Met Manic Monkey Mayhem biedt de ontwikkelstudio The Code Monkeys ons een partygame waarin je met bananen naar elkaar mag gooien. Gewapend met alleen een Wiimote begonnen we aan de game maar is het beter om naar Animal Planet gaan kijken of is Manic Monkey Mayhem een leuke game?

Worms 3D lite
Manic Monkey Mayhem kun je omschrijven als Worms 3D lite. Gedurende het hele spel ben je namelijk bezig met het afmaken van je tegenstanders, en dit doe je door wapens – in dit geval een banaan- naar ze toe te gooien. De grootste verschillen zijn met name de keuze uit de wapens (je hebt twee soorten bananen en nog drie andere wapens), de bewegingsvrijheid en de besturing. De bewegingsvrijheid is namelijk erg beperkt, je kunt alleen maar van platform naar platform springen.

Manic Monkey Mayhem Screenshot 131430 Manic Monkey Mayhem Screenshot 131426 Manic Monkey Mayhem Screenshot 131412

Drie modi
In Manic Monkey Mayhem vind je drie speelmodi voor zowel de singleplayer als de multiplayer. Dat zijn namelijk ‘Greatest Ape’, ‘Minute Monkey’ en ‘Ape-Team’. In ‘Greatest Ape’ dien je alle andere apen uit te schakelen door hun van hun levens te beroven. In ‘Minute Monkey’ heb je onbeperkt levens maar als de tijd om is heeft degene met de meeste kills gewonnen. En ‘Ape-Team’ is eigenlijk ‘Greatest Ape’ maar dan in teamverband.

De basis van iedere modi is dan ook hetzelfde: Apen van hun platform afgooien. Dit doe je door ze te bekogelen met bananen of door één van je andere wapens te gebruiken. In de multiplayerpotjes kan dit best wel eens leuk zijn maar alleen slaat de verveling redelijk snel toe.

Maar nu komt de aap uit de mouw
Want tijdens de tutorial missies kom je er al snel achter dat de besturing niet echt helemaal lekker werkt. Zo dien je in het begin een aantal doelen te raken door een banaan te gooien. En dit doe je uiteraard door een gooiende beweging te maken met je Wiimote.

Manic Monkey Mayhem Screenshot 131416 Manic Monkey Mayhem Screenshot 131428 Manic Monkey Mayhem Screenshot 131418

Helaas registreert het spel je bewegingen niet altijd goed en gooi je de ene keer de banaan veel te ver en de andere keer valt hij voor je neus op de grond. Ondanks je bijna dezelfde beweging maakt en met dezelfde snelheid, wordt je beweging niet goed geregistreerd. Door de Wiimote te schudden kun je ook meer bananen krijgen (er verschijnt dan een boom waar je aap in klimt). Echter werkt ook dit niet lekker. Een spel als Boom Blox laat zien dat deze besturing goed kan werken, maar helaas is het in Manic Monkey Mayhem niet goed uitgewerkt.

Grafisch een standaard Wii titel
De graphics van Manic Monkey Mayhem zijn helaas ook niet van een hoogstaand niveau. De apen zien er simpel maar wel verzorgd uit maar daar houdt het ook een beetje mee op. De levels zijn namelijk niet erg gevarieerd en er zijn weinig ‘eye-candy’s’ te vinden in deze game. We kunnen ons dan ook vele mooiere WiiWare games voorstellen, denk maar aan de twee Final Fantasy-games.

Looper de loop!
Gedurende de hele game krijg je bijna constant hetzelfde melodietje te horen. Er zijn dan wel een aantal varianten op het melodietje – wat meer geluidjes en dan weer wat minder- maar helaas zijn er maar weinig deuntjes. De geluiden van de apen zijn echter wel weer leuk gedaan. Ze lijken rechtstreeks uit de jungle te komen en het gegil van een aap als hij een banaan op z’n falie krijgt is schitterend. Verwacht echter geen hoogstaand geluid maar ondanks de herhalende melodietjes is het acceptabel.

Manic Monkey Mayhem Screenshot 131427 Manic Monkey Mayhem Screenshot 131414 Manic Monkey Mayhem Screenshot 131413

Lol in de multiplayer
Zoals je hebt kunnen lezen zijn de multiplayer potjes het leukste aan de hele game. De apen in de singleplayer zijn namelijk erg goed met het gooien van bananen en dit is soms best frustrerend als je denkt dat je aan de winnende kant staat.

In de multiplayer potjes, dat je uiteraard met wat vrienden/vriendinnen gaat spelen, is het namelijk echt kijken wie het snelste en het beste kan gooien. Helaas gooit ook hier de besturing roet in het eten maar deze potjes zijn wel echt het leukste van de hele game. Je went wel aan de besturing maar het had veel beter gekund.

Conclusie
Manic Monkey Mayhem is een spel dat je koopt als je al altijd ongestraft met bananen had willen gooien naar je vrienden. Het spel biedt op multiplayer gebied namelijk wel vermaak maar alleen is er weinig aan. De besturing zorgt helaas voor frustratie en kan dan ook gerust de bruine plekken op de banaan genoemd worden. De ontwikkelaar kan zich dan ook niet helemaal trots op de borst kloppen.