Forza Motorsport 3 Review

Turn 10 heeft de afgelopen maanden meerdere keren laten weten dat Forza Motorsport 3 de beste racing game aller tijden ging worden. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen, en het is de vraag of alle beloften worden waargemaakt.

Wanneer je de game opstart laat deze in ieder geval al een goede indruk achter. Na de installatie van de tweede disc, begin je altijd met een testrondje in de Audi R8 om even in het spel te komen. Nadeel hiervan is wel dat de wagens die je de uren daarna zult gebruiken wat tegenvallen, want zoals altijd begin je in de laagste klasse die er is. Het zijn dus niet meteen racemonsters waar je in stapt, maar gewoon alledaagse auto’s die je het circuit op neemt.

Forza Motorsport 3 Screenshot 128904 Forza Motorsport 3 Screenshot 128900 Forza Motorsport 3 Screenshot 128894

Customizen, customizen en... customizen
Zoals we ondertussen van de Forza serie verwachten, kun je al die auto’s op alle mogelijke manieren aanpassen. Nieuwe kleurtjes behoren natuurlijk tot de mogelijkheid, maar de echte artiesten leven zich uit met de uitgebreide opties die het spel biedt om jouw auto te customizen. Zo kun je honderden lagen spuitwerk gebruiken, om de mooiste plaatjes op jouw auto aan te brengen. Daarna kun je jouw meesterwerk met de hele wereld delen, zowel tegen in-game betaling als gratis.

Naast het aanpassen van het uiterlijk, kun je ook de binnenkant van je wagen flink onder handen nemen. Zo kun je kiezen uit honderden onderdelen om de auto sneller te laten accelereren, harder te laten remmen, beter te laten sturen en meer. Waar dit in de vorige delen nog allemaal handmatig moest, is er nu een handige optie bijgekomen om dit proces te automatiseren. Met een druk op de knop kun je namelijk een ‘Quick Upgrade’ doen, waarbij het spel zelf de beste upgrades in de auto stopt die jouw budget toestaan. Ook als je een race wilt beginnen met een wagen die te langzaam is in vergelijking met de concurrentie, zal het spel jou waarschuwen en de optie geven om zelf onderdelen te verwisselen of een snelle upgrade te doen.

En als laatste is de tuning optie ook weer terug. Je kunt alles aan jouw auto helemaal afstellen, zodat deze precies goed is voor een bepaald circuit. Natuurlijk zullen veel gamers hier helemaal niet aan willen beginnen, en daarom is het leuk dat degenen die dat wel doen, hun tuning set-ups kunnen delen via Xbox Live. Zo kan iedereen er gebruik van maken, wederom gratis of tegen een betaling in in-game credits.

Forza Motorsport 3 Screenshot 128890 Forza Motorsport 3 Screenshot 127944 Forza Motorsport 3 Screenshot 127952

Uitgebreid als nooit tevoren
Qua aanpasmogelijkheden zit het dus wel goed met Forza 3. Maar waar het in een game als deze ook om draait, is de keuze aan auto’s en circuits. Met 400 auto’s en meer dan 100 tracks, biedt de game genoeg keuze voor iedereen. Ook het aantal toernooien is erg uitgebreid, en de manier waarop je deze benadert is omgegooid. Was er in Forza 2 nog gewoon een lijstje die je afwerkte, daar biedt deel drie nu een racekalender. Je doet mee met de wereldwijde toernooien, waarvan elke twee weken een race is. De dagen daartussen kun je steeds zelf opvullen. Het spel biedt steeds drie andere toernooien voor die tussenliggende periode, en daarvan kies jij er eentje. Het is een handige manier om vooruit te komen in het spel op een snelle manier, maar als jij gewoon het ouderwetse lijstje wilt afwerken, dan kan dat ook nog.

Forza Motorsport 3 is dan ook vooral een game waarin jij bepaalt wat er gebeurt en hoe je dat doet. Van het aanpassen van je auto tot de volgorde waarin je de races doet. Dit gaat ook in de manier waarop je wilt racen verder. Je kunt namelijk een stuk of tien hulpopties aan- of uitzetten. Zo is er de ideale lijn, die je kunt gebruiken of juist niet. Of je zet de ABS en traction control uit. Voor elke optie die je lager zet, zul je aan het einde van de race een bonus ontvangen. Zo kun je tot wel 50% meer credits uit een race halen door alle assists uit te zetten en de uitdaging voor jezelf wat te vergroten.

Forza Motorsport 3 Screenshot 127930 Forza Motorsport 3 Screenshot 127904 Forza Motorsport 3 Screenshot 127913

Racen als vanouds
Het racen zelf is in vergelijking met Forza 2 eigenlijk weinig veranderd. Wederom probeert Turn 10 de meest realistische ervaring te bieden, en dat lukt ook erg goed. Het verschil tussen de auto’s is goed te merken, en ook na een upgrade of twee zul je het verschil voelen. Iedereen die wel eens een race simulator heeft gespeeld, weet wat hij hier kan verwachten. Het gevoel van snelheid mag dan wel niet zo hoog zijn als in games als DiRT 2 en Need for Speed Shift, maar dat verkleint de spanning tijdens het racen niet. Mocht je iets meer spanning willen, dan is het aan te raden over te schakelen naar de nieuwe cockpit view, die Turn 10 in dit deel heeft toegevoegd. Daarmee lijkt het namelijk alsof je een stuk sneller gaat dan wanneer de camera zich achter de auto bevind.

De tijd terugdraaien
Wat de spanning wel wat verlaagt is de nieuwe optie om op elk gewenst moment terug te spoelen. Zo kun je het nu veroorloven om even niet op te letten, want je kunt toch altijd terugspoelen. Wel moet hierbij gezegd worden dat deze mogelijkheid vrij snel went, en na enkele races wil je niet meer zonder. Nooit hoef je meer tien rondjes opnieuw te racen, omdat je in de laatste bocht een foutje maakt. Wel vervelend is dat het terugspoelen in blokjes gaat. Zo kun je niet handmatig terugspoelen naar een precies moment, maar gaat het altijd in vaste stappen. Ook onhandig is dat hierdoor het terugspoelen helemaal aan het begin van de race nog niet werkt. Mocht je dus meteen in het begin in een gigantische crash terecht komen, dan moet je alsnog op ‘restart’ drukken. Want het terugspoelen werkt de eerste zoveel seconden nog niet.

Forza Motorsport 3 Screenshot 127452 Forza Motorsport 3 Screenshot 127464 Forza Motorsport 3 Screenshot 125263

Online monster
Met de singleplayer van het spel zul je al uren bezig kunnen zijn, om alle races te winnen en auto’s te verzamelen. Mocht je echter klaar zijn daarmee, dan kun je altijd nog online gaan. Forza Motorsport 3 kent namelijk uitgebreide online mogelijkheden. Naast het normale racen, kun je ook eigen racen bedenken met eigen regels. Daarnaast kent het spel opties om auto’s te verkopen en te kopen van andere spelers. En zoals eerder besproken kunnen ook ontwerpen voor de wagens en tuning set-ups uitgewisseld worden. Daarnaast kun je nog foto’s maken tijdens elk gewenst moment in een race, welke je vervolgens online kunt zetten. Die foto’s kun je ook nog flink aanpassen, door te spelen met de kleuren, camerastandpunt, focusinstellingen en meer. En uiteraard mag het delen van replays van races niet ontbreken. Genoeg online plezier dus om je lange tijd bezig te houden.

Piepende banden en eigenaardigheden
Forza 3 gaat voor het ultieme realisme en wat hierbij natuurlijk heel belangrijk is, is het grafische gedeelte en het geluid. Op beide vlakken doet Forza 3 het erg goed. Het geluid is goed verzorgd, en je hoort de banden piepen als je hard remt, de motor razen wanneer je optrekt en het verschil wanneer je in een andere wagen stapt.

Op grafisch gebied biedt de game ook genoeg. De tracks en wagens zien er prachtig uit, en de mannetjes die aan de zijlijn juichen zijn eindelijk in 3D. Wat wel wat minder is, is het schademodel. Deze klopt niet altijd, waardoor je deuken krijgt op plekken die helemaal niet beschadigd zouden moeten zijn. Ook blijft het vreemd dat je na een crash met 150 kilometer per uur tegen een betonnen muur je auto in zijn achteruit kunt zetten en nog redelijk kunt wegrijden. Uiteraard zal de wagen niet optimaal meer presteren, maar eigenlijk had de auto Total loss moeten zijn.

Conclusie
Met honderden auto’s, vele tracks en tal van aanpasmogelijkheden biedt de game tientallen uren plezier aan alle raceliefhebbers. Wel mist er soms spanning doordat fouten nu niet meer afgestraft worden door de terugspoelmogelijkheid, en is het gevoel van snelheid nog niet optimaal. Toch heeft Turn 10 met Forza Motorsport 3 de meest complete racing game ooit afgeleverd, en daarom moet je als raceliefhebber zeker de (in-game) wagen instappen om ermee weg te racen.