Ratchet & Clank: A Crack in Time Review

De Ratchet & Clank serie is een exclusieve serie voor PlayStation eigenaren. In 2007 konden we genieten van de eerste R&C-game voor de PS3: Ratchet & Clank: Tools of Destruction. Een jaar later volgde hier een kort tweede deel op, namelijk Quest for Booty. Nu is het tijd om deze trilogie af te ronden met deel drie. Het is tijd voor een platform shooter: Ratchet & Clank: A Crack in Time. Gaan wij mee in de tijd en vibe van deze game, of toch niet?

Clank wordt ontvoerd!
Zoals jullie eerder in onze reportage al konden zien, kun je rustig met dit derde deel aan de slag als je de voorgaande Ratchet & Clank games niet hebt gespeeld. Dat werd tenminste verteld en dat is ook inderaad zo. Zodra je de game opstart zul je via een leuke weg uitleg krijgen over de geschiedenis en word je als het ware bijgepraat. Hierna zien we hoe Clank ontvoerd wordt door Dr Nefarious en aan Ratchet is het de taak deze robot, ook wel bekend als XJ-0641, te redden. Gaandeweg krijg je de hele besturing uitgelegd, dus nogmaals er is geen man over boord als je pas instapt in dit deel.

Ratchet & Clank: A Crack in Time Screenshot 127367 Ratchet & Clank: A Crack in Time Screenshot 127366 Ratchet & Clank: A Crack in Time Screenshot 127365

Spelen met een grijns
Degenen die bekend zijn met de Ratchet & Clank franchise zullen dit deel direcht met een warm hart kunnen ontvangen door herkenbare elementen. Een belangrijk onderdeel in de R&C-franchise is de humor, en vanaf het begin zit dat zeker goed. De voice-overs zijn goed ingesproken en de gehele muziek van de game is sowieso verzorgd. Minpunt is wel dat de ondertiteling niet altijd werkt. Voor ons was dit geen probleem, maar wellicht voor anderen wel. Toch zul je jezelf erop betrappen dat je herhaaldelijk met een grijns zit te spelen. Niet alleen omdat er toffe grappen worden gemaakt maar ook weer door de supervette gekleurde omgevingen. Deze game tovert prachtige kleuren op je buis, iets wat we gewend zijn, maar dat nooit zal vervelen in ieder geval.

Afwisselende platform shooter
Gelukkig zal de game zelf qua gameplay ook niet snel saai worden. Zoals gezegd heb je te maken met een platform shooter. Je doorloopt levels waarbij je allerlei opdrachtjes moet doen. De ene keer los je een puzzeltje op, het volgende moment loop je weer een horde vijanden aan gort te schieten. Ook is er afwisseling omdat je de ene keer met Ratchet speelt en het volgende moment weer met Clank. Je wisselt soms per missie af, iets wat je overigens niet zelf bepaalt wanneer dit gebeurt. Het is wel gewoon een lineaire game maar dat is prima.

Ratchet & Clank: A Crack in Time Screenshot 124943 Ratchet & Clank: A Crack in Time Screenshot 124935 Ratchet & Clank: A Crack in Time Screenshot 124934

Toffe wapens
Zoals altijd heb je weer een breed arsenaal aan wapens en kun je in de bekende wapenwinkel nieuwe wapens kopen. Dit doe je met alle boutjes en moertjes die je in de levels verzamelt. Dus het is van belang flink je omgeving aan puin te meppen gaandeweg, zodat je genoeg verzamelt. De wapens zelf kunnen uitgebreid geüpgrade worden, dus ook dat wordt nooit saai. Jammer is wel dat het mikken van het schieten automatisch gaat en je niet zelf een vijand als target kunt stellen. Zeker omdat er vaak met regelmaat grote chaos heerst door hordes vijanden. Maar de humor maakt dan veel goed. Als je merkt dat je een wapen hebt in de vorm van een vissenkop die bieren maakt, kun je niet anders doen dan hiervan genieten.


Puzzelen met Clank
Bekende elementen zijn dus aanwezig. Maar een trilogie kan niet waardig afgesloten worden zonder wat vernieuwing in een game te stoppen. Gelukkig zit dat wel goed met deze game. Niet voor niets heeft de titel A Crack in Time en tijd is dan ook belangrijk element in dit spel. Clank mag puzzels gaan oplossen die alles te maken hebben met tijd. Dankzij een leuke tutorial krijg je uitleg over wat je precies moet doen. Het eerste wat je leert is hoe je jezelf moet klonen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een deur open krijgen waarbij je kloon op de knop gaat staan, zodat jij als jezelf verder kunt lopen.

Ratchet & Clank: A Crack in Time Screenshot 122548 Ratchet & Clank: A Crack in Time Screenshot 122547 Ratchet & Clank: A Crack in Time Screenshot 122545

Gezegd moet worden dat dit opletten geblazen is. Hoewel het er simpel uitziet zal het later in de game nog wel eens lastig kunnen worden. Clank en zijn puzzels zijn dan ook voor de mensen die geduld hebben en hier mee willen stoeien. Wij waren in ieder geval erg enthousiast over de uitwerking hiervan. Geen man aan boord als je een keer een puzzel niet opgelost krijgt en niet verder kunt. Allereerst kun je altijd de hints raad plegen, en als dat niet werkt kun je je doorgang kopen en hoef je dus niets op te lossen. Uiteraard zijn hier consequenties aan verbonden. Zo zul je bepaalde upgrades bijvoorbeeld missen, dus aan te raden valt het zeker niet. Want die upgrades wil je gewoon hebben.

Het tweede wat Clank leert is het gebruiken van tijdbommen, door een simpel bommetje te gooien kun je langs een bepaald obstakel, iets dat snel draait bijvoorbeeld. En tot slot zal Crack tijd moeten repareren. Door simpel tegen kapotte objecten aan te slaan zullen deze weer hun oorspronkelijke staat terugvinden. De mogelijkheden met Clank zijn in ieder geval divers en heel erg leuk om te doen.

Ratchet & Clank: A Crack in Time Screenshot 115624 Ratchet & Clank: A Crack in Time Screenshot 115623 Ratchet & Clank: A Crack in Time Screenshot 115622

Coole dingen doen met Ratchet
Maar ook onze bekende Lombax kan coole dingen doen. Zo heb je de slingshot waarmee je een bepaald object in de omgeving naar je toe kan trekken om op die manier verder naar het volgende punt te komen. Daarnaast heeft Ratchet hooverboots, een soort skates om snel van omgeving naar omgeving te 'schieten'. En als klap op de vuurpijl heeft onze vriend ook nog een soort van waterpistool waarmee je allerlei vloeistoffen op kunt zuigen en weer uit kunt spugen. De game kent nog een paar vernieuwingen, maar dit zijn wel de leukste om even toe te lichten. Je hebt hiermee genoeg in handen om je helemaal uit te leven in de missies, die allen stuk voor stuk weer anders zijn.De concurrentie waard
Het mag dan ook duidelijk zijn dat het laatste deel uit deze trilogie waardig wordt afgerond. Ratchet & Clank oogt wederom prachtig en de vertrouwde humor is terug. De game wordt gesierd door allerlei vernieuwingen en het is supertof om met zowel Ratchet als Clank te spelen. Grote minpunten hebben wij niet kunnen toekennen aan deze game en platformliefhebbers hebben hierbij dan ook een topper in handen. Het is jammer dat sommigen zomaar de Ratchet & Clank serie voorbij lopen. Kinderachtig is deze game namelijk niet en het kan prima concurreren met de brute actietitels van dit moment. Wij houden van de lombax en zijn robotvriendje!