Call of Duty: Modern Warfare 2 Review

Of je er nu wel of niet van houdt, de Call of Duty franchise is een ware hype. Iets dat niet door iedereen wordt gewaardeerd, zo kwam van de week aan het licht dat het CDA nadenkt op een verbod op de nieuwe COD-telg. Politiek, bemoei je er niet mee! Laten we gewoon eens kijken wat deze brute first person shooter ons ditmaal te bieden heeft.

Grof geweld vermijden?
Zodra je Call Of Duty: Modern Warfare 2 opstart -vanaf hier verder aangeduid als MW2- heb je de keuze om bepaalde gewelddadige keuzes te skippen of niet. Een verstandige keuze, zo kan iedereen bepalen wat wel of niet te spelen. Maar laten we eerlijk zijn, de meesten zullen niet zo snel afschrikken, die willen alles beleven, en wij uiteraard ook.

Call of Duty: Modern Warfare 2 Screenshot 130394 Call of Duty: Modern Warfare 2 Screenshot 130392 Call of Duty: Modern Warfare 2 Screenshot 130396

De drie modi
MW2 is opgedeeld in drie stukken: de campaign, multiplayer en de nieuwe modus: Spec-Ops, beter bekend als de co-op modus. Laten we beginnen met de campaign. Deze bevat drie Actes, ieder weer opgedeeld in diverse missies. En zoals Call of Duty: Modern Warfare begin je heel simpel met een tutorial waarbij je leert je wapens te hanteren en een piepklein stukje tactiek meekrijgt. Het is namelijk sneller om te wisselen van wapen dan te herladen. Maar dit is de bekende koek, want dit weten we natuurlijk al.

Iedereen kan het
Toch doet Infinity Ward hier goed aan, want ook nieuwkomers in de Call of Duty franchise kunnen gerust 'starten' met dit nieuwe deel, deel zes alweer om precies te zijn. En zoals bekend, voer je een klein testje uit waarna je niveau bepaald zal worden. Je hebt vier moeilijkheidsgraden en het voordeel is dat je deze altijd tijdens het spelen lager kunt zetten, als het te lastig wordt.

Call of Duty: Modern Warfare 2 Screenshot 129464 Call of Duty: Modern Warfare 2 Screenshot 129462 Call of Duty: Modern Warfare 2 Screenshot 129460

Te korte campaign
Wat je kunt verwachten van de campaign, is wat meer van hetzelfde. In die zin, je weet wat Call of Duty biedt en dat krijg je nu weer voorgeschoteld. Echte vernieuwing blijft dus uit, maar dat is niet gek gezien Call of Duty: Modern Warfare ontzettend vernieuwend was. Daarbij is het teleurstellend dan je na zo'n zes uur (echte rushers doen het sneller) deze modus al weer voltooid hebt. Nu zullen de meeste mensen MW2 halen vanwege de multiplayer, maar toch zijn er altijd de mensen die keihard voor de singleplayer gaan. Het zou dan ook verstandiger zijn als hier de volgende keer meer rekening mee wordt gehouden. We willen een langere speelduur, ook op dit vlak!

De speelduur is dus kort, maar is het een en al bekende koek of worden we ook nog verrast? Zeker wel. Je krijgt gewoon nieuwe missies, die stuk voor stuk super tof zijn. Het is wel lastig om het verhaal goed te volgen maar dat zien we dan maar even door de vingers. Je begint in Afghanistan, terwijl je het volgende level weer door de sneeuw zit te ploeteren. En uiteraard is ook de gewelddadige vliegveldscene, de reden waarom het CDA nu zo loopt te steigeren, van de partij.

De actie ingezogen
Door iedere missie te veranderen van locatie en de oorlog te beleven vanuit een ander persoon en dus perspectief, is het effect dat MW2 je telkens op het puntje van je stoel laat zitten. Je wordt in ieder geval goed de actie ingezogen. En hoewel de missies dus kort zijn (met wel genoeg checkpoints) en je ervan kunt balen dat je er alweer doorheen bent, komt dan dus wel het volgende vette level weer op je pad. Als je denkt dat je bij Call of Duty: Modern Warfare alles al had gezien, heb je het in ieder geval mis want MW2 biedt je meer en beter!

Call of Duty: Modern Warfare 2 Screenshot 119792 Call of Duty: Modern Warfare 2 Screenshot 119790 Call of Duty: Modern Warfare 2 Screenshot 119788

Je beleeft de oorlog
Je krijgt het gevoel zelf onderdeel uit te maken van de oorlog. Als je ergens op straat loopt, zie je op een hele realistische manier onschuldige burgers huizen uitrennen en vluchten. Het zijn beelden zoals we ze kennen van de tv, alleen zit je er nu zelf middenin. Als je een onschuldige burger vermoordt, mag je opnieuw beginnen, want dat hoort niet zo. Als je een gletsjer beklimt, heb je het gevoel echt een berg te beklimmen. Dit komt door de ontzettend uitgebreide, maar toch soepele besturing. De controls werken vloeiend. En ook hier is er realiteit: Zet je je pikhouweel net even verkeerd neer, donder je naar beneden en ben je dood. Begin waar weer opnieuw.

Mooie graphics
Terugkomend op die gletsjer: deze oogt heel mooi. Let er eens op wat het verschil in de ijsstructuur is als jij je pikhouweel maar lang genoeg in laat hangen. De structuur van het ijs zal veranderen. Er is in ieder geval oog voor detail. Een ander voorbeeld: Als je door de straten ergens in Afghanistan rijdt, zijn de wegen verlaten en het zand van de grond stuift door de lucht. Je gezichtsvlak is beperkt, alsof je ieder moment zand in je ogen zult krijgen. Je ziet zo weinig, alsof het echt is.

Met de missie in de sneeuw geldt precies hetzelfde, het sneeuwt er zo hevig dat je maar moeilijk goed voor je kunt kijken. Waar zijn je vijanden? Wanneer word jij gezien? Toch ligt het er maar net aan welke missie jij speelt hoe netjes alles eruit ziet. Bomen en struiken hadden nog steeds meer aandacht mogen hebben, en MW2 is dan ook gebouwd op dezelfde engine. Soms word je dus verbluft, maar lang niet altijd.

Call of Duty: Modern Warfare 2 Screenshot 112662 Call of Duty: Modern Warfare 2 Screenshot 112660 Call of Duty: Modern Warfare 2 Screenshot 112658

Bruut wapengekletter
Wat wel stabiel is, is het geluid. Filmische muziek brult je speakers uit waardoor je nog meer de actie ingezogen wordt. En ook de voice overs zijn van hele nette kwaliteit. Belangrijker nog is hoe de wapens knallen en klinken. Je hebt een breed arsenaal aan wapens maar dit wil je uiteraard terug horen. En dat gebeurt. Als dit oorlog is wil jij het niet echt meemaken, wat een geweld! Maar wat heerlijk dat dit virtueel allemaal kan.

Slimme vijanden
De A.I. van je tegenstanders is ook goed, de vijand wil je te pakken krijgen. Als je wilt schuilen in een huisje, ben je er zeker van dat vroeg of laat iemand in het huisje binnenkomt, ook al denk je dat je niet gezien bent. Of soms ben je dood voordat je er erg in hebt, met de vraag in je hoofd waar die sniper nu eigenlijk zat.

Maar voor het échte realisme moet je bij Operation Flashpoint: Dragon Rising zijn. Word je geraakt bij MW2, dan ben je gewond, maar doe rustig aan en je blijft gewoon leven. Kortom er is niets aan de hand en wat dat betreft is MW2 geen moeilijke shooter. Hoewel je het niveau nog wel flink omhoog kunt zetten uiteraard.

Call of Duty: Modern Warfare 2 Screenshot 112638 Call of Duty: Modern Warfare 2 Screenshot 112636 Call of Duty: Modern Warfare 2 Screenshot 112634

Toffe Spec-Ops modus
De grootste vernieuwing is uiteraard niet de campagin modus in MW2, maar de Spec-Ops modus. Deze kun je alleen spelen maar waar het om draait is uiteraard de co-op ondersteuning. In Call of Duty: World at War kon je al lekker met iemand co-op spelen, maar nu is er echt een aparte modus met tal van missies. Er zijn vijf categorieën: Alpha, Bravo, Charlie, Delta en Echo, en deze zijn allemaal weer onderverdeeld in vijf missies.

Deze omgevingen van deze missies zijn stuk voor stuk herkenbaar uit de campaign modus, al is de opzet net weer even anders. Samenwerken is gewoon tof, legt je partner het loodje, heb je een beperkte tijd om hem weer tot leven te wekken. Tof is ook om te zien hoe alles blur wordt als je gewond bent, alsof je echt langzaam aan het dood bloeden bent. Ook samenwerken in de onderdelen van de missies is tof. Zo is er een onderdeel waarbij de een op de grond zijn weg moet vinden, terwijl de ander vanuit de lucht alle vijanden er omheen weg moet maaien.

Hoewel de mogelijkheid om te co-op'en beperkt blijft tot twee spelers is het wel een hele aangename toevoeging. De replaywaarde van deze modus ligt vrij hoog omdat je sterren kunt verdienen. En hoeveel je kunt verdienen is helemaal afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en de soms daarmee gepaarde tijd die je krijgt. Als je dus alle sterren wilt halen, ben je wel even zoet.

Call of Duty: Modern Warfare 2 Screenshot 112632 Call of Duty: Modern Warfare 2 Screenshot 112630 Call of Duty: Modern Warfare 2 Screenshot 112628

Naast de gebruikelijke wapens heb je ook nog een aantal zeer bijzondere wapens tot je beschikking. Je kunt namelijk een Predator en een AC-130 Gunship besturen. Op het moment dat je een Hellifire schiet met je Predator kun je ook nog eens de raket zelf een kant opsturen, net als in het echt. De Gunship zul je je de gehele missie in bevinden om zo tientallen vijanden voor je buddy's voeten weg te maaien. Beide zijn overigens zeer mooi en realistisch gedaan.

Losgaan in de multiplayer
Zoals in de inleiding al even aangehaald, zullen toch de meeste uurtjes versleten worden aan het multiplayer gedeelte. Team Deathmatch, Mercanary Teamdeathmatch en Free-for-all zullen direct beschikbaar zijn. En dan heb je nog elf mappen om vrij te spelen, dus ook hier zul jij de nodige uurtjes aan kunnen spenderen. Wat je kunt verwachten is een breed arsenaal aan wapens die je in de mooie omgevingen kunt gebruiken. Leuk is ook dat je ieder huisje in kunt gaan. Uiteraard waren de perks in Call of Duty: Modern Warfare een nieuwe toevoeging. Ook in deze game kun je dit terugverwachten, alleen net ietsje beter weer uitgewerkt.

Verder zijn we online nog geen lag tegengekomen (met de Xbox 360 versie) en kun je zo beginnen met een match, want de halve wereld speelt momenteel deze game. Al denk jij twee uur 's middags: ik heb zin in de multiplayer, dan nog kun je heerlijk losgaan, want er zijn genoeg mensen te vinden. Voor sommigen zullen de killstreaks en vele beloningen een obstakel zijn, maar neem van ons aan dat de multiplayer gewoon weer fun wordt. Na maanden wil je dit nog steeds spelen. Net als bij de campaign, geldt dat echte vernieuwing uitblijft. Er wordt doorgegaan op iets dat al goed was en dat is prima.

Evolutie, geen revolutie
Wat dat betreft biedt MW2 ons meer, betere en mooiere momenten dan Call of Duty: Modern Warfare. Maar laatstgenoemde was de game die echte vernieuwing bracht en MW2 nu niet. De campaign is helaas nog steeds aan de korte kant, maar gelukkig is er nu de Spec-Ops modus waaraan je co-op heel wat uurtjes kunt slijten. De multiplayer is uiteraard ook weer van de partij en hier zul je maanden mee aan de slag kunnen. MW2 biedt je dat wat je nog niet beleefd had in het vorige deel. Houd er wel rekening mee dat hier sprake is van een evolutie, en dus geen revolutie.