Hetzelfde of compleet nieuw?
Doordat DJ Hero ook de naam Hero draagt was er vooraf een hoop speculatie of dit niet precies hetzelfde zou gaan worden als Guitar Hero, en of je het dus onder het kopje uitmelken kunt plaatsen. Op het moment dat je de doos openmaakt zul je echter al snel merken dat dit niet zo is. Ondanks dat namelijk deze er grotendeels hetzelfde uitziet, vind je uiteraard geen gitaar aan de binnenzijde.

Wat je wel vindt is een draaitafel waarop vier verschillende elementen te vinden zijn die je kunt gebruiken om DJ Hero te besturen. Allereerst heb je uiteraard de plaat waarmee je kunt scratchen. Hier op zijn drie knoppen bevestigd die alle drie een andere geluidsinvoer moeten voorstellen. De groene knop die links ziet stelt de eerste CD of LP voor. De blauwe knop die zich aan de rechter kant bevindt moet de tweede CD of LP voorstellen en de knop in het midden, de rode knop, zorgt voor de geluidjes.

Door de knoppen in te drukken kun je een aantal effecten uitvoeren. Zo kun je de muziek starten of stoppen, maar ook kun je de laatste seconde herhalen waardoor je bijvoorbeeld een stukje tekst meerdere malen kunt laten horen. Ook kun je de plaat waarop de knoppen zich bevinden bewegen. Als je dit doet op het moment dat je een knop hebt ingedrukt, dan begin je met scratchen. Je kunt zowel naar voren, als naar achteren scratchen. Dit wordt echter pas van belang op een hogere moeilijkheidsgraad.

De laatste mogelijkheid die je hebt is het terugspoelen van de muziek. Dit doe je door de plaat eenmaal rond te laten draaien om zo een aantal seconden terug te gaan. Op deze manier kun je nog meer punten behalen. Alleen als je meerdere noten achter elkaar raakt is het mogelijk om de rewindfunctie te gebruiken. Het is overigens niet verplicht en kan meer gezien worden als een extra optie.

DJ Hero Screenshot 128834 DJ Hero Screenshot 128822 DJ Hero Screenshot 128828

De linkerkant
De draaiplaat die aan de rechterkant bevestigd is, is niet het enige op de draaitafel. Aan de linkerkant zitten namelijk ook een aantal knoppen. De eerste is de crossover schuif, waarmee je bepaalt welke CD of LP je wel of juist niet hoort. Verder zit er een kleine draaiknop op waarmee je de geluidseffecten kunt wisselen en op bepaald moment je geluid harder of zachter kunt zetten. Als laatste is er de zwarte knop die soms rood begint te knipperen. Hiermee kun je euforia activeren.

Euforia is dan ook de eerste wijziging in vergelijking met Guitar Hero. In Guitar Hero kon je namelijk Starpower verzamelen, waardoor je een bepaalde periode dubbele punten kreeg om zo door te spelen op de moeilijkere stukken. Je kunt echter niet af gaan in Guitar Hero, en het draait er dus ook niet om dat je de moeilijkere stukken doorkomt, maar meer om nog meer punten te verzamelen. Je krijgt namelijk wel dubbele punten op het moment dat je euforia activeert. Net als in Guitar Hero krijg je door veel punten te verzamelen ook weer sterren verschillend van één tot vijf.

Het niet af kunnen gaan in DJ Hero is echter zeker geen minpunt, omdat je zeker in het begin nogal eens het overzicht zult verliezen. De mogelijkheden zijn namelijk veel groter dan in Guitar Hero waar je alleen maar knoppen hoefde te drukken en op het juiste moment moest aanslaan. Zoals net beschreven kun je in DJ Hero namelijk zeven verschillende dingen doen, waarvan er vijf verplicht zijn. In het begin moet je deze acties redelijk gestructureerd doen, maar hoe verder je komt, hoe meer door elkaar heen de besturing gaan zijn.

DJ Hero Screenshot 126121 DJ Hero Screenshot 126111 DJ Hero Screenshot 126113

Verschillende gigs
In Guitar Hero ging je in de eerdere delen altijd op tour om de muziek vrij te spelen, maar in Guitar Hero 5 was dit verdwenen. Je kon nog wel een carrière modus spelen maar dit was niet meer verplicht. Velen waaronder ook wij zagen dit als een nadeel en duidelijk mag zijn dat Activision iets met het commentaar heeft gedaan. Op het moment dat je DJ Hero opstart zul je namelijk beginnen met het leren spelen op het mengpaneel. Dit is van essentieel belang omdat er tijdens het spelen bepaalde icoontjes in beeld komen op het moment dat je bepaalde handelingen moet verrichten.

Nadat je je training hebt afgerond kun je beginnen aan het spel zelf. Ook hier is toch weer een hoop anders. In Guitar Hero speelde je weliswaar iedere keer een concert van ongeveer vier nummers maar deze nummers kon je los van elkaar spelen. Dat is in de carrière modus van DJ Hero niet het geval. Hier speel je namelijk standaard een aantal nummers achter elkaar. Dit rijtje van muziek wordt een gig genoemd, wat simpelweg een optreden is in een discotheek of zaal.

Iedere gig zal een eigen stijl bevatten waardoor er altijd bepaalde soorten muziek worden gemixt. In bijna alle gevallen is dit in ieder geval dance muziek, maar de tweede soort is dus verschillend per gig. Zo zul je bijvoorbeeld hip hop, rock en top 40 muziek tegenkomen. Dit is uiteraard nog lang niet alles. Ook bijvoorbeeld Jay-Z heeft een eigen gig waarin dus alleen maar muziek van Jay-Z is verwerkt.

DJ Hero Screenshot 115288 DJ Hero Screenshot 115292 DJ Hero Screenshot 115290

Toch een beetje Guitar Hero
Uiteraard is en blijft het een spel van Activision, en Guitar Hero elementen kunnen en mogen dan ook eigenlijk niet ontbreken. Er zijn namelijk een aantal nummers die je mixt terwijl er iemand naast je gitaar staat te spelen. Tijdens de verschillende gigs zal dit in principe weergegeven worden net als bij Guitar Hero, alleen de computer speelt dan. Je kunt er echter voor kiezen om ook een vriend mee te laten spelen.

Als je hiervoor kiest krijg je alles zoals je dat gewend bent in Guitar Hero 5. Het enige verschil met Guitar Hero is dat je op het moment dat je gitaar speelt niet af kunt gaan. Uiteraard is dit logisch omdat je in DJ Hero niet af kunt gaan, en je op deze manier de DJ enorm in de weg zou zitten. Ook zijn de prestaties van de gitarist niet van invloed op het sterrenaantal wat de DJ heeft verzameld. Ondanks dat er dus geen echte competitie is voor de gitarist is dit wel een leuke toevoeging omdat de Guitar Hero fans op deze manier ook nog wat extra muziek hebben. Het aantal nummers dat zo gespeeld kan worden is echter beperkt.

Op het moment dat je muziek vrijspeelt in de carrière modus, zal deze ook beschikbaar komen in de quikplay modus. Tevens kun je de muziek gebruiken om een costum setlist samen te stellen. Hier kun je ook ervoor kiezen om een setlist te maken met alleen maar muziek waar je ook de gitaar kunt gebruiken, hiervoor is er namelijk een aparte setlist aanwezig. In totaal kun je vier setlists samenstellen met ieder acht nummers.

DJ Hero Screenshot 114448 DJ Hero Screenshot 126117 DJ Hero Screenshot 115286

Grafisch dik in orde
Net als Guitar Hero is ook DJ Hero grafisch zeker geen slecht spel. De omgevingen waar je speelt zien er over het algemeen goed uit, en je kunt je eigen DJ of gitarist kiezen. Op deze manier kun je ook een beetje je eigen draai geven aan het spel. De verschillende clubs en zalen waar je kunt spelen zijn overigens in het begin nog niet allemaal beschikbaar, maar kun je vrijspelen door het spel te doorlopen. Ook voor het geluid geldt dat dit dik in orde is. Dit komt door, net als ook bij Guitar Hero, alle muziek in master recording aanwezig is waardoor alle muziek in de best mogelijke kwaliteit aan het spel is toegevoegd.

De besturing van het spel is weliswaar lastig, maar zeker niet onmogelijk. Uiteraard heb je weer de verschillende moeilijkheids niveaus waardoor je kunt leren door af en toe een niveau omhoog te gaan. Met het omhoog gaan in niveau zullen de knoppen die je gebruikt niet veranderen doordat je vanaf easy al dezelfde knoppen gebruikt. De functie van de knoppen wordt wel verschillend en de intensiteit van het gebruik van meerdere opties gaat ook omhoog. Overigens zullen ervaren Guitar Hero spelers het spel makkelijker oppakken dan de rest doordat je gewend bent om de besturing van een scherm af te lezen.

Als je het spel eenmaal uitgespeeld hebt betekend dit niet dat je klaar bent. Uiteraard komt er een hoop downloadbare content aan, maar je kunt ook besluiten met of eigenlijk tegen vrienden te gaan spelen. Zowel offline als online kun je dit doen waardoor er een hoop extra speeltijd aan het spel wordt toegevoegd. Overigens hoef je niet per se fan te zijn van de dance muziek om dit spel leuk te vinden. Dit omdat er vele verschillende soorten muziek doorheen verwerkt zijn.

Absoluut geen uitmelkerij
Doordat ontwikkelaar FreeStyleGames met het spel DJ Hero een compleet ander spel weet neer te zetten dan Guitar Hero, kunnen we concluderen dat het zeker geen uitmelkerij is. Vooral de nieuwe besturing, het spelen van gigs en de manier waarop alles in elkaar gezet is, zorgen er dan ook voor dat DJ Hero een spel is wat zowel geschikt is voor fans van de Guitar Hero reeks, als compleet nieuwe gamers. Ondanks dat muziek een grote rol speelt in dit spel, is je muziek smaak niet bepalend of je DJ Hero ook echt leuk gaat vinden. Volgens ons is DJ Hero dus ook absoluut een spel waarvan je draaitafel niet vastloopt.