Operation Flashpoint: Dragon Rising speelt zich af op het eiland Skira. De game begint dan ook met een mooi filmpje over dit omstreden eiland. Hierin wordt duidelijk dat het Russische Skira Island in 1409 werd opgeëist door China. In 1610 wordt het zuidelijke gedeelte van het eiland dan ook een kolonie van China en Rusland koloniseert in 1700 het noorden van Skira. Aan het einde van de 20e eeuw vindt Rusland olie, en begint te boren. Tevens vormen Rusland en Amerika een alliantie na het einde van de Koude Oorlog.

Als China vervolgens in 2004 een enorme economische crisis te verduren krijgt, heeft het land olie nodig. En wie bezit al de olie? Inderdaad, Rusland. China valt Skira binnen en het Chinese volksbevrijdingsleger, ook wel bekend als de PLA, neemt de controle over het eiland. Na verschillende onderhandelingen en vergaderingen vraagt Rusland om de hulp van Amerika. Op 12 mei 2011 mobiliseren de US Marines zich voor de kust van Skira om Rusland te helpen en de PLA te verslaan.

Operation Flashpoint: Dragon Rising Screenshot 124427 Operation Flashpoint: Dragon Rising Screenshot 122088 Operation Flashpoint: Dragon Rising Screenshot 122086

It’s war!
De oorlog is dus niet een conflictje dat zomaar even is ontstaan. Het is een serieus probleem, en jouw missies moet je dan ook uiterst serieus nemen. Je vecht in elf missies op het eiland met drie andere mariniers. Jij bent natuurlijk de leider van jouw team. Altijd is er een medic, engineer en rifleman mee. Zij zullen je helpen met het neerknallen van de vijand.

Je kunt deze teamleden namelijk aansturen door middel van een handige zogeheten ‘Quick Command Radial’, afgekort QCR. Als je op de R1, of RB, knop drukt, zul je een cirkel in beeld krijgen waar je allerlei verschillende commando’s kunt selecteren. Het zijn er erg veel, waardoor je soms een beetje in de war kunt raken met wat, wat is. Maar wanneer je de menuutjes door hebt, zul je snel de juiste bevelen kunnen geven.

Operation Flashpoint: Dragon Rising Screenshot 127525 Operation Flashpoint: Dragon Rising Screenshot 127521 Operation Flashpoint: Dragon Rising Screenshot 127519

Niet al te slim
Hoewel je dus veel verschillende commando’s kunt uitvoeren, werkt dit soms niet helemaal lekker. De AI, waaronder dus ook jouw teamleden, reageren soms erg raar. Wanneer een teammaat van jou bijvoorbeeld gewond is en je de medic erop afstuurt, zal de gewonde soms weglopen van de medic. Dit kan erg frustrerend zijn, en dan vooral in een hevig vuurgevecht. Gelukkig zijn de computergestuurde tegenstanders wel slim en reageren goed op jouw acties.

Deze actie zal zich op alle delen van Skira afspelen. Het eiland is erg groot en bevat stranden, bergen, vlaktes en bossen. Genoeg variatie dus voor tijdens de missies, en een perfect eiland om oorlog op te voeren.

Operation Flashpoint: Dragon Rising Screenshot 127763 Operation Flashpoint: Dragon Rising Screenshot 127761 Operation Flashpoint: Dragon Rising Screenshot 127759

Verschillende modi
Naast de campagne modus in de game, kun je natuurlijk ook gewoon een missie uitkiezen en deze afzonderlijk gaan spelen. Maar er is meer. Het spel bevat namelijk ook een online modus met verschillende speltypen.

Waarschijnlijk wel de belangrijkste modus is de co-op in de game. Je zult dan, in plaats van computergestuurde teamleden, drie vrienden in je team hebben. Je kunt uiteraard makkelijk communiceren door middel van een headset. Het geeft je nog meer het teamgevoel en legt een zware nadruk op het belang van goede samenwerking. Zo kun je sneller verschillende tactieken bespreken en zullen je medespelers realistischer reageren op bepaalde dingen, dan de AI in de game, welke niet helemaal perfect is.

Ook is er een mogelijkheid om tegen andere mensen over de hele wereld te spelen. Dit houdt in dat jij het, samen met drie computergestuurde mariniers, tegen een ander team opneemt. De twee modi die dit mogelijk maken zijn 'Annihilation' en 'Infiltration'.

In 'Annihilation' starten beide teams aan het uiteinde van het eiland met een groot arsenaal aan allerlei verschillende wapens. De opdracht is vervolgens simpel: elkaar afknallen met alles wat je hebt. 'Infiltration', aan de andere kant, laat één team een bepaalde locatie verdedigen en het andere "Special Forces" team moet die locatie vervolgens zien te veroveren.

Operation Flashpoint: Dragon Rising Screenshot 126711 Operation Flashpoint: Dragon Rising Screenshot 126709 Operation Flashpoint: Dragon Rising Screenshot 124429

Grafisch geen hoogstandje
Op grafisch gebied ziet Operation Flashpoint 2 er helaas niet geweldig uit. Als je de game opstart zul je echter wel gelijk in het mooie vormgegeven menu terecht komen. Door de achtergrond met het lage contrast en de strakke tekst, zul je gelijk merken dat dit niet zomaar een shooter is. Nee, het is een uitermate realistische oorlogsgame.

Maar wanneer je, na het laadscherm, begint met spelen, zie je dat jouw teamleden er nogal onscherp uitzien. De gezichten zijn slecht gedetailleerd en de legeroutfits zien er van dichtbij nogal pixelig uit. Hoewel de omgeving geweldig is, zul je, wanneer je door de struiken kruipt, merken dat deze struiken eigenlijk gewoon 2D-afbeeldingen zijn.

Echter is dit niet zo gek, aangezien het een enorm stuk grond is waar je op kunt spelen. Hierdoor is het dan ook vrijwel onmogelijk om het grafisch geweldig mooi te maken. De ontwikkelaar heeft nog wel wat verschillende filters gebruikt om het net wat mooier te maken. Toch mocht het van ons hier en daar wel wat beter.

Operation Flashpoint: Dragon Rising Screenshot 114396 Operation Flashpoint: Dragon Rising Screenshot 114394 Operation Flashpoint: Dragon Rising Screenshot 114392

De kogels vliegen om je oren
Hoewel de game op grafisch gebied wel een beetje tegenvalt, is de audio in het spel overweldigend. In het menu hoor je al gelijk de epische oorlogsmuziek, die een tintje Chinees is. Deze geweldige en originele muziek past perfect bij het spel.

Daarnaast klinken de geluiden tijdens het spelen ook nog eens geweldig. Elke kogel klinkt anders, de explosies zijn overweldigend en je hoort de struikjes kraken als je er doorheen tijgert. En wanneer je vervolgens onder vuur wordt genomen, suizen de kogels langs je oren. Hierdoor geeft het een nog realistischer gevoel, net alsof je in een echte oorlog zit.

Conclusie
Operation Flashpoint: Dragon Rising is een erg originele en geweldige game geworden. Het spel weet heel goed het realisme van een echte oorlog over te brengen. Hoewel het, vooral in het begin, een lastige game is, werkt de gameplay erg lekker. Op grafisch gebied laat de game nog wat steekjes vallen, maar dat is niet zo vreemd met zo’n enorme speelwereld. Gelukkig maakt de audio vrijwel alles goed, deze is namelijk geweldig verzorgd in het spel.