De laatste jaren staat Ubisoft bekend om haar goede games. Denk alleen al aan Assassin’s Creed, Splinter Cell en Prince of Persia. De Franse uitgever komt nu met Academy of Champions: Football; een spel waarin jij wordt toegelaten op de school van Pelé, de legendarische Braziliaanse voetballer. Wij gingen aan de slag met de game, en geven jullie nu een voorzet. Aan jullie de vraag: Scoor je de game of niet?

Flinterdun verhaaltje
In Academy of Champions: Football neem jij de rol aan van een jongen (of een meisje) die een uitnodiging krijgt om te komen voetballen op de Academy of Champions. Eenmaal aangekomen wordt een aantal mensen, inclusief jij, teleurgesteld. De handtekening op de uitnodiging blijkt namelijk vervalst te zijn. Maar door je talent te tonen aan niemand minder dan Pelé, staat hij het toch toe dat je deelneemt aan de school. Naarmate je verder komt in de game wordt het verhaal erg saai, als het dat al niet is, en zul je in ieder geval niet verder spelen voor het verhaal.

Academy of Champions: Football Screenshot 124642 Academy of Champions: Football Screenshot 129484 Academy of Champions: Football Screenshot 129482

Echt voor de kleintjes
Al gelijk in de eerste wedstrijd kom je erachter dat deze game op de kleinere kinderen is gericht. De besturing is namelijk erg simpel gehouden. Je gebruikt alleen de A-knop, de C-knop en de Z-knop om je personage acties te laten uitvoeren. Uiteraard moet je wel lopen en dit doe je door middel van de stick op de nunchuck. Maar dat is nog lang niet alles.

Het spel ondersteunt namelijk ook Wii MotionPlus en het Balance Board. De eerstgenoemde optie stelt eigenlijk niet veel voor. De enige toevoeging die je hebt is dat je door middel van een beweging en een knop indrukken de bal kan passen of schieten. Waarom dit niet met de normale Wiimote kan is niet bekend, want dit had makkelijk gekund volgens ons.

Balance Board
Academy of Champions: Football bevat ook twaalf minigames. Eén daarvan is om de bal hoog te houden door op je Balance Board te staan. Je kunt dan verschillende trucjes met de bal doen door te huppen en naar links, rechts, voor en achteren te leunen. Het Balance Board wordt helaas niet ondersteund tijdens de potjes voetbal zelf.

Academy of Champions: Football Screenshot 123744 Academy of Champions: Football Screenshot 124641 Academy of Champions: Football Screenshot 124638

Drie spelletjes per dag
Tijdens het verhaal krijg je elke dag drie opdrachten om uit te voeren. Dit varieert van het oefenen van het overspelen van de bal tot het aannemen van nieuwe teamleden, het upgraden van je poppetjes of het praten met de mensen van je school. Dit voegt helaas niet echt veel toe aan de game maar gelukkig is het allemaal van korte duur. Wel is er om de vijf dagen een verplicht evenement. Dit is een wedstrijd die je moet winnen om door te kunnen gaan in het spel.

Grafisch een vrolijke game
Ubisoft heeft met Academy of Champions: Football gekozen voor een vrolijke grafische stijl. De voetbalvelden leven dan ook echt, zowel letterlijk als figuurlijk. De doelen bewegen namelijk, aangezien deze in de vorm van een tijger, beer of ander beest is weergegeven. Voor de kleintjes erg leuk om te zien maar voor de hardcore gamers voegt het weinig toe. Felle kleurtjes vergezellen daarnaast de speciale aanvallen die je kunt gebruiken. Toch scoort het spel op grafisch gebied maar weinig hoger dan de gemiddelde Wii game.

Academy of Champions: Football Screenshot 114826 Academy of Champions: Football Screenshot 111399 Academy of Champions: Football Screenshot 114827

Geluid
Het geluid in Academy of Champions: Football is niet bijzonder. De poppetjes praten namelijk in hun eigen taal wat wel een beetje weg heeft van De Sims en de muziek is lekker simpel gehouden. De melodietjes zullen voor de kleintjes leuk zijn maar voor de wat oudere gamers kinderachtig. De geluidseffectjes die je binnen de game hoort zullen niet misstaan in een tekenfilm. Kortom: niets bijzonders maar leuk voor de kleintjes.

Bekende Ubisoft personages
Op het gebied van de replaywaarde ligt het er aan wat voor gamer je bent. Er is weliswaar genoeg te doen maar iedere keer trainen, wedstrijden spelen en praten met je medescholieren begint op den duur aardig saai te worden. Voor de kleintjes en arcadegamers is het uiteraard langer leuk maar de hardcore gamer wil ongetwijfeld wat meer diepgang in een game. Wat wel leuk is, is dat bekende Ubisoft personages hun opwachting maken. Zo zien we de Rabbids, Rayman, Sam Fisher en niemand minder dan Altaïr.

Je hebt de Adobe Flash Player en JavaScript nodig om deze video te bekijken.

Conclusie
Ubisoft heeft met Academy of Champions: Football een leuke arcadegame afgeleverd. De graphics lijken rechtstreeks uit een tekenfilm te komen en dit komt de game alleen maar ten goede. Het geluid is lekker simpel gehouden wat voor de kleintjes zeker leuker is dan een stel popsongs. Als gelouterde FIFA-speler zul je hier weinig plezier aan beleven, maar voor jou is de game dan ook niet gemaakt. Want ben jij een arcadevoetballer of zoek jij een spelletje voor je zoontje, dochter, neefje of nichtje dan is dit een leuk spel.