Eén van weinigen
In Heroes Over Europe kruip je in de huid van drie verschillende, beginnende piloten uit drie landen. Ze zijn actief tijdens de Tweede Wereldoorlog en maken deel uit van kleine elite squadrons. Deze squadrons worden daarom ook wel ‘The Few’ genoemd, en zijn ook bekend als de ‘Heroes’. Dit betekent echter niet dat je alleen zult deelnemen in kleinschalige gevechten, in tegendeel zelfs. Je zult namelijk veel andere vechters die aan jouw kant staan tegenkomen. Uiteraard zullen zij jou helpen in de luchtslagen.

Je begint de game als piloot Tom Forester en leert samen met een andere piloot vliegen door middel van een kleine tutorial. Zodra je de controls een beetje door hebt, zul je merken dat deze, in tegenstelling tot bijvoorbeeld IL-2 Sturmovik: Birds of Prey, totaal niet realistisch zijn. Ze werken wel lekker, maar voelen erg arcade aan. Het kan hierdoor even moeilijk zijn om in het begin aan de controls te wennen als je uit de eerder genoemde game overstapt, maar gelukkig is dit zo gebeurd.

Heroes Over Europe Screenshot 124450 Heroes Over Europe Screenshot 124448 Heroes Over Europe Screenshot 124446

Vlieg en schiet er op los!
In Heroes Over Europe gaat het er ruig aan toe. Je kiest snel een missie uit in de campagne modus, maakt je keuze uit één van de behaalde vliegtuigen en begint. Je krijgt een leuk getekend filmpje te zien met een kort verhaaltje over het desbetreffende moment. Daarna krijg je nog een kort filmpje met de uitleg over de missie, maar deze kun je ook overslaan om direct te gaan knallen.

In de game zul je bijna nooit verre afstanden moeten afleggen om in een gevecht verzeilt te raken. Dit is goed gedaan, want het kan soms nogal irritant zijn om eerst vijf minuten te vliegen en dan pas te kunnen schieten. Tijdens het vliegen, vertellen jouw teamgenoten ook nog wat tegen jou of tegen elkaar. Dit gaat soms over wat er in het verleden met de piloten gebeurd is, over verschillende vliegkisten of soms vertellen ze ook een leuke mop voor wat afleiding. Tijdens een gevecht gebeurd dit ook, maar omdat je meestal zo druk bezig bent, kun je het niet verstaan en snap je dan ook niet waar ze het over hebben.

Tijdens de gevechten ben je vooral druk bezig met heel veel vliegtuigen neerknallen. Je kunt dit op twee manieren doen: door middel van simpelweg de trigger overhalen en al het lood wat je hebt in de andere vliegkist te pompen, of door te focussen op je tegenstander waardoor er een speciaal vizier ontstaat. Wanneer de balk rond het vizier vol genoeg is, kun je de tegenstander met één kogel neerhalen. Dit noem je een Ace-kill en het voegt zeker iets toe aan de gameplay.

Heroes Over Europe Screenshot 76740 Heroes Over Europe Screenshot 76738 Heroes Over Europe Screenshot 76736

Weinig verandering
En dat mag dan ook wel om de variëteit er een beetje in te houden. In Heroes Over Europe zul je vrijwel alleen meer missies doen waarin het altijd er op neer komt dat je zoveel mogelijk Duitsers moet afknallen. En na verloop van tijd begint dit best wel saai te worden en de missies hadden dan ook wel wat gevarieerder gemogen.

Maar gelukkig is er een online functie in het spel waardoor de replaywaarde wel iets meer wordt. In deze online modus kun je, samen met 16 spelers, vier verschillende modi spelen. Deze modi zijn ‘Dogfight’, ‘Team Dogfight’, ‘Survivor’ en ‘Team Survivor’. Zoals je waarschijnlijk al vermoed, zijn er dus eigenlijk maar twee modi, welke speelbaar zijn in teams of niet. Ten slotte kunnen deze modi op vier verschillende mappen gespeeld worden. Of de multiplayer dus leuk blijft voor een tijd, is nog maar de vraag, want het aanbod is niet heel groot.

Heroes Over Europe Screenshot 124444 Heroes Over Europe Screenshot 124442 Heroes Over Europe Screenshot 124440

Grafisch niet geweldig
Op grafisch gebied is dit niet de geweldigste game. De explosies, de omgevingen en de lucht zelf zien er nogal pixelig en niet mooi getextureerd uit. De stijl van de gehele game is wel erg leuk gedaan en is ook vrij origineel. Het geeft echt een klassiek gevoel, met de getekende filmpjes en vormgeving. Daarnaast zien de vliegtuigen er gelukkig wel erg goed uit, en dat geldt voor alle modellen.

De special effects in de game vallen echter ook een beetje tegen. Je ziet wel de kogels wegvliegen en de vliegtuigen ontploffen, maar het is allemaal net niet af. Vooral wanneer jij een tegenstander neerschiet, zien de explosies er vrij tegenvallend uit. En dat is iets waar bijna de hele game om draait, dus het een stuk mooier gemogen.

Audio
Het geluid in Heroes Over Europe is goed verzorgd. De nodige muziek uit de jaren '40 is aanwezig evenals de geluidseffecten tijdens het vliegen zelf natuurlijk. De ontploffingen klinken goed, je hoort de wind gieren als je de turbo gebruikt en meer. Er is dus weinig op het geluid aan te merken. De matige graphics worden hierdoor wat goed gemaakt.

Conclusie
Heroes Over Europe is een leuke gevechtssimulatie-vlieggame geworden. Doordat je in de huid kruipt van drie verschillende piloten in de Tweede Wereldoorlog, ontslaat er een leuk verhaal. Maar de missies bieden jammer genoeg weinig variatie en je bent dan ook al vrij snel klaar met de campagne modus. Daarnaast voegt de online functie jammer genoeg ook niet heel veel toe. Door de goed verzorgde audio, is de presentatie van de game redelijk, aangezien de graphics niet geweldig zijn. Kortom, Heroes Over Europe is leuk voor even, maar begint jammer genoeg al snel te vervelen en is dan ook niet de volle 60 euro waard.