Hoewel basketbal misschien niet de meest geliefde sport in Nederland is, is de sport populair genoeg om de game hier te blijven uitbrengen. Daarom is het nu tijd voor NBA 2K10, een nieuw deel uit de NBA 2K franchise.

Nieuwe mogelijkheden
Regelmatig kwam 2K Sports met een nieuw NBA deel, met maar weinig toevoegingen. En waarom zou je dan zo'n karige uitbreiding moeten kopen? Gelukkig kent de game dit jaar wel nieuwe toevoegingen, die de moeite waard zijn.

De grootste toevoeging aan NBA 2K10 is dit jaar de My Player modus, waarin je een eigen speler creëert en begint aan de lange weg om het tot de top van de NBA te brengen. Ondanks dat er maar een gemiddeld aantal mogelijkheden zijn tot het aanpassen van je karakter, kun je wel een redelijke representatie van jezelf maken om mee te spelen. En zoals logisch is, kun je jouw mannetje steeds beter laten worden. Waar je wel voor uit moet kijken is dat je nu niet meer bezig bent met vijf spelers, maar enkel met die ene speler die jij aangemaakt hebt.

NBA 2K10 Screenshot 127485 NBA 2K10 Screenshot 127469 NBA 2K10 Screenshot 127487

Samenwerking is alles
Dit betekent niet dat je niet hoeft samen te werken, want daar ligt nu net de nadruk op. Je verdient namelijk de meeste skill points door bepaalde opdrachten uit te voeren tijdens het spelen. Met skill points kun je overigens jouw personage op bepaalde vlakken steeds beter maken. Een schermpje wat linksboven in beeld verschijnt vertelt wat je goed of juist slecht doet, en zo kun je die skills waar je slecht in bent verbeteren.

Helaas zorgt een langzame progressie van jouw skill level ervoor dat de game al snel frustrerend wordt, aangezien andere spelers op een hoger niveau spelen. Daarnaast werkt bovengenoemd systeem niet altijd vlekkeloos, aangezien je vaak niet de mogelijkheid hebt om een opdracht die je krijgt uit te voeren.

Dit ligt aan je teamgenoten. Vaak werken ze totaal niet mee, wat voor nog meer frustrerende momenten zorgt. Dit wordt wel minder naarmate je hoger in de NBA wereld komt en dus betere spelers om je heen krijgt. Dit zorgt uiteindelijk voor uitgebalanceerde en leuke potjes. En over het algemeen geldt dat de My Player modus gewoon leuk is om te doen.

NBA 2K10 Screenshot 123931 NBA 2K10 Screenshot 123929 NBA 2K10 Screenshot 123925

Speel de echte wedstrijden accuraat na
Een andere vernieuwing die we terugzien in NBA 2K10 is NBA Live. Hoewel dit niet zo'n grootste vernieuwing is als de My Player modus, is het wel het vermelden waard. Want dankzij deze optie ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de basketbalwereld. Deze zorgt ervoor dat alle spelers, teams en meer bijgehouden worden met de echte ontwikkelingen in NBA. Hierdoor kun je alle wedstrijden spelen die op dat moment gaande zijn.

Alsof dat nog niet genoeg is, is er ook nog een leuke modus waarin je korte mini-games kunt spelen. Dit is een leuke afleiding die je misschien wel eventjes kan bezighouden, maar uiteindelijk draait het natuurlijk gewoon om het echte basketballen.

En behalve offline kun je natuurlijk ook online lekker een potje basketballen. De online modus van NBA 2K10 werkt alleen niet altijd even lekker. Tijdens het spelen kampten we namelijk met veel connectieproblemen. We hopen uiteraard dat dit in de komende periode verholpen gaat worden, want de online modus zou juist een van de redenen moeten zijn om deze game aan te schaffen.

NBA 2K10 Screenshot 123915 NBA 2K10 Screenshot 127501 NBA 2K10 Screenshot 123921

Schaars gevulde online modus
Overigens zijn er naast leaderboards, ranked- en player matches niet zo heel veel extra mogelijkheden online. Maar de gedachte dat je een echte andere speler aan het inmaken bent via Xbox Live of Playstation Network is natuurlijk waar je het voor doet. Pluspunt is dan wel weer dat spelers moe kunnen worden, en daardoor wordt alles net weer even realistischer. Het sprintprobleem behoort dan ook tot het verleden.

Audiovisueel is NBA 2k10 redelijk. Spelers lopen soepeler dan we eerder gezien hebben dat is uiteraard een goed teken. Er zijn dan ook duizenden nieuwe animaties gemotion captured. Iedere basketballer heeft zijn eigen speelstijl en dat onderscheid is terug te zien in deze game. Ook qua geluid staat de game zijn mannetje. Het commentaar van de wedstrijden is zoals je het gewend bent, dus niet veel bijzonders. Maar de soundtrack is daarentegen weer iets om van te genieten.

Het spelen zelf is ook puur genieten. Zoals je gewend bent voer je nog steeds combinaties uit met de knoppen en je analoge stick en dit werkt vloeiend. Maar door nu ook je triggers te gebruiken met je analoge stick, kun je nog vettere moves maken. En die wil je zeker uitgeprobeerd hebben!

Conclusie
Al met al is NBA 2K10 gewoon weer een goede titel geworden. Hoewel de puntjes op de i ontbreken en hier en daar de game voor frustaties zorgt, zijn er leuke vernieuwingen aan te treffen in de game. De My Player modus is de grootste vernieuwing en absoluut het proberen waard. Basketballiefhebbers mogen dan ook dribbelend naar de winkel om deze game scoren.