Het eeuwenoude verhaal
Misschien hoeft er voor de ouderen onder ons niet eens een uitleg meer te komen. Maar het verhaal bestaat in bijna alle Mario games uit Bowser of zijn zoontje die Princess Peach ontvoert. Mario moet dan, eventueel met zijn broertje Luigi, achter de draak aan. Zoals je al hebt kunnen raden is dat ook nu het geval in New Super Mario Bros.Wii.

En dat is goed, want deze formule werkt en waarom zou je een succeformule aanpassen? Immers is dit nu net een Mario game waarin alle elementen van de console Mario avonturen sinds de NES naar voren moeten komen. Maar onze favoriete loodgieter moet wel met de tijd meegaan. Dus zien we ook nog vernieuwingen in deze game?

In het begin zien we direct al iets nieuws, want Peach en haar vrienden worden verrast doordat Bowser Jr. uit een verjaardagstaart springt. Samen met de andere Koopalings ontvoert hij haar met het bekende luchtschip uit Super Mario Bros. 3. Het schip zal van wereld naar wereld vliegen alwaar er iedere keer een Koopaling uit zal springen die jou probeert te stoppen.

New Super Mario Bros. Wii Screenshot 131510 New Super Mario Bros. Wii Screenshot 131530 New Super Mario Bros. Wii Screenshot 131531

Met zijn vieren
Als Peach eenmaal ontvoerd is, laat je dit natuurlijk niet op je zitten en besluit je achter het luchtschip aan te gaan. Je bent dit keer niet alleen, want op het verjaardagsfeestje zijn ook Luigi, Gele Toad en Blauwe Toad. Deze drie rennen dan ook met je mee, waardoor je met vier man terrecht komt in de eerste wereld. Uiteraard kun je niet zomaar achter het luchtschip aanrennen en hier begint dan ook het avontuur.

Vanaf dat moment ga je verder met het al van te voren aantal gekozen spelers, wat kan variëren van één tot vier spelers. Het aantal spelers dat je kiest zal niet van invloed zijn op het verhaal, maar daarentegen wel heel erg op de gameplay. Als je in je eentje speelt vlieg je in het begin namelijk redelijk makkelijk door de werelden, maar later zul je steeds vaker opnieuw moeten beginnen omdat je iedere keer af gaat.

Met meerderen kun je doorspelen tot je beide tegelijk af bent, en als er maar één af gaat kun je dus gewoon terugkomen. Je zult elkaar alleen nog wel eens in de weg zitten omdat de plateaus niet altijd zeer groot zijn, of doordat je maatje nou net de Mushroom voor je neus wegpakt. Wij vinden overigens dat het spelen met twee of drie spelers het meest effectief is, maar dat met vier speler de chaos compleet is waardoor je alsnog wel zeer veel plezier zult hebben.

New Super Mario Bros. Wii Screenshot 131515 New Super Mario Bros. Wii Screenshot 131023 New Super Mario Bros. Wii Screenshot 131514

Hoe verder, hoe moeilijker
De moeilijkheid in de meeste Mario games is door de jaren heen steeds verder omlaag gegaan, omdat Nintendo ook het casual publiek wil aanspreken met haar titels. Gelukkig is hiervan afgeweken in New Super Mario Bros. Wii omdat dit toch zeker een lastig spel is, waar je vooral in je eentje tussen de acht en de tien uur nodig zult hebben. En dat is alleen voor het verhaal.

Er zijn namelijk ook nog een hoop randzaken die je kunt verzamelen waardoor je het spel pas echt helemaal kunt uitspelen. Zo zijn er in ieder level drie sterrenmunten te vinden, die je nodig hebt om tips van de Toad in de eerste wereld te kopen. Als het je lukt om in een bepaalde wereld alle sterrenmunten te vinden kun je tevens naar een level in wereld negen. Het verzamelen en vinden van deze munten is misschien wel het moeilijkste in het spel.

Als laatste zijn er ook nog een aantal wegen die je niet zomaar één, twee, drie vindt. Door in een wereld een ander einde te vinden zal het pad op de landkaart soms namelijk een andere wending nemen.

Overigens is er wel aan de casual gamers gedacht, want op het moment dat je acht keer achter elkaar afgaat, verschijnt er een groen blok waarmee je hulp kunt inroepen. Luigi zal dan voor je spelen tot je besluit zelf weer verder te gaan. Op deze manier kun je dus moeilijkere stukken overslaan. Als je ervoor kiest dit niet te doen word je op het einde van het spel beloond.

New Super Mario Bros. Wii Screenshot 131020 New Super Mario Bros. Wii Screenshot 131021 New Super Mario Bros. Wii Screenshot 131024

Nieuwe items
Gelukkig heeft Nintendo er aan gedacht om een hoop kleine dingetjes te vernieuwen, waardoor het spel de gehele tijd aanvoelt als een nieuwe game, maar met een retro sfeertje. Zo zul je al gelijk in het begin zien dat er twee nieuwe voorwerpen aan het spel zijn toegevoegd, namelijk de Propellor Mushroom en de Penguin Suit. Deze twee geven je nieuwe krachten die vaak goed kunt gebruiken.

Dankzij de Propellor Mushroom kun je namelijk kleine stukken vliegen, iets wat je ook in eerdere Mario spellen kon, alleen is het dit keer door middel van een propeller. De Penguin Suit laat je veranderen in een pinguin waardoor je sneller kunt zwemmen en tevens krijg je de mogelijkheid om ijs te schieten.

In vergelijking met de oudere 2D console Mario games zijn er nog een aantal nieuwe items. Zo is er een ijsbloem die je ijs laat schieten en een Mini Mushroom die je heel erg klein laat worden. Beide zijn zeer handig en de ijsbloem laat je zelfs vijanden verslaan die je normaal niet omver krijgt.

Het leukste item is waarschijnlijk het Yoshi ei, want hier komt je trouwe tweevoeter na lange tijd eindelijk weer uit. Helaas is het niet mogelijk om Yoshi mee te nemen naar andere levels. Klein minpuntje dus, want het was veel leuker geweest als Yoshi meegenomen kon worden naar ieder andere wereld, en je hem niet aan het einde van een level moest achterlaten.

New Super Mario Bros. Wii Screenshot 129794 New Super Mario Bros. Wii Screenshot 129787 New Super Mario Bros. Wii Screenshot 128226

Veel nostalgie
Het hele spel zal voor de doorgewinterde Mario gamer toch zeker een zeer groot nostalgisch gevoel met zich meebrengen. Het is namelijk heel leuk om na 18 jaar eindelijk weer eens op een luchtschip te lopen of om de MechaKoopa's te verslaan. Ook de terugkeer van een geheime sterrenwereld en de helicopter van Bowser dragen hieraan bij.

Helaas is dit alles allemaal al een keer gebruikt, en de echte vernieuwing is dan ook niet groot genoeg. Ook de aanwezige werelden waren allemaal al eens eerder aanwezig, en we hadden dan ook graag gezien dat Nintendo haar fantasie had gebruikt en een nieuwe wereld had bedacht.

Een andere minpunt is het ontbreken van een online multiplayer. Er is geen andere Nintendo game die zich beter zou lenen tot het spelen van een online co-op, en dit rekenen we dan ook heel zwaar. Gelukkig blijft de replay toch hoog doordat het spelen in de woonkamer ook heel erg leuk is, maar dit had vele malen beter kunnen zijn.

New Super Mario Bros. Wii Screenshot 131527 New Super Mario Bros. Wii Screenshot 131509 New Super Mario Bros. Wii Screenshot 131528

Grafisch vol details
Nintendo heeft ervoor gekozen om grafisch hard aan het spel te werken en dat is al te merken vanaf het moment dat je begint. Zo zitten de levels vol met allerlei kleine details en bewegende objecten. Ook reageren een hoop landschapsonderdelen op jouw acties. Zo zullen bijvoorbeeld bloemen en plantjes bewegen als je er langs loopt.

Ook op de achtergrond zul je een hoop zien gebeuren als je goed oplet. Alleen al in het eerste level zie je het kasteel van Peach langzaam op de achtergrond verdwijnen. We wisten al dat Nintendo het grafische aspect van haar spellen altijd goed in de hand had, en dat bewijst New Super Mario Bros. Wii maar weer eens.

De muziek in New Super Mario Bros. Wii stamt voor het overgrote deel uit de oudere Mario spellen, maar zijn wel allemaal in een nieuw jasje gestoken. Ze passen stuk voor stuk goed bij de levels en de acties. Ook zorgt de grappige stem van Mario voor weer een paar lachwekkende momenten.

New Super Mario Bros. Wii Screenshot 115294 New Super Mario Bros. Wii Screenshot 131018 New Super Mario Bros. Wii Screenshot 128228

Elkaar dwarszitten in de multiplayer
Nintendo heeft er voor de allereerste keer voor gekozen een versus multiplayer toe te voegen aan een console Mario game. In de co-op moet je voornamelijk samenspelen, want anders zul je niet verder komen. In de versus multiplayer is dit echter compleet anders. Je zult namelijk tegen elkaar moeten strijden. De modi die aanwezig zijn, zijn Free for All en Coin Battle.

In Free for All is het de bedoeling om zoveel mogelijk punten te verzamelen in een bepaald al bestaand level. Dit doe je door elkaar dwars te zitten en verschillende objecten te verzamelen. In de Coin Battle moet je elkaar ook dwarszitten, maar hier telt alleen het aantal verzamelde munten. Dit kun je doen in al bestaande levels maar ook in een aantal nieuwe levels.

Een hoop nostalgie in een goede game
Als we alles bij elkaar nemen dan is New Super Mario Bros. Wii een game die voldoet aan de verwachtingen. Er is weliswaar niet heel erg veel echt vernieuwends te ontdekken, maar op de meeste punten verwacht je dit ook niet. Toch is dit wel jammer. Grafisch scoort de game heel goed, en ook het geluid is prima verzorgd. Helaas is er geen online multiplayer, maar de offline co-op biedt gelukkig ook een hoop plezier. New Super Mario Bros. Wii zorgt ervoor dat je zeker Princess weer wilt redden, en nu maar hopen dat je op tijd bent.