze geven als het ware een extra uitdaging aan jouw missie waardoor je niet snel verveeld zult raken.

PixelJunk Shooter Screenshot 125602 PixelJunk Shooter Screenshot 125597 PixelJunk Shooter Screenshot 125595

Aanshouw zoals het hoort
Iedereen die wel eens in aanraking is geweest met een PixelJunk game, die weet dat deze games nogal een apart uiterlijk hebben. Het ziet er allemaal erg simpel uit, maar tegelijk laat het ook dingen zien die erg mooi geanimeerd zijn. Zoals een magmabom, letterlijk een bom met magma er in, als die ontploft en het magma zich verspreidt, ziet dit er ongelooflijk vet uit. Dit in tegenstelling tot de simpele statische achtergrond. Toch geeft het wel een erg mooi effect om tegen de saaie achtergrond een fel oranje, voor het magma, of hemels blauwe, voor het water, stroom op je af te zien komen. Dus eigenlijk komt het, omdat Q-Games het heel simpel heeft gehouden, er des te spectaculairder uit.

Naast dit visuele uiterlijk is ook het geluid van belang. Bij PixelJunk Shooter hoef je geen harde muziek en verbazingwekkende geluidseffecten te verwachten. Het geluid is bescheiden gehouden, maar het geluid dat er is, is heel erg goed gekozen. Een vallend stroom water klinkt als een kavelend riviertje die over je beeldscherm vloeit en een stroom magma als een kokende, blubberende massa die alles op zijn pad verzengt alsof het niets is. Ook alle andere geluidseffecten klinken prettig in de oren en het is dan ook zeker geen straf dit uren aan te horen.

Nou al voorbij?
Het enige echte minpunt is dat je al erg snel klaar bent met de game. In ongeveer vijf uur kun je de volledige game uitspelen. Hoewel het een PlayStation Network game is voor maar enkele euro’s is het toch ontzettend jammer dat je er zo snel al weer doorheen bent. De game is namelijk nogal verslavend en als je zo snel al tot een einde komt, dan had je erg graag meer gewild. De game herspelen zul je wel nog een keer doen om naar extra schatten te zoeken of om te proberen om alle mensen te redden. Heb je de game echter volledig uitgespeeld dan is de game ook echt voorbij en speel je hem niet meer. Ben je nog steeds bezig met de game, dan zal je de game steeds weer willen oppakken om te vorderen in je avontuur.

Bullseye
Al met al is PixelJunk Shooter een leuke verslavende game die je zeker helemaal wilt uitspelen. Jammer is wel dat dit zo snel al gebeurt. Gelukkig is de tijd die je bezig bent met PixelJunk Shooter een mooie tijd en andere PSN-games zullen het nog moeilijk krijgen om zich te evenaren met deze game. Q-Games heeft duidelijk haar kruid nog niet verschoten met de PixelJunk games en gooit met PixelJunk Shooter een mooie bullseye.