Mini Ninjas vertelt het verhaal van de jonge ninja Hiro en zijn strijd tegen de Kwade Samoerai Krijgsheer. Deze kwaadaardige samoerai streeft naar werelddominantie en maakt daarvoor gebruik van verboden Kuji-magie. Hierdoor worden dieren getransformeerd in gevaarlijke samoerai. De Ninja Meester heeft reeds vier ninja’s op pad gestuurd om deze praktijken te stoppen, maar heeft niks meer vernomen van de vier. De laatste hoop van de Ninja Meester ligt in de handen van Hiro en zijn vriend, tevens ninja, Futo.

Donders knokken of sneaky sluipen
Mini Ninjas is een lineaire game, maar je hebt zelf de vrijheid om te bepalen hoe je door de levels heen gaat. Zo kun je ervoor kiezen om frontaal in de aanval te gaan tegen de kwaadaardige samoerai. Hiervoor heb je naast de standaardwapens van de verschillende ninja’s een arsenaal aan voorwerpen tot beschikking, zoals shuriken en zevenklappers. Daarnaast zijn er de zogenaamde krachtaanvallen waarmee meerdere vijanden tegelijk aangevallen kunnen worden.

Mini Ninjas Screenshot 103347 Mini Ninjas Screenshot 103351 Mini Ninjas Screenshot 80992

Naast de keuze om al vechtend door de levels te komen, kun je er ook voor kiezen om gevechten zoveel mogelijk te mijden en op de 'stealth' manier je doel te bereiken. Dit betekent sluiproutes nemen en sluipaanvallen uitvoeren. Dit vergt dus een meer tactische benadering. Het voordeel van deze manier is dat je minder risico loopt om gewond te raken. Aan de andere kant loop je wel de nodige ervaringspunten mis. Deze punten haal je alleen binnen door het verslaan van je tegenstanders. Met deze ervaringspunten worden je aanvallen krachtiger, kunnen je krachtaanvallen op meerdere vijanden worden uitgevoerd, krijg je een extra gezondheidshart, of neemt je Ki-energie toe.

Best makkelijk
Met deze Ki-energie kun je gebruik maken van Kuji-magie. De spreuken variëren van het vertragen van de tijd tot het creëren van een vernietigende bliksemstorm. Ook kun je jouw geest in een dier verplaatsen en daar de controle over hebben. Dit kun je gebruiken om onopvallend langs vijanden te sluipen, maar ook om makkelijker voorwerpen te vinden. Samen met jouw standaardwapen, gevaarlijke voorwerpen en de Kuji magie heb je veel mogelijkheden om jouw tegenstanders te verslaan. En dat is dan ook best makkelijk.

Mini Ninjas Screenshot 103348 Mini Ninjas Screenshot 80991 Mini Ninjas Screenshot 114216

Naarmate de game vordert, krijg je wel te maken met sterkere samoerai, maar echt uitdagend wordt het nauwelijks. De baasgevechten zijn misschien wel illustratief te noemen wat betreft de makkelijkheid van de game. Hier moet je namelijk een reeks aan quick time events activeren waarna het een koud kunstje is om de kasteelbaas te verslaan. Dit zorgt ervoor dat Mini Ninjas inderdaad toegankelijk is voor jonge gamers, maar voor de meer gelouterde gamers biedt de game weinig uitdaging.

Cartooneske karakter
Desondanks zou Mini Ninjas voor de laatstgenoemde gamers best wel een leuk tussendoortje kunnen zijn. Vanwege de laagdrempeligheid en luchtige sfeer is het een game waar je je snel doorheen knokt. Bovendien ziet het spel er goed uit. De animaties zijn leuk gedaan en ook de aanvallen zien er spectaculair uit. Doordat de game zich veelvuldig afspeelt in het donker is het wel jammer dat de omgevingen bij tijd en wijle opgaan in een onduidelijke blur.

Mini Ninjas Screenshot 126853 Mini Ninjas Screenshot 114238 Mini Ninjas Screenshot 126844

De muziek in Mini Ninjas is minimalistisch te noemen en dat heeft uiteraard te maken met het stealth-karakter van de game. Bovendien zorgen de stilte en het schaarse tromgeroffel toch voor het nodige gevoel van spanning. Alleen als er stevige knokpartijen aan de gang zijn, is er een enorme gedrum te horen. Daarnaast zijn er de strijdkreten van jouw vijanden horen. Deze schreeuwen met hoge piepstemmetjes welke op een grappige manier bijdragen aan het cartooneske karakter van de game.

Geen multiplayer
Voor een game waarvan het oorspronkelijk de bedoeling was dat ouders samen met hun kinderen een game kunnen spelen, is het zeer opmerkelijk dat er geen multiplayer modus is. Mini Ninjas bestaat alleen uit de single player verhaalmodus welke de gemiddelde gamer binnen twintig uur heeft uitgespeeld. De enige extra's bestaan uit korte introductievideo's van de zes ninja's, welke je vrij kunt spelen naarmate het spel vordert. Nadat je het in een week of twee uitgespeeld hebt, is er dus geen reden om nog aan de slag te gaan met de game.

Deels geslaagd
Vanwege de laagdrempeligheid en cartooneske sfeer is Mini Ninjas een uitermate geschikte game voor jonge gamers. Maar voor de meer ervaren spelers zal het wegens de weinige uitdaging die de game biedt hoogstens een leuke tussendoortje zijn. En dat is toch wel jammer aangezien er meer in had gezeten. Met uitdagendere tegenstanders, vooral wat de baasgevechten betreft, en een multiplayer modus had Mini Ninjas in potentie een topgame kunnen zijn. Nu is het slechts een redelijk goede game waar je snel klaar mee bent.