Wii Fit Plus Review

Minder Yoga, meer Balance
In het eerste Wii Fit spel lag de focus heel sterk op de Yoga en krachtoefeningen maar dat is in dit deel wel anders. Er zijn namelijk maar een paar nieuwe Yoga- en krachtoefeningen toegevoegd, terwijl er maar liefst 15 nieuwe balansspellen terug te vinden zijn. Een aantal hiervan is compleet nieuw terwijl andere weer een make-over zijn van spellen die ook al in Wii Fit aanwezig zijn.

Oude spellen zijn bijvoorbeeld: Table Tilt Plus en Balance Bubble Plus. Deze spellen zijn te herkennen doordat er simpelweg plus achter staat. Nieuw in deze minigames zijn voornamelijk de parkoersen en levels waarin het zich afspeelt. Door de vele nieuwe minigames is de replaywaarde dan ook een stuk omhoog gegaan, omdat dit voor veel jongere gamers nog ontbrak in Wii Fit.

Voorbeelden van compleet nieuwe spellen zijn: Perfect 10, Rythm Parade, Rythm Kung-Fu en Obstacle Course. De laatste is waarschijnlijk één van de meest leuke, maar toch intensieve balansspellen die Wii Fit Plus kent. Tijdens de aankondiging werd er al gesproken over een heuse platform game, en dit is hem dus.

Het spel is redelijk makkelijk te besturen. Door je voeten op en neer te bewegen loop of ren je. Door naar links of rechts te gaan hangen gaat je Mii naar links of rechts en door een springbeweging te maken springt je Mii. Dit kan tijdens het lopen waardoor hij of zij verder komt, maar dit kan ook vanuit stilstaande positie. De besturing van Wii Fit Plus loopt overigens net een stukje beter dan in Wii Fit. Dat geldt voor alle spellen en oefeningen.

Wii Fit Plus Screenshot 129176 Wii Fit Plus Screenshot 129179 Wii Fit Plus Screenshot 129178

Ook geschikt voor stijve harken?
Eén van de grootste bezwaren bij Wii Fit was het feit dat Yoga toch nogal heel lastig was op het moment dat je helemaal niet flexibel bent. Ondanks dat dit nog niet helemaal verbeterd is, is er een stap in de goede richting gezet. Dankzij de drie nieuwe oefeningen kun je namelijk een stuk makkelijker in het spel stappen.

De krachttrainingen zijn nog steeds, net als in Wii Fit, heel goed benaderbaar voor iedereen. Het verschil echter, net als ook voor Yoga geldt, met de vorige keer is de mogelijkheid een oefenschema te gebruiken. Vorige keer moest je namelijk eerst alles vrij spelen terwijl dit keer gelijk alles beschikbaar is.

Wii Fit Plus Screenshot 126887 Wii Fit Plus Screenshot 126884 Wii Fit Plus Screenshot 126885

Jouw doelgroep, jouw schema
Voordat iemand aan het spel begint heeft hij of zij meestal een doel dat bereikt dient te worden door Wii Fit Plus te spelen. Vaak zal dit echt het afvallen zijn, maar het verkrijgen van meer balans is ook één van de doelen die je jezelf in dit spel kunt stellen.

In Wii Fit moest je je eigen schema samenstellen, en dan maar hopen dat je je doel bereikt had. Dat is bij Wii Fit Plus echter niet het geval. Het spel zal namelijk, aan de hand van jouw doel en jouw gegevens, een schema ontwikkelen wat bij jou past. Helaas wordt dit schema echter samengesteld uit kracht- en Yoga-oefeningen, terwijl Aerobics en balans oefeningen zeker ook een welkome aanvulling waren geweest.

Wat naast de schema's ook nieuw is, is de calorieteller. Deze teller houdt bij hoeveel calorieën jij al verbrand hebt tijden het sporten, waardoor het een stuk tastbaarder wordt. Zo kun je zien of je die zak chips van gisteren er na drie uur bewegen eindelijk af hebt, of dat je nog even door moet gaan.

Wii Fit Plus Screenshot 115326 Wii Fit Plus Screenshot 115325 Wii Fit Plus Screenshot 115327

Het draait om de sport, niet om de rest!
Veel gamers kopen vaak een spel omdat het er zeer mooi uitziet. Dit zal natuurlijk niet zo zijn bij Wii Fit Plus, want daar is het spel nou eenmaal niet voor gemaakt. Grafisch is het dan ook niet heel sterk, maar doet het niet af aan andere games waar je Mii's in voorkomen. Een pluspunt is overigens wel dat het spel, in tegenstelling tot sommige andere Wii spellen, op een HD-TV er nog steeds scherp uitziet.

Ook het geluid in dit spel is niet van belang. Alleen de verstaanbaarheid van de sprekers in het spel is van belang en deze is simpelweg goed te noemen. Mocht je nu toch muziek willen hebben tijdens het spelen dan moet je de radio maar aanzetten.

Wii Fit Plus Screenshot 126891 Wii Fit Plus Screenshot 126882 Wii Fit Plus Screenshot 126890

Een uitbreiding, of toch niet?
In de aanloop naar de release riep iedereen dat Wii Fit Plus een uitbreiding zou gaan zijn op het eerste deel. Dit kwam doordat er Plus achter de naam staat, en doordat het spel niet zoveel oefeningen zou bevatten als Wii Fit zelf. Al snel denk je dan uiteraard aan een uitbreiding.

Nintendo riep echter een aantal weken geleden dat het zeer zeker geen uitbreiding is, en dat je met Wii Fit Plus een volledig spel in huis haalt. Wij zijn echter van mening dat er een middenweg gekozen moet worden. Wii Fit Plus biedt zeker net zoveel ervaring als het eerste deel, maar dit had ook in de vorm van een Downloadbare Content aangeboden kunnen worden. Doordat de meeste oefeningen van Wii Fit ook terug zijn, lijkt het dus op een uitbreiding.

Gelukkig is de prijs iets wat veel mensen aanspreekt. Het spel zonder Balance Board kost namelijk maar 20 euro, terwijl het complete pakket voor 100 euro in huis te halen is. Zeker als je al een Balance Board hebt is het spel dus voor een zacht prijsje te verkrijgen.

Iets meer game, voor veel minder geld
Ondanks dat er niet super veel nieuwe oefeningen worden aangeboden, zorgt de prijs ervoor dat Wii Fit Plus toch zeker een spel geworden is dat je eigenlijk moet hebben als je van fitness games houdt. Vooral de calorieteller, de schema's en de vijftien nieuwe minigames houden je waarschijnlijk toch weer een lange tijd bezig met spel. En wie weet val je dit keer echt wel veel af. Je sportschool opzeggen is misschien wat voorbarig, maar had je nog geen abonnement dan kun je daar dankzij Wii Fit Plus zeker nog wat langer over nadenken.